Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς κουζίνες του κόσμου αυτή τη στιγμή;

gkourme-piato
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2015

Γνωρίστε τις 8 κουζίνες με τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες και γεύσεις, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο προσκήνιο στον κόσμο των γεύσεων.

Η παγκόσμια σκηνή γεύσεων μοιάζει σήμερα πιο νόστιμη από ποτέ, ειδικά με όλους αυτούς τους πειραματισμούς και τις συνενώσεις που γίνονται (κορεάτικη/ιταλική κουζίνα, βραζιλιάνικη/ιαπωνική κ.ο.κ.) -προσέξτε, μόνο μην τις πείτε “fusion” και εκνευρίσετε μερικούς… ευέξαπτους ειδικούς της γαστρονομίας, που πλέον βγάζουν σπυράκια με αυτό τον όρο.

Κι επειδή όσοι ψάχνονται στη γαστρονομία, θέλουν να μπορούν να εντοπίσουν την… «πηγή» της γεύσης και τις κουζίνες αυτές που επηρεάζουν τις υπόλοιπες, μια ομάδα σεφ και ειδικών μαζί με μια εταιρία επικοινωνίας και μάρκετινγκ στο Χονγκ Κονγκ, την CatchOn, έκανε τη δύσκολη δουλειά και έβγαλε μια λίστα με τις 8 γαστρονομικές χώρες που βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο, επηρεάζοντας η μία την άλλη και όλες μαζί τις υπόλοιπες, την οποία δημοσίευσε το cnn.com.

Εσείς έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτές;

www.antoniοsrestaurant.ph
Φιλιππίνες
Ένα πρώτο καλό σημάδι για την κουζίνα των Φιλιππίνων είναι ότι το πιο σημαντικό ισπανικό, γαστρονομικό συνέδριο ονόματι Madrid Fusion επέλεξε τη Μανίλα ως την πόλη για να πραγματοποιηθεί το 2015. Ο λόγος είναι ότι η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων είναι γεμάτη με κορυφαία εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου του NOBU του διάσημου σεφ Nobu Matsushisa και του Antonio’s του Tony Boy Escalante, το οποίο είναι ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια της Ασίας για πρώτη φορά φέτος.

Μεξικό
Όσο τα απλά τάκος συνεχίζουν να επηρεάζουν άλλες κουζίνες ανά τον κόσμο –με τα κορεάτικα τάκος να βρίσκονται στην κορυφή των μεξικάνικων υβριδίων- μια νέα… σοδειά εστιατορίων (βλέπε Pujol) ανακαλύπτει από την αρχή τη σπιτική, παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα, απογειώνοντάς την με λεπτομέρειες που την εκσυγχρονίζουν, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με την καινοτομία. Ακούγεται, μάλιστα, η φήμη ότι ο Rene Redzepi του διάσημου Noma στην Κοπεγχάγη, βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, επισκέπτεται συχνά πυκνά το Μεξικό, εμβαθύνοντας στην κουζίνα του.

Astrid y Gaston fb page
Περού
Το περουβιανό φαγητό έχει αρχίσει να χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο έντονες τάσεις του 2015, ενώ το άνοιγμα ενός εστιατορίου που σερβίρει περουβιανές γεύσεις θεωρείται μια από τις καλύτερες start-up επιχειρηματικές ιδέες αυτή τη χρονιά. Μέρος της δόξας της περουβιανής κουζίνας οφείλεται στο διάσημο εστιατόριο Astrid y Gaston στη Λίμα, το οποίο εκτός του ότι είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας, έχει καταφέρει να επηρεάσει εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Κορέα
Με πλήθος κορεατών σεφ να βρίσκονται στα καλύτερά τους και τη φήμη τους να τους προλαβαίνει, η κορεάτικη κουζίνα δεν μπορούσε παρά να ανέβει στις παγκόσμιες προτιμήσεις όσον αφορά το φαγητό. Το πρώτο κορεάτικο εστιατόριο που βρέθηκε ανάμεσα στο 50 καλύτερα της Ασίας (στο νούμερο 20) το 2014 ήταν του σεφ Jungsik Yim, το οποίο πλέον έφτασε στο νούμερο 10. Το Jungsik μεγάλωσε την οικογένεια με άλλο ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, σερβίροντας εμπνευσμένη κορεάτικη κουζίνα, ενώ ο Roy Choi, ιδρυτής του Kogi BBQ, έχει λανσάρει ένα νέο κύμα κορεάτικων τάκος στο Λος Άντζελες με διάφορους ανά τον κόσμο να προσπαθούν να τα μιμηθούν.

Bo Innovation fb page
Κίνα
Μπορεί το κινέζικο φαγητό να βρίσκεται ήδη παντού εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα, όμως, με την αναφορά της CatchOn παρατηρείται μια νέα τάση παγκοσμίως, που απομακρύνεται από την παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα. Το εστιατόριο Bo Innovation στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, περιγράφει την κουζίνα του ως μοριακή, x-treme, κινέζικη κουζίνα, κερδίζοντας 3 αστέρια Michelin, ενώ το Fu He Hui στη Σαγκάη σερβίρει σύγχρονη κουζίνα Σαγκάης για χορτοφάγους, φτάνοντας στο νούμερο 19 των 50 καλύτερων εστιατορίων της Ασίας.

Ισραήλ
Ο ισραηλινός σεφ και ιδιοκτήτης του Balaboosta της Νέας Υόρκης, Einat Admony, έχει καταφέρει να μετατρέψει το χούμους στη νέα… μερέντα και σερβίρει το καλύτερο φαλάφελ της Νέας Υόρκης, το οποίο μάλλον δεν υπάρχει νεοϋορκέζος που να μην έχει δοκιμάσει. 

Ιράν
Η ιρανική ή περσική κουζίνα βρίσκεται στα… ραντάρ των γαστρονόμων εδώ και χρόνια, οι ειδικοί, όμως, αναφέρουν ότι οι επιρροές της ολοένα και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, με διάσημους σεφ να λανσάρουν βιβλία μαγειρικής με έμφαση στην περσική κουζίνα (όπως το Saraban του Greg Malouf και το Perisana της Sabrina Ghayour).

Chom Chom fb page
Βιετνάμ
Η κουζίνα του Βιετνάμ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με το banh mi (βιετναμέζικο σάντουιτς σε γαλλική μπαγκέτα) να αναμένεται σε κάθε πόλη του κόσμου και τον βιετναμέζικο καφέ να μην αργεί να καταφτάσει. Συν του ότι δίνει την ευκαιρία στους πιο τολμηρούς να δοκιμάσουν τηγανητά πόδια βατράχου, όπως αυτά που σερβίρει το διάσημο εστιατόριο Chom Chom στο Χονγκ Κονγκ.