5 μύθοι για το ελληνικό κρασί που κυριαρχούν στο εξωτερικό

krasi-elliniko-xoriatiki-salata-elies
ΤΡΙΤΗ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις σχετικά με το ελληνικό κρασί που κυριαρχούν σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού και μια μεγάλη εισαγωγέας ελληνικού κρασιού στη Νέα Υόρκη βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ας δούμε πώς… εξηγείται.

Η Andrea Englisis, της οποίας η οικογένεια έχει το Athenee Importers, μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρίες ελληνικού κρασιού στη Νέα Υόρκη, βαρέθηκε να ακούει από τους συντοπίτες της ότι το ελληνικό κρασί είναι μόνο η ρετσίνα (το οποίο, μάλιστα, αποτελεί λιγότερο από το 5% των συνολικών εισαγωγών) και αποφάσισε να εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει με το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Ευκαιρία, λοιπόν, να δούμε τι πιστεύουν έξω για το ελληνικό κρασί, ποιοι είναι οι 5 μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με αυτό και τι απαντά η ίδια, ως γνώστρια του θέματος που δεν προέρχεται από την Ελλάδα.

1. Τα ελληνικά κρασιά ταιριάζουν μόνο με το ελληνικό φαγητό
Πρόκειται για μια παλιού τύπου άποψη, που αποτελεί ίσως και τον εύκολο δρόμο για όσους δεν θέλουν να ψάξουν το ελληνικό κρασί, σύμφωνα με την Andrea, και όποιος έχει συνδυάσει οποιοδήποτε κρασί εκτός του ιταλικού με ιταλικό φαγητό, μπορεί να το επιβεβαιώσει. Σημειώνει ότι σε διάφορα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, ελληνικά κρασιά, πολλά εκ των οποίων από τη Σαντορίνη, έχουν καταφέρει να συνδυαστούν άψογα με κουζίνες που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική και ότι το κόλπο είναι να γίνει ο σωστός συνδυασμός. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση; Ασύρτικο με σούσι.

2. Τα ελληνικά κρασιά είναι ακριβά
Μπορεί να μην είναι φθηνά, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, δεν υπάρχουν μηχανήματα συν του ότι η συναλλαγές με ευρώ δυσκολεύουν τα πράγματα. Πέραν αυτού, υπάρχει και το όχι και τόσο συγκεκριμένο κόστος της μεταφοράς. Παρ’ όλ’ αυτά, τα περισσότερα κρασιά της Athenee Importers κυμαίνονται ανάμεσα στα 12 με 17 δολάρια.

3. Οι ελληνικές ποικιλίες προφέρονται δύσκολα
Η αλήθεια είναι ότι το να μπορέσει κάποιος να πει σωστά π.χ. το «Αγιωργίτικο» στο εξωτερικό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Όπως, όμως, με όλα τα πράγματα, έτσι και μ’ αυτό όποιος αφιερώσει λίγο χρόνο μπορεί να τα καταφέρει. Οι πιθανότητες είναι ότι αν μπορεί κάποιος να προφέρει το Gewürztraminer σωστά, τότε οι ελληνικές ποικιλίες δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.

4. Το ελληνικό κλίμα είναι καλό μόνο για ορισμένες ποικιλίες
Απεναντίας, η Ελλάδα έχει το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια σχεδόν των πάντων, σύμφωνα με την ειδικό, έχοντας μοναδική επίδραση στις διεθνείς ποικιλίες -για παράδειγμα, ένα ελληνικό Syrah δεν μοιάζει και πολύ με ένα γαλλικό Syrah. Οι καλύτεροι πρεσβευτές είναι αυτά τα οινοποιεία, όπως το Κτήμα Μερκούρη, που δημιουργούν εξαιρετικές μείξεις μεταξύ διεθνών και γηγενών ποικιλιών.

5. Τα ελληνικά οινοποιεία είναι απαρχαιωμένα
Εδώ έχουμε έναν από τους πιο ανυπόστατους μύθους, όπως εξηγεί η Andrea, όπου ο κόσμος πιστεύει ότι όλα γίνονται σε τσιμεντένιες δεξαμενές και ξύλινα βαρέλια. Στην πραγματικότητα, όμως, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000 υπήρξε μια τεράστια ώθηση στην Ευρώπη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.