Goût de France: άρωμα γαλλικής κουζίνας σε όλη την πόλη

intercontinental-Jean-charles-metayer
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Περίπου 1300 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, 15 στην Ελλάδα, 8 εκ των οποίων στην Αθήνα, και πάνω από 1000 σεφ συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία Goût de France για την προώθηση της γαλλικής κουζίνας και μας καλούν να δοκιμάσουμε γαλλικές γεύσεις.

Στις 19 Μαρτίου η γαλλική κουζίνα θα… μυρίσει παντού, αφού όλα τα εστιατόρια που συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία Goût de France του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και του παγκοσμίως φήμης chef Alain Ducasse για την προώθηση της πλούσιας παράδοσης της γαλλικής κουζίνας, θα προτείνουν το δικό τους μενού, αποτίοντας φόρο τιμής στην αγαπημένη αυτή κουζίνα.

Στο Athenaeum Intercontinental ο σεφ Jean-Charles Métayer σας προσκαλεί στο Première, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου με θέα την Ακρόπολη, φιλοξενώντας το Goût de France και προτείνοντας φουά γκρα γλασέ σε ινδικό καφέ, φραγκοστάφυλο και κόκκους σοκολάτας, καραβίδες Χαλκίδας, χταπόδι καρπάτσιο, ζυμαρικά από μαύρο σουσάμι, καλκάνι με ψητό κολοκάσι και σάλτσα τρούφας, αρνάκι μαριναρισμένο σε άλμη, πούδρα ελιάς, ζεστή ελληνική σαλάτα, κατσικίσιο τυρί με μέλι και θυμάρι, εκλέρ φυστίκι με μάνγκο, λευκή σοκολάτα cremeux και παγωτό baydere και σοκολατάκια (Εστιατόριο Premier, Ξενοδοχείο Intercontinental, Λεωφ. Συγγρού 89-93, 210 9206000, κόστος κατ' άτομο 120,00 ευρώ -περιλαμβάνεται η κατανάλωση εκλεκτών Γαλλικών οίνων).

Για αυτή την ιδιαίτερη βραδιά, ο chef του Avenue Bistro&Bar, Ηλίας Καριώτογλου, έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μενού έξι πιάτων, το οποίο περιλαμβάνει σαμπάνια με σουδάκια γεμιστά με μανιτάρια, ψητά χτένια με μους παντζαριού και σάλτσα από λικέρ λουίζας και αχινό, φουά γκρα με «tuille» φουντουκιού και σάλτσα από λικέρ Ναπολεόν, δύο κυρίως πιάτα, ρολό πεσκανδρίτσας και ζαρκάδι «en croute», σουφλέ «mimolette» τυριού και «Pave» σοκολάτας. (Avenue Bistro & Bar, Λ. Συγγρού 385, Ξενοδοχείο Metropolitan, 210 9471001, www.avenuebistro.gr)

Ανάμεσα στα 8 εστιατόρια της Αθήνας που συμμετέχουν βρίσκουμε και το Museum Café-Restaurant του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, το οποίο έχει την τιμή να συμμετέχει στο παγκόσμιο γαστριμαργικό γεγονός με τον διακεκριμένο chef Jean Louis Capsalas να έχει την επιμέλεια των 6 πιάτων του ξεχωριστού menu: πρώτο ορεκτικό mousse αβγοτάραχο με κάρδαμο, σε σιρόπι λαδολέμονο -συνοδεύεται από Sacristain με σουσάμι & ξηρούς καρπούς και σερβίρεται με ένα ποτήρι σαμπάνια, δεύτερο ορεκτικό φρέσκο foie gras σχάρας με ζάρια από πράσινο μήλο, σε σαφράν και χυμούς ροδιού, πρώτο πιάτο κόκορας κρασάτος σε πήλινο, με δενδρολίβανο, μαύρες ελιές και πορτοκάλι -συνοδεύεται από πουρέ σελινόριζας και τρούφες, δεύτερο πιάτο μεγάλες γαρίδες flambé με φινόκιο και αφρό από μάραθο, συνοδευτικό μικρό milles feuilles παντζαριού σε mousse Roquefort -συνοδεύεται από μπουκέτο σαλατικών και ψημένα ψωμάκια και επιδόρπιο μπισκότα Sacher με αμύγδαλο και fondant σοκολάτας Araquani, σε σιρόπι Κουμκουάτ. (Museum Café-Restaurant, Λεβίδου 13, 14562, Κηφισιά, 210 8011170, http://www.museum-cafe.gr/el/).

Δείπνο αφιερωμένο στη γαλλική γαστρονομία προσφέρει και το Sofitel Athens Airport, όπου ο σεφ Θεοφάνης Στάθης θα σας παρουσιάσει τις καλύτερες γεύσεις της γαλλικής κουζίνας, στο εστιατόριο Καράβι. Το μενού περιλαμβάνει ως απεριτίφ 1 ποτήρι σαμπάνιας (Laurent Perrier Brut) και γκουζέρ, κρύο ορεκτικό foie gras τερίνας μαριναρισμένο με κόκκινο κρασί με ζελέ χαμομηλιού και φρούτα του δάσους, ζεστό ορεκτικό ψητή καραβίδα με λαχανικά από τις Πρέσπες και σος από φρέσκα φρούτα, για όσους προτιμούν ψάρι, φαγκρί με πανακότα από κουνουπίδι, baby λαχανικά σωτέ και αφρό από lime, για τους κρεατοφάγους αρνί με δυο τρόπου ψησίματος, μπούτι braise σε κρούστα από αμύγδαλα και τρούφα, παϊδάκι αρνί με μουστάρδα Dijon σερβιρισμένο με σπανάκι και τηγανητό σέλερι, plateau με γαλλικά τυριά και για επιδόρπιο κρύο crème brûlée σοκολάτας πάνω σε τραγανή βάση μπισκότου με φρέσκες φράουλες και σάλτσα sabayon σαμπάνιας. Το γεύμα θα συνοδέψουν φυσικά γαλλικά κρασιά κόκκινα και λευκά, από τα οποία θα υπάρξει επιλογή 2 ποτηριών. (Sofitel Athens Airport, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, εστιατόριο Καράβι, 210 3544920, κόστος κατ’ άτομο 120 ευρώ, ώρες 19.00-24.00).