Δέκα δημοφιλή πιάτα του κόσμου που όλοι έχουμε αγαπήσει

faxitas
ΤΡΙΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο φαγητό από διεθνείς κουζίνες. Πολλά από αυτά, όμως, δεν είναι μόνο δικά μας αγαπημένα… σπάζοντας τα διεθνή ρεκόρ προτιμήσεων.

Κάποια πιάτα τα τρώμε γιατί πρέπει. Άλλα πάλι, τα τρώμε γιατί θα ήταν έγκλημα να μην τα απολαμβάνουμε στη ζωή. Δείτε ποια είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή φαγητά του κόσμου και αυτά που θα άξιζε τον κόπο να ταξιδέψουμε για χάρη τους, προκειμένου να τα απολαύσουμε από την… πηγή.

Φαχίτας, Μεξικό
Ένα από τα φαγητά που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, τα φαχίτας είναι ζεστή τορτίγια με γέμιση με κρέας, κρεμμύδι, γουακαμόλε, ξινόκρεμα και σάλτσα. Κι όσο κι αν υπόσχεστε στον εαυτό σας «άλλο ένα και τέλος», ξέρετε ότι ο δρόμος των φαχίτας, δεν έχει γυρισμό.

Πίτσα ναπολιτάνα, Ιταλία
Μπορεί οι πίτσες να έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και οι επιλογές να είναι αρκετές, η ναπολιτάνα, όμως, παραμένει η πιο κλασική και γευστική πίτσα όλων των εποχών. Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται μόνο θαλασσινό αλάτι, σιτάλευρο, 3 είδη φρέσκιας ντομάτας, ελαιόλαδο, βασιλικός, χειροποίητη ζύμη και αυστηρή χρήση ξυλόφουρνου.

Σούσι, Ιαπωνία
Όταν η Ιαπωνία θέλει να φτιάξει κάτι καλό, το κάνει πολύ καλό, είτε αυτό αφορά αυτοκίνητα ή απλώς… το φαγητό. Το σούσι δεν είναι τίποτε άλλο από ωμό ψάρι, η τέχνη και η ιεροτελεστία που βρίσκεται πίσω από αυτό, όμως, το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στον κόσμο. Απ’ ό,τι φαίνεται οι Γιαπωνέζοι δεν ζουν για πάντα χωρίς λόγο. Το σούσι είναι ένας από αυτούς.

Πάπια Πεκίνου, Κίνα
Το μυστικό αυτού του πιάτου είναι το σιρόπι μαλτόζης που καλύπτει το κρέας, το οποίο σιγοψήνεται στο φούρνο και δίνει ένα τραγανό αποτέλεσμα στην πέτσα, με πολλούς να καταναλώνουν περισσότερο την πέτσα παρά το κρέας της πάπιας. Στα παραδοσιακά εστιατόρια σερβίρεται με τηγανίτες, κρεμμύδια, σάλτσα hoisin (καυτερή σάλτσα της κινέζικης κουζίνας) ή σάλτσα από γλυκά φασόλια.

Penang assam laksa, Μαλαισία
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Μαλαισίας που καταφέρνει να ενθουσιάσει κάθε τουρίστα, το Penang assam laksa είναι ένας εθιστικός, πικάντικος και ταυτόχρονα ξινός ζωμός με νουντλς, ο οποίος συχνά αναμειγνύεται με τζίντζερ και περιλαμβάνει κομμάτια από σκουμπρί, τσίλι, μέντα, λεμονόχορτο και ανανά.

Χάμπουργκερ, Γερμανία
Φανταζόμαστε πως το χάμπουργκερ δεν χρειάζεται συστάσεις και το γεγονός ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τους καταναλωτές σε μια συγκεκριμένη αλυσίδα εστιατορίων, αφιερωμένη σε αυτό, λέει πολλά για το πόσο δημοφιλές είναι. Ο συνδυασμός ψωμιού, κρέατος και σαλάτας είναι τόσο αγαπητός παγκοσμίως, που ολόκληρες χώρες έχουν καταστρέψει τα οικοσυστήματά τους για να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερες αγελάδες.

Πίτα του βοσκού, Μεγάλη Βρετανία
Κάποιοι θεωρούν ότι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Αγγλίας είναι η ατμομηχανή και η Jaguar E-Type. Άλλοι επιμένουν ότι η πίτα του βοσκού –πίτα που περιλαμβάνει αρνίσιο κιμά και πουρέ πατάτας- βρίσκεται ανάμεσα στις πιο τρανές ανακαλύψεις της χώρας.

Massaman κάρυ, Ταϊλάνδη
Αποτελεί τον… βασιλιά τον κάρυ -και ίσως όλων των φαγητών- καθώς είναι ταυτόχρονα πικάντικο, γλυκό, αρωματικό και πλούσιο σε συνδυασμό γεύσεων. Αποτελεί παραλλαγή ενός περσικού πιάτου και τα βασικά συστατικά του είναι κρέας (μοσχάρι, πάπια, κοτόπουλο κ.ο.κ.) γάλα καρύδας, κρεμμύδι, φιστίκια ή κάσιους, πατάτες, φύλλα δάφνης, κάρδαμο, κανέλα, γλυκάνισος, ζάχαρη από φοίνικα, σάλτσα ψαριού και τσίλι. 

Ντόνερ κεμπάπ, Τουρκία
Ένα από τα πιο αγαπημένα έτοιμα φαγητά στον κόσμο, το ντονέρ κεμπάπ δεν χρειάζεται πολλά για να ενθουσιάσει: αρνίσιο κρέας, μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο στη σούβλα, σε ψωμί ή πίτα, με ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι τουρσί, τσίλι… Ξάδερφος του «πίτα-γύρο-απ’όλα». Αυτό τα λέει όλα. 

Παέγια θαλασσινών, Ισπανία
Γαρίδες, αστακός, μύδια, σουπιές, όλα συνδυασμένα με άσπρο ρύζι, βότανα, λάδι και αλάτι. Κι από κάτω θάλασσα και τριγύρω Ισπανοί. Χρειάζεται να πούμε κι άλλα;