Ελληνικά τυριά με... ονοματεπώνυμο!

ellinika-turia-me-onomateponumo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στην τυροκομία, ενώ στην κατανάλωση τυριού, οι Έλληνες βρίσκονται πρώτοι στην κατάταξη. Όσον αφορά στα τοπικά, παραδοσιακά τυριά, υπάρχουν 20 ελληνικά τυριά με Π.Ο.Π.. Δείτε ποιά είναι αυτά.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολή, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι των παραδόσεων και της ιστορίας της χώρας μας όπως και κάθε άλλης χώρας- αφορά τοπικά προϊόντα και γεύσεις κι ένα από αυτά είναι το γάλα και τα παράγωγά του.

Για τους Έλληνες, το τυρί αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο. Μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα, το γάλα θεωρείτο ιερή τροφή και ο Δίας, ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, ανατράφηκε με το γάλα της νύμφης Αμάλθειας, ενώ σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η τέχνη της τυροκομίας δόθηκε δώρο στους κοινούς θνητούς από τους θεούς του Ολύμπου.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε ιδιαίτερα και μοναδικά τυριά, που αξίζουν την προσοχή μας, την εκτίμησή μας και φυσικά την προτίμησή μας! Εκείνο που τα χαρακτηρίζει είναι η υψηλή τους ποιότητα και τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους, στα οποία οφείλουν και την καλή τους φήμη.

Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται, σχεδόν αποκλειστικά, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Το αιγοπρόβειο γάλα αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της συνολικής γαλακτοπαραγωγής της χώρας μας και τουλάχιστον το 85% της παραγωγής της σε τυριά, προέρχεται από το γάλα αυτό.

Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτό το γεγονός και να συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας τα ελληνικά παραδοσιακά τυριά;

Σύμφωνα με στατιστικές, οι Έλληνες κατέχουν την 1η θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού, με τους Γάλλους να ακολουθούν.

Αν μάλιστα είστε πιο εκλεκτικοί, προτιμήστε εκείνα που έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και επομένως τα εξής χαρακτηριστικά:

-Παράγονται και ωριμάζουν εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης.

-H πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχονται παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης.

-Δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή τους.

-Κατασκευάζονται με παραδοσιακές τεχνικές, σε φυσικές συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαφοροποιήσει και να διασφαλίσει τα προϊόντα που παρουσιάζουν ιδιότυπα χαρακτηριστικά δημοσίευσε τον Κανονισμό 2081/92/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την «Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων», ο οποίος θέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά για τα τυριά Π.Ο.Π..

Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, 126 τυριά της Ευρώπης πήραν τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π., μεταξύ των οποίων και 20 ελληνικά. Η Ελλάδα είναι 3η στη σειρά σε αριθμό τυριών Π.Ο.Π., ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για ακόμη 5 και αυτό δείχνει ότι πραγματικά έχει τυροκομική παράδοση.

Τα ελληνικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) έχουν κατοχυρωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι κανένα άλλο τυρί δεν μπορεί να φέρει τις ονομασίες των ελληνικών τυριών Π.Ο.Π.

Τα ελληνικά τυριά Π.Ο.Π.

Υπάρχουν 20 τυριά με Π.Ο.Π.: Φέτα, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Μανούρι, Γαλοτύρι, Κοπανιστή, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Γραβιέρα Αγράφων, Σφέλα, Ανεβατό, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Σαν Μιχάλη και Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού.

Η παραγωγή και κατανάλωση φέτας, παραμένει σταθερά και με διαφορά η μεγαλύτερη από άποψη μεριδίων σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά που παράγονται και καταναλώνονται στην Ελλάδα.

Τα ζώα από τα οποία παράγεται το γάλα, ο τρόπος διαχείρισης και εκτροφής τους, οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής μαζί με τη μέθοδο παρασκευής και ωρίμασης των τυριών, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίζει και να αποτελεί τμήμα της παράδοσης μιας περιοχής.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]