El Bulli: Η ταινία
Μετά τα αστέρια Michelin και τις υπόλοιπες διακρίσεις, σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για το πιο ευρηματικό εστιατόριο στον κόσμο.
Το El Bulli του Ferran Adrià είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα εστιατόρια του κόσμου, αν όχι το σπουδαιότερο. Πρόσφατα, ο chef Adrià ανακοίνωσε την πρόθεση του να μετατρέψει το εστιατόριο σε ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο. Όσοι λοιπόν, δεν είχατε την ευκαιρία να δειπνήσετε εκεί μάλλον, θα μείνετε με το όνειρο. Σωστά; Ίσως.
Ο Γερμανός σκηνοθέτης Gereon Wetzel αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το El Bulli. Όπως ομολογεί ο ίδιος στο Associated Press, δεν θεωρεί τον εαυτό του λάτρη του φαγητού, αλλά τον ενδιαφέρει η δημιουργική διαδικασία. Για 15 μήνες στο διάστημα 2008-2009, επί δέκα ώρες την ημέρα, έστρεφε τις κάμερές του πάνω στους chef. «Είναι πολύ δύσκολη δουλειά και ήθελα να το δείξω στον κόσμο».
Τα περισσότερα πλάνα του ντοκιμαντέρ δεν ήταν όπως θα περίμενε κανείς στο εστιατόριο, αλλά στο εργαστήριο του El Bulli που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Στο φαινομενικά ήρεμο εργαστήριο, μακριά από την ένταση της κουζίνας, βγαίνει όλη η σκληρή δουλειά των chef. Είναι το «σημείο μηδέν» όπου δεν υπάρχει καμία αρνητική προδιάθεση, μόνο δυνατότητες για μοναδικές δημιουργίες: ένα δέντρο από γκοργκοντζόλα, σφουγγάρι από καρύδα και ραβιόλια τα οποία εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια σας.
Η διαδικασία πάντως είναι επίπονη για τον Adrià, τους συνεργάτες του και τους εκπαιδευόμενους μάγειρες που έχουν ταξιδέψει από όλες τις γωνίες του κόσμου για μια ευκαιρία. Δεν αρκεί μόνο η καινοτόμος χρήση ασυνήθιστων υλικών, όπως χόνδροι ή γλώσσες ψαριών, αλλά χρειάζεται και το αντίστοιχο γευστικό αποτέλεσμα.
Το ντοκιμαντέρ γίνεται μάρτυρας της γέννησης ενός νέου πιάτου: ένα μεταξένιο κοκτέιλ από λάδι φουντουκιού, νερό και δυο κρυστάλλους αλάτι. Ένα μικρό σφάλμα της τελευταίας στιγμής βάζει τους σεφ σε δίλημμα: να μείνουν πιστοί στη συνταγή τους ή να τολμήσουν να το κάνουν πιο «ενδιαφέρον»; Η απάντηση σύντομα επί της οθόνης!







