Μυστικές λιχουδιές από τη Βρετανία
Επειδή η βρετανική κουζίνα δεν είναι μόνο τα fish and chips και τα μπισκότα, σας παρουσιάζουμε μερικές μυστικές λιχουδιές της.
Η βρετανική κουζίνα συχνά παρουσιάζεται ως άνοστη και βαρετή, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι άμα υπάρχουν φρέσκα και νόστιμα προϊόντα, ακόμα και η πιο βαρετή συνταγή μπορεί να ενθουσιάσει. Η μεγάλη έκταση και η ποικιλομορφία στο κλίμα και στα τοπία της χώρας, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές παραδόσεις και τον τοπικισμό των Βρετανών, υπόσχονται μια ιδιαίτερα γευστική κουζίνα. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, μερικές καλά κρυμμένες τοπικές (και δανεισμένες) λιχουδιές που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε την άποψή σας για το φαγητό στη Βρετανία.
Μοτσαρέλα στο Hampshire
Παραδοσιακά η μοτσαρέλα φτιάχνεται από το γάλα βουβαλιών στην Καμπανία της Νοτίου Ιταλίας, αλλά πλέον μπορείτε να βρείτε ποιοτική μοτσαρέλα και στη Βρετανία. Τα μεγαλύτερα κοπάδια βουβαλιών εκτρέφονται σε μεγάλες, ανοιχτές πεδιάδες του Laverstoke Park Farm στο Hampshire. Η συγκεκριμένη φάρμα λειτουργεί με αυστηρά βιοδυναμικά πρότυπα, οπότε το τυρί και άλλα προϊόντα τους ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητά τους.
Τσάι από την Κορνουάλλη
Αν και το τσάι είναι το πιο διάσημο ποτό στη Βρετανία, το παράδοξο είναι ότι υπάρχει μόλις μια εταιρεία που το παραγάγει στη χώρα. Εξαιτίας του θερμού κλίματος που επικρατεί στην Κορνουάλλη, οι συνθήκες είναι ανάλογες με αυτές στις χώρες με μεγάλη παραγωγή τσαγιού, όπως η Σρι Λάνκα και η Ινδία. Εάν επισκεφτείτε την περιοχή θα βρείτε πάνω από 30 διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού για όλα τα γούστα.
Φρούτα εποχής στο Gloucestershire
Μια από τις μεγάλες χαρές του καλοκαιριού στη Βρετανία είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα φραγκοστάφυλα. Στο Gloucestershire μπορείτε μαζέψετε τα δικά σας φρέσκα φρούτα από τη φάρμα Wotton Farm Shop της οικογένειας Grimes. Η συγκεκριμένη φάρμα ανήκει σε συνεταιρισμό ντόπιων παραγωγών, οπότε εκτός από την όρεξή σας, υποστηρίζετε και την τοπική κοινότητα.
Αφρώδης οίνος από το Bodmin
Στο όχι πολύ πρόσφατο παρελθόν το βρετανικό κρασί αντιμετωπιζόταν ως ένα ανέκδοτο στους γευσιγνωστικούς κύκλους. Λίγο η κλιματική αλλαγή και λίγο η επιμονή των Βρετανών στην τελειοποίηση των μεθόδων τους, πλέον ο αφρώδης οίνος της Βρετανίας μπορεί να στέκεται με αξιοπρέπεια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο αφρώδης οίνος από το Camel Valley ξεχωρίζει και το 2009 απέσπασε διεθνή βραβεία.
Κοτόπουλο από το Chepstow
Η φάρμα Madgett’s Farm βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Αγγλίας με την Ουαλία και έχει αναπτύξει μια παράδοση στην εκτροφή πτηνών όπως κοτόπουλα, πάπιες, χήνες και γαλοπούλες. Τα πτηνά εκτρέφονται με βιολογικό τρόπο εξασφαλίζοντας στον καταναλωτή πλούσια γεύση. Μπορείτε μάλιστα να αγοράσετε το πτηνό της αρεσκείας σας και να το πάρετε σπίτι σας για να το προετοιμάσετε όπως θέλετε.
Μήλα από το Brookthorpe
Οι Βρετανοί έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τα μήλα. Εκτός λοιπόν από τις αμέτρητες ποικιλίες μήλων, συχνά με περίεργα ονόματα όπως Berkley Pippin ή Granny Smith, έχουν δημιουργήσει μερικές απίθανες συνταγές με αυτά. Το Day’s Cottage του Brookthorpe είναι ένας κήπος με μηλιές στον οποίο δουλεύουν μόλις δύο άτομα. Σε αυτόν τον πανέμορφο και παραδοσιακό χώρο μπορείτε να αγοράσετε φρέσκο χυμό μήλου και μηλίτη, τα οποία βαθμολογούνται ανάλογα με την γλυκύτητά τους.
Οστρακοειδή από το Kent
Το Kent βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, οπότε σε περιοχές όπως το λιμάνι Whitstable καθημερινά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία φρέσκων οστρακοειδών. Αφού λοιπόν μαζέψουν τα οστρακοειδή από τη θάλασσα, τα βαθμολογούν και τα βράζουν για 20 λεπτά. Μετά αφαιρούν τα όστρακα και είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Μέλι από τον Monmouthshire
Σύμφωνα με την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής μελιού Llanover Skirrid Honey Farm κοντά στο Abergavenny, η καλύτερη περίοδος για την συγκομιδή του μελιού είναι ανάμεσα στον Μάρτιο και τα τέλη Οκτώβρη. Αυτή είναι η πιο παραγωγική περίοδος για τις μέλισσες και η κατάλληλη εποχή να δοκιμάσετε φρέσκο μέλι.
Ψωμί από τον Montogomery
Ο εχθρός του καλού αλευριού είναι η ταχύτητα και η ζέστη. Στο Montogomery λοιπόν, οι μύλοι είναι σχετικά κρύοι και δουλεύουν με νερό. Αυτή η τεχνική έχει κάνει το αλεύρι του Bacheldre περιζήτητο στους πρωτοκλασάτους σεφ και αρτοποιούς της χώρας. Μια επίσκεψη στα τοπικά καταστήματα για φρέσκο ψωμί και κέικ θα σας πείσει.
Μοσχάρι από το Denbighshire
Στο κτήμα Rhug υπάρχουν 2.500 στρέμματα βιολογικών βοσκοτόπων όπου και εκτρέφονται τα ξακουστά κοπάδια Aberdeen Angus. Αρχικά τα ζώα εκτρέφονται σε φάρμα κοντά στην θάλασσα και ύστερα μεταφέρονται στον συγκεκριμένο βοσκότοπο για να μεγαλώσουν τρώγοντας πλούσια βλάστηση.
Σολομός από το Sutherland
Στην βόρεια άκρη της Σκωτίας θα βρείτε το Kinloch Lodge όπου εργάζεται ο Hugh Montgomery εδώ και πολλά χρόνια. Εκεί αλιεύει άγριους σολομούς, τους οποίους ύστερα καπνίζει στον χώρο του. Εκτός όμως από σολομούς θα βρείτε καπνιστή πέστροφα, ελάφι, σκουμπρί, πάπια και φασιανούς, αλλά και πιο παραδοσιακές γεύσεις όπως φρέσκα λουκάνικα και αυθεντικό haggis (αρνίσια εντόσθια με κρεμμύδι και μπαχαρικά) για τους πιο τολμηρούς.
Λουκάνικα από το Nottinghamshire
Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα λουκάνικα πρέπει να επισκεφτείτε το Wellbeck του Nottinghamshire, μια παραμυθένια πόλη, για το School for Artisan Food. Στην σχολή μπορείτε να κάνετε μερικά ταχύρυθμα προγράμματα ώστε να μάθετε τα πάντα γύρω από τα λουκάνικα και άλλες τοπικές λιχουδιές. Η σχολή, η οποία στεγάζεται σε στάβλους του 19ου αιώνα, έχει παράλληλα φούρνους, ζαχαροπλαστείο γαλακτοκομικών, κρεοπωλείο και μικροζυθοποιεία για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.
Μπύρα από το Burton upon Trent
Η συγκεκριμένη πόλη του αγγλικού Βορρά έγινε η πρωτεύουσα της βρετανικής ζυθοποιίας, όταν γνωστοποιήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του υδάτων της περιοχής. Η χημική σύσταση του νερού το καθιστά ιδανικό για την παραγωγή κόκκινης μπύρας. Εδώ θα βρείτε και το Εθνικό Κέντρο Ζυθοποιίας, όπου εκτός από το να μάθετε την ιστορία της μπύρας θα μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικές από τις δυνατές μπύρες της περιοχής.
Άγριο φαγητό από το Sussex
Ο Nick Weston είναι ένας ειδικός επιβίωσης στην άγρια φύση και εκτός από το να σας μάθει τι φρούτα και καρπούς να αποφεύγετε για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση, θα σας μάθει πώς να κυνηγάτε, να ψαρεύετε, να προετοιμάσετε και να μαγειρέψετε έξω στη φύση. Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου παραδίδει μονοήμερα και διήμερα μαθήματα επιβίωσης στην άγρια φύση. Εκεί θα μάθετε τι υπάρχει διαθέσιμο στη φύση, πότε είναι η εποχή του, πώς θα το βρείτε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το ετοιμάσετε.







