Τα καλύτερα στέκια για σουβλάκι στην Αθήνα

soublaki-guros-pita
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2015

Μια πίτα-γύρο-απ’ όλα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Και δυο. Kαι τρεις. Αρκεί να είναι νόστιμη, περιποιημένη και καθαρή. Δείτε σε ποια μαγαζιά το σουβλάκι «απογειώνεται».

Αν υπάρχει ένα φαγητό γύρω από το οποίο επικρατεί ομοφωνία, αυτό δεν είναι άλλο από το σουβλάκι. Τα υλικά απλά, ο συνδυασμός τους όμως μπορεί να δώσει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όσο πιο περιποιημένος και ποιοτικός είναι, τόσο μεγαλύτερες οι...ουρές που προκαλεί!

Το click@life τριγύρισε σε φημισμένα και λιγότερο γνωστά αθηναϊκά στέκια για σουβλάκι και σας προτείνει 8 σημεία, για να απολαύσετε το χορταστικό και εμπνευσμένο αυτό έδεσμα.

Καλαβρυτινός, Γαλάτσι
Γνωστός και ως «Ο Νίκος», έχει φροντίσει το όνομά του να συνδεθεί με γεύση και νοστιμιά. Μην περιμένετε μεγάλο χώρο με τραπέζια και γλέντια. Ο Νίκος είναι το σουβλατζίδικο όπου θα πάρετε το σουβλάκι σας στο χέρι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον αρωματικό γύρο χοιρινό. Πληροφορίες: Εκάβης 63, Γαλάτσι, 210 2130154.

Το Κονάκι, Πολύγωνο/Ηλιούπολη
Ψησταριά-σουβλακερί που κερδίζει τις εντυπώσεις, το Κονάκι μπορεί να σας φιλοξενήσει για να απολαύσετε τα σουβλάκια σας επί τόπου ή στο χέρι, δοκιμάζοντας τις κλασικές πίτες (με γύρο χοιρινό, κεμπάπ, λουκάνικο κ.ά) ή να δώσετε μια ευκαιρία στην πίτα με κοτόπουλο με δροσιστικό γιαούρτι. Πληροφορίες: Κονδάκη 1&Κ. Λώρη 45, Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, Πολύγωνο, 210 6412762, Πλατεία Ανεξαρτησίας 5, Ηλιούπολη, 210 9760090, http://www.tokonaki.gr/.

Έλβις, Κεραμεικός
Η αλήθεια είναι ότι ο Elvis Presley μάλλον δεν θα χαιρόταν και πολύ αν γνώριζε ότι το περίφημο όνομά του ενέπνευσε ένα σουβλατζίδικο, πρώην κρεοπωλείο, και πως οι φωτογραφίες του κοσμούς τους τοίχους του μικρού αυτού χώρου. Ίσως όμως αν δοκίμαζε τα καλαμάκια χοιρινό, το κοτόπουλο, το κεμπάπ και το λουκάνικο που προσφέρει το μαγαζί, μαζί με νόστιμες πατάτες με ρίγανη, να χαμογελούσε λοξά  και να χάριζε στους συνδαιτυμόνες μια δόση “hound dog”. Όσοι δεν είστε fan του βασιλιά, μην ανησυχείτε. Την τελευταία φορά που το επισκεφτήκαμε, έπαιζε Gramatik. Πληροφορίες:  Πλαταιών 29 & Λεωνίδου, Κεραμεικός, 210 3455836. 

Κυψέλη Καλαμάκι, Κυψέλη
Η Φωκίωνος είναι το κατάλληλο μέρος για να σας πιάσει μια λιγούρα καθώς βολτάρετε, αφού διαθέτει πλήθος εστιατορίων και μαγαζιών με πρόχειρο φαγητό. Εμείς επιλέξαμε το Κυψέλη Καλαμάκι για το γευστικότατο σουβλάκι κοτόπουλο, για τις φρεσκοκομμένες πατάτες και τη νοστιμότατη σάλτσα μουστάρδας με μυρωδικά, όπως και για τον συμπαθητικό χώρο του, που σε αντίθεση με τα περισσότερα σουβλατζίδικα, σε προδιαθέτει να κάτσεις και να γευματίσεις εκεί. Πληροφορίες: Φωκίωνος Νέγρη 58, Κυψέλη, 211 0120610, 211 0120611, http://kipselikalamaki.gr/.

Τζατζικοκίνηση, Νέο Ψυχικό
Οι λάτρεις του τζατζικιού θα το απολαύσουν σε γενναιόδωρες ποσότητες, οι φανατικοίΠαναθηναϊκοι θα το αγαπήσουν λόγω του ιδιοκτήτη του που μοιράζεται τις ίδιες ποδοσφαιρικές προτιμήσεις, και οι υπόλοιποι γιατί απλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Στην Τζατζικοκίνηση το σουβλάκι και το (σπιτικό) τζατζίκι ενώνουν, με νικητές το χοιρινό, τις τηγανητές πατάτες και –φυσικά- το τζατζίκι. Δεν θα σας το συστήναμε, παρ’ όλ’ αυτά, για ραντεβού. Πληροφορίες: Πηνελόπης Δέλτα 8, Νέο Ψυχικό, Ελληνορώσων, 210 6744801.

Καυτερός, Χαλάνδρι 
Ο Καυτερός δεν ονομάζεται έτσι τυχαία. Με μυστική συνταγή καυτερής σάλτσας από την Κωνσταντινούπολη, δίνει άλλη διάσταση στο σουβλάκι, για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων. Κι έτσι, μια πίτα με καλαμάκι χοιρινό, κοτόπουλο ή κεμπάπ παίρνει αυτόματα άλλη γεύση, χωρίς να υπόσχεται «όχι πια δάκρυα». Πληροφορίες: Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, 2106846366.

Το Πανόραμα της Βούλας, Βούλα
Στη θέση ενός εστιατορίου ιταλικής κουζίνας που έκλεισε, το Πανόραμα της Βούλας επιφυλάσσει έναν πολύ ωραίο και προσεγμένο χώρο για σουβλάκι, με το χοιρινό καλαμάκι και την πίτα κοτόπουλο να κλέβουν την παράσταση. Όσοι θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση από το κρέας, σίγουρα δεν βρίσκονται στο σωστό χώρο, παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει πρόβλεψη και γι’ αυτούς με το γευστικότατο καλαμάκι μανιταριών. Στο μενού του θα βρείτε και σουβλάκια για μικρά παιδιά με μίνι πίτα. Πληροφορίες: Μπιζανίου 3, Βούλα  210 8950740,  https://www.facebook.com/topanoramatisvoulas?fref=photo

Ρωσίδες, Καλλιθέα
Η φήμη τους έχει κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα σε όλη την Αθήνα και κόσμος καταφθάνει στην Καλλιθέα με GPS προσπαθώντας να βρει τις περίφημες «Ρωσίδες» και το σουβλάκι τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν τις βρίσκεις εύκολα, αν και η επιγραφή «Σουβλάκια, πιροσκί» βοηθάει αρκετά, η ταλαιπωρία, όμως, αξίζει τον κόπο. Στις «Ρωσίδες» (2 Ελληνίδες αδερφές από το Καζακστάν) το σουβλάκι διαφέρει λίγο από το κλασικό: το καλής ποιότητας κρέας του είναι μαριναρισμένο σε ξίδι, σύμφωνα με τα ρώσικα πρότυπα, οι πίτες είναι αλάδωτες, παραμένοντας μαλακές και το κρέας συνοδεύουν ντομάτα, κρεμμύδι και μια κόκκινη, πικάντικη και πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας. Κι εδώ, όμως, το σουβλάκι σας θα το πάρετε στο χέρι και θα το φάτε λίγο παραπέρα ή επί τόπου στο όρθιο, αν δεν κρατιέστε. Που δεν θα κρατιέστε. Πληροφορίες: Γρύπαρη & Αναγνωσταρά, Καλλιθέα.

Τζούλια Τασώνη