Σπάνιες γευστικές εμπειρίες από την Οινοποιία Μπουτάρη στο Οινόραμα 2015

boutari-old-vintages
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η Οινοποιία Μπουτάρη «άνοιξε» το Οινοφυλάκιό της στην Έκθεση Οινόραμα 2015 και… ενθουσίασε!

Μεγάλη αποδοχή είχε η πρωτοβουλία της εταιρίας Μπουτάρη να «ανοίξει» στην έκθεση Οινόραμα 2015 το Οινοφυλάκιο της και να προσφέρει σπάνια κρασιά παλαιών σοδειών και πειραματικής οινοποίησης, σε συνδυασμό με τη γευσιγνωσία κρασιών τρεχουσών σοδειών από τη βιολογική της γκάμα, αλλά και τις ποικιλίες ασύρτικο και μοσχοφίλερο. 

Μέσα από μια πλούσια γκάμα ερυθρών, αλλά και λευκών κρασιών παλαιών σοδειών, η οινοποιία Μπουτάρη προσέλκυσε πλήθος καταναλωτών που εντυπωσιάστηκαν τόσο από το δυναμικό και την εξέλιξη των ελληνικών, ερυθρών ποικιλιών (όπως το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο), αλλά κυρίως από τη δυναμική παλαίωσης  των λευκών ποικιλιών: ασύρτικο και μοσχοφίλερο.

Μερικά από τα κρασιά που ξεχώρισαν και απέσπασαν εξαιρετικές εντυπώσεις ήταν η Νάουσσα 1990 και Κάβα 1989 με αρώματα που λίγες φορές έχει κάποιος την τύχη να μυρίσει στη ζωή του, με φοβερή εξέλιξη στο χρόνο. Η Καλλίστη Reserve 1989 εντυπωσίασε για τη ζωηράδα στην οξύτητα και τα αρώματα βαρελιού, ενώ το Mοσχοφίλερο 1996 ήταν η έκπληξη που κανείς δεν περίμενε να συναντήσει. Η ποικιλία που κατεξοχήν θεωρείται ότι καταναλώνεται φρέσκια, έδειξε ότι μπορεί να κρατήσει ένα μοναδικό χαρακτήρα, τόσο αρωματικά όσο και στο στόμα.

Το Οινοφυλάκιο αποτελούσε πάντα βασική φιλοσοφία της οινοποιίας Μπουτάρη, με σκοπό αφενός τη μελέτη της εξέλιξης των κρασιών για τη βελτιστοποίηση της γνώσης και του πειραματισμού, αφετέρου δε, τη διάθεση παλαιών σοδειών στους καταναλωτές, μετά από παρακολούθηση και αξιολόγησή τους.

Εκτός από τα παλαιωμένα, μεγάλη ήταν επίσης και η γκάμα πειραματικών κρασιών που παρουσιάστηκαν και εντυπωσίασαν στο Οινόραμα. Μέσα από τον πειραματισμό η οινοποιία Μπουτάρη ανακαλύπτει νέες πτυχές του ελληνικού αμπελώνα, νέα αρώματα και γεύσεις, τα αναδεικνύει και τα κοινοποιεί συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού.