Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα καλό εστιατόριο;

estiatorio-gkourme-fagito
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2015

Το φαγητό σίγουρα είναι μια σημαντική παράμετρος που λαμβάνουμε υπόψη προτού εκφράσουμε γνώμη για ένα εστιατόριο, δεν είναι, όμως, το μόνο που μπορεί να «απογειώσει» ένα γεύμα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι αυτό που σας κάνει να επιλέξετε ένα εστιατόριο πέραν του φαγητού; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ενώ το φαγητό ήταν καλό, δεν καταφέρατε να περάσετε καλά; Έχετε εντοπίσει άλλους παράγοντες που –αν και δεν τους φαίνεται- παίζουν μεγάλο ρόλο στο να μετατρέψουν ένα γεύμα εστιατορίου σε ιδανικό ή σε ένα από αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε;

Ειδικά με τις σημερινές συνθήκες κρίσης, οι περισσότεροι σκέφτονται δυο και τρεις φορές πριν βγουν έξω για φαγητό, το σύνολο των εξόδων έχει περιοριστεί και η επιλογή εστιατορίων γίνεται μετά από πολλή σκέψη κι όχι αυθαίρετα, συνήθως μετά από συστάσεις φίλων και γνωστών. Για να φτάσει, όμως, ένας από αυτούς τους φίλους ή γνωστούς να συστήσει ένα εστιατόριο, σημαίνει ότι πρέπει να έχει ικανοποιηθεί από την πρότερη εμπειρία του στο μέρος αυτό. Και για να συμβεί αυτό, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες...

Καθαρή τουαλέτα: Εκτός του ότι μια επίσκεψη σε βρόμικη τουαλέτα εν μέσω ενός δείπνου μπορεί να… δυσκολέψει τη συνέχειά του, μια τέτοια τουαλέτα χωρίς χαρτί υγείας, με βρεγμένα πατώματα και γεμάτα καλάθια είναι σημάδι ότι το εστιατόριο δεν δίνει και τόση προσοχή στους κανόνες υγιεινής, αφήνοντας κακή εντύπωση και για το τι γίνεται και σε άλλα μέρη του, όπως στην κουζίνα.

Ευγενικό και επαρκές προσωπικό: Το προσωπικό είναι μια… πονεμένη ιστορία σε πολλά εστιατόρια, ειδικά σε αυτά που ίσως είναι ελλιπές για τον κόσμο που συγκεντρώνουν, κάτι που συχνά οδηγεί σε αργοπορία, νεύρα και αγένεια. Πέραν, όμως, του προφανούς, υπάρχουν μερικά πράγματα που ένας καλός σερβιτόρος πρέπει να προσέχει, όπως π.χ. να έρθει σύντομα μόλις η παρέα καθίσει στο τραπέζι για το καλωσόρισμα, να μαζέψει άμεσα τα πιάτα μόλις τελειώσει το φαγητό, όχι, όμως όσο κάποιοι από την παρέα τρώνε ακόμα, δημιουργώντας τους άγχος και αμηχανία και φυσικά να είναι ευγενικός και ενημερωμένος για το μενού ή πρόθυμος να ρωτήσει το σεφ και να λύσει απορίες.

Μουσική που δεν ενοχλεί: Εκτός κι αν έχετε επιλέξει να φάτε σε μέρος όπου δίπλα σας οι υπόλοιποι μπορεί να χορεύουν και να τσουγκρίζουν στην υγειά τους σφηνάκια, στα εστιατόρια η μουσική πρέπει να δημιουργεί ένα ευχάριστο background χωρίς να αποσπά την προσοχή μας, ούτε να μας δυσκολεύει στη συνομιλία. Χαμηλή ένταση και easy-listening μελωδίες είναι το μυστικό για ένα καλό γεύμα. Δεν έχουν κυκλοφορήσει άδικα, άλλωστε, τόσες συλλογές με τίτλους όπως “Music to eat”.

Σωστή κατανομή και πλήθος των τραπεζιών: Όσοι έχουν ζήσει το απόλυτο στρίμωγμα των τραπεζιών σε ένα εστιατόριο, στρίμωγμα που σε αναγκάζει να ρουφάς την κοιλιά σου για να χωράς στην καρέκλα σου και που μπορείς ανά πάσα στιγμή να συμμετάσχεις στην κουβέντα του παραδιπλανού τραπεζιού για το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή όχι, ξέρουν ότι το πόσα είναι και πόσο κοντά είναι τοποθετημένα τα τραπέζια ενός εστιατορίου, παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα γεύμα πρέπει να μας κάνει να χαλαρώνουμε κι όχι να αγχωνόμαστε από τον κόσμο γύρω μας, που βρίσκεται τόσο ασφυκτικά κοντά, ώστε το χέρι μας να φτάνει να βουτήξει λίγο ψωμί στη διπλανή σαλάτα.

Ξεχωριστή διακόσμηση: Εδώ τα πράγματα είναι υποκειμενικά. Μια πρωτότυπη διακόσμηση, όμως, που δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα σε ένα εστιατόριο και δεν το κατατάσσει στη μάζα, σίγουρα του χαρίζει έξτρα πόντους. Αρκεί να λείπει το στοιχείο της υπερβολής.

Σωστό μενού: Αν δείτε ένα τεράστιο μενού σε ένα όχι και τόσο μεγάλο εστιατόριο, σημαίνει ότι τα περισσότερα υλικά ή και πιάτα δεν είναι χειροποίητα και σπιτικά, αλλά έτοιμα και αγορασμένα. Στο μενού, επίσης, δεν πρέπει να «χάνεται» κάποιος, αλλά να ξέρει ότι έχει λίγες και καλές επιλογές για κάθε πιάτο (ορεκτικό, πρώτο, κυρίως και επιδόρπιο). Ακόμη, ένα καλό εστιατόριο και ένας σωστός σεφ βασίζει τα πιάτα του σε υλικά εποχής και ανανεώνει συχνά, έτσι ώστε να βρίσκεται εντός εποχής κάθε φορά και οι γεύσεις του να μυρίζουν… φρεσκάδα.

Τιμές που δεν ξεφεύγουν χωρίς λόγο: Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένει κάποιος να φάει σε ένα γκουρμέ εστιατόριο με 15 ευρώ το άτομο, ούτε, όμως, ότι μια σαλάτα με ρόκα και σπανάκι μπορεί να κοστίζει 20 ευρώ.

Λεπτομέρειες: Κάποια εστιατόρια δίνουν βάση στις λεπτομέρειες, π.χ. δίνουν δώρο ένα μάφιν για το δρόμο ή συστήνουν το σεφ πριν το γεύμα κ.ο.κ. Αν και δεν θα κακοχαρακτήριζε ποτέ κανείς κάποιο εστιατόριο που δεν προσφέρει κάτι έξτρα, σίγουρα όσα το κάνουν κερδίζουν τις εντυπώσεις.