6 φαγητά και ροφήματα φτιαγμένα (και) με χρυσό

xrusa-lazania
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Τι γίνεται όταν ο χρυσός δεν πάει στα κοσμήματα, ούτε στην τσέπη μας, αλλά στο…πιάτο μας;

Αν και όλοι θα προτιμούσαμε να έχουμε λίγο χρυσό σε θυρίδες στην τράπεζα ή στις κρυψώνες του σπιτιού μας, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να τον έχουμε στο…πιάτο ή στο φλιτζάνι μας. Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοούμε, ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Όλα τα φαγητά και ροφήματα που θα δείτε, είναι διακοσμημένα με αληθινό, βρώσιμο χρυσό και για τα περισσότερα θα χρειαστεί μια καλή αποταμίευση για να τα απολαύσετε.

Χρυσά λαζάνια
Πιθανόν τα πιο πολυτελή λαζάνια που έχουν φτιαχτεί ποτέ, τα λαζάνια του Ξενοδοχείου Mirage στο Λας Βέγκας έχουν την ονομασία “Diamond and Gold Lasagna” και αποτελούν μια πολύ διαφορετική εκτέλεση του κλασικού αυτού ιταλο-αμερικάνικου πιάτου. Φτιάχνονται με τα καλύτερα υλικά, αφού περιέχουν μοσχάρι Kobe, ιβηρικό χοιρομέρι, prosciutto di parma, parmigiano-reggiano, μοτσαρέλα, μανιτάρια porcini και φουά γκρα και παρ’ όλο που όλα τα παραπάνω θα αρκούσαν, ο σεφ Michael LaPlaca αποφάσισε να απογειώσει το πιάτο με τρούφα άσπρου διαμαντιού και φύλλο χρυσού 23 καρατίων, ανεβάζοντας την τιμή του στα 100 δολάρια.

www.beverlyhillscaviar.com
Χρυσό χαβιάρι
Χαβιάρι και χρυσός, η τέλεια, λαμπερή, γευστική προσθήκη που όχι μονο διακοσμεί αλλά και τρώγεται αφού έχει γεύση λεμονιού και άσπρου κρασιού. Είναι ιδανικό για γαρνιτούρα σε θαλασσινά και γλυκά, ενώ πολλά high-end σούσι εστιατόρια το χρησιμοποιούν για γαρνιτούρα στο sashimi ή στο ιαπωνικό soki (χοιρινά παϊδάκια σε ζωμό). Φτιάχνεται με κρασί, ζάχαρη, χυμό λεμονιού και φύλλα χρυσού και κοστίζει γύρω στα 80 δολάρια το βαζάκι.

Χρυσό σούσι
Θεωρείται το πιο ακριβό πιάτο σούσι που έχει υπάρξει ποτέ, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness, Με δημιουργό του το σεφ Angelito Araneta Jr., ο οποίος φαίνεται πως δεν αρκέστηκε στην ήδη «καλλιτεχνική» εμφάνιση του σούσι και την εμπλούτισε. Σε αυτό το πιάτο κυριαρχεί ο νορβηγικός σολομός, το φουά γκρα και η άγρια ζαφορά, είναι στολισμένο με πέρλες και διαμάντια, ενώ ένα φύλλο χρυσού αντικαθιστά το φύκι και εκτινάσσει την τιμή του στα 1800 δολάρια.

Cadbury Wispa Gold fb page
Χρυσή σοκολάτα
Η σοκολάτα Cadbury Wispa Gold σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2003 προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των fan της. Τότε η Cadbury αποφάσισε να…επανορθώσει με μια μπάρα Wispa Gold, η οποία είναι σοκολάτα τυλιγμένη σε φύλλο χρυσού, κοστίζει 1600 ευρώ και βρίσκεται σε ένα κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο. Κι επειδή μάλλον τα 1600 δολάρια θα προκαλούσαν κι άλλες διαμαρτυρίες από τους λάτρεις, η Cadbury αποφάσισε να ξανακυκλοφορήσει τη σειρά, το 2008.

www.lizzyofarabia.com
Χρυσό καπουτσίνο
Θα δίνατε 25 δολάρια για να πιείτε ένα καπουτσίνο πασπαλισμένο με χρυσό; Στο Abu Dhabi, πάντως, τα δίνουν και δεν μας προκαλεί έκπληξη, αφού η δεύτερη πιο πολυπληθής πόλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστή για την απουσία ορίων όσον αφορά την πολυτέλεια. Εκεί, λοιπόν, στο καπουτσίνο σας θα βρείτε, αντί κανέλας, νιφάδες χρυσού να αστράφτουν κάτω από το φως του ήλιου.

www.opinopi.com
Χρυσό μπέργκερ
Ονομάζεται Douche Burger, φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά Kobe, τυρί Gruyere, BBQ σάλτσα, αλάτι Ιμαλαΐων, χαβιάρι, φουά γκρα, αστακό και τρούφα και η…χρυσή του λεπτομέρεια είναι ότι το μπιφτέκι τυλίγεται σε φύλλο χρυσού, κάτι που το κάνει να γυαλίζει, και η τιμή του φτάνει τα 666 δολάρια, ξεχωρίζοντας από όλα τα υπόλοιπα Burger του 666 Burger της Νέας Υόρκης, η τιμή των οποίων είναι 6,66 δολάρια.