Δοκιμάστε τις πιο πικάντικες κουζίνες του κόσμου

doro-wat-aithiopiki-kouzina
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Σας αρέσουν τα καυτερά και τα πικάντικα; Τότε οι παρακάτω κουζίνες πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στις αγαπημένες σας.

Για κάποιους, η καυτερή γεύση μπορεί να είναι βασανιστική, την ίδια στιγμή που για κάποιους άλλους απλώς «γαργαλάει» τον ουρανίσκο. Αν ανήκετε στους πρώτους, δείτε ποιες κουζίνες θα σας…ταλαιπωρήσουν και, αν τα καυτερά βρίσκονται ανάμεσα στα αγαπημένα σας πιάτα, δείτε ποιες έχουν μεγάλη πιθανότητα να σας προσφέρουν ένα πικάντικο και απολαυστικό γεύμα, όπως και τι να παραγγείλετε για να απολαύσετε τα καυτερά σας μέχρι...δακρύων.

Αιθιοπική κουζίνα
Οι πιο πικάντικες πλευρές της αιθιοπικής κουζίνας σχετίζονται με ένα μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη, το οποίο ονομάζεται berbere, και αν και ποικίλλει ανάλογα με τη μαγειρική, συνήθως περιέχει αρκετό τσίλι, τζίντζερ, σκόρδο, μοσχοκάρυδο και μισή ντουζίνα άλλων μπαχαρικών. Το berbere προστίθεται σε διάφορους ζωμούς που ονομάζονται wats και ο πιο καυτερός εξ αυτών είναι ο doro wat (φωτό), με κοτόπουλο και βραστά αβγά. Καυτερό είναι επίσης και το κρέας ή ψάρι που σοτάρεται σε βούτυρο και berbere και ονομάζεται tibs, όπως και το kitfo, η αιθιοπική έκδοση του βοδινού ταρτάρ.

Ινδική κουζίνα
Οι πράσινες καυτερές πιπεριές αποτελούν τις πιο διαδεδομένες πιπεριές στην ινδική κουζίνα και συναντώνται στα ορεκτικά και σε κυρίως πιάτα, ενώ υπάρχουν και μείγματα μπαχαρικών που ονομάζονται masalas και χρησιμοποιούν τη σκόνη τους για έξτρα πικάντικη γεύση –που πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ καυτερή. Το αρνί ή κοτόπουλο vindaloo από την πρώην πορτογαλέζικη αποικία της Goa είναι αρκετά πικάντικο, όπως και το κοτόπουλο chettinad από την Chennai, ενώ δεν λείπουν και τα πικάντικα vegetarian πιάτα, όπως το mysore masala dosa, που είναι κρέπα που έχει επικαλυφθεί με masala και το uttapam με καυτερή πιπεριά, που είναι μια παχιά τηγανίτα με πιπεριά και διάφορα άλλα τόπινγκ.

Ιαπωνική κουζίνα
Σίγουρα οι πιπεριές shishito πρωταγωνιστούν συχνά σε ιαπωνικά μενού και σερβίρονται συνήθως καψαλισμένες. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η έκδοσή τους είναι ελαφρώς καυτερή και δεν ικανοποιεί όσους θέλουν να νιώσουν έντονη γεύση πικάντικου στο στόμα τους. Αυτοί στρέφονται περισσότερο στα ramen, που είναι ιαπωνικές σούπες με νουντλς, ειδικά στα πικάντικα miso ramen, ενώ το καρύκευμα σε σκόνη shichimi είναι επίσης ψηλά στις επιλογές τους, καθώς είναι τόσο καυτερό όσο πρέπει.

Μεξικάνικη κουζίνα
Φρέσκες και αποξηραμένες πιπεριές τσίλι μοιάζουν να είναι αγαπημένο συστατικό σε πολλά πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας, ενώ δε λείπουν και οι πιπεριές τουρσί ως συνοδευτικές, όπως και οι σάλτσες με γενναίες δόσεις καυτερής πιπεριάς. Μερικά πιάτα, μάλιστα, όπως το chile rellenos και chiles en nogado (φωτό) χρησιμοποιούν τις πιπεριές τσίλι ως κεντρικό υλικό, ενώ από τα πιο καυτά του Μεξικού θεωρούνται το chilate de pollo («πύρινη» κοτόσουπα), και το sopa de camarones (σούπα γαρίδας από το Guerrero), όπως και ο ζωμός birria με κατσίκι ή αρνί.

Ταϊλανδέζικη κουζίνα
Το πιο πικάντικο φαγητό στην Ταϊλάνδη προέρχεται από τη βορειοανατολική περιοχή, δυτικά του ποταμού Mekong, που ονομάζεται Isan, κι ένα παράδειγμα είναι η καυτερή σαλάτα πράσινης παπάγιας που ονομάζεται somtum (φωτό), με αλατισμένο αβγό, μικρές γαρίδες και φιστίκια τα οποία παίρνουν καυτερή χροιά από τις ταϊλανδέζικες πιπεριές τσίλι. Οι πιπεριές αυτές συνοδεύουν και διάφορα άλλα φαγητά και σνακ όπως το sai krok (ξινό λουκάνικο) and το moo dad (χοιρινό), ενώ τα καυτερά πιάτα curry, έχουν πικάντικη γεύση που κυμαίνεται σε διάφορες βαθμίδες στην…καυτερή κλίμακα, με το πράσινο και το jungle curry να είναι συνήθως τα πιο καυτερά και το massaman curry να είναι το πιο ήπιο. Το τηγανητό ή ψητό κοτόπουλο kai tod σερβίρεται συνήθως με γλυκιά σος κόκκινης τσίλι πιπεριάς, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να ελέγχει το πόσο θα…καεί, ενώ αρκετά πικάντικες είναι συνήθως και οι σαλάτες με κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, που ονομάζονται larbs. Και οι σούπες, βέβαια, δεν πάνε πίσω, με την tom saab kra-dook aon (σούπα με χοιρινό) να είναι αρκετά ικανή να προκαλέσει υπέρμετρη κατανάλωση νερού, αλλά μην αγχώνεστε. Τα περισσότερα ταϊλανδέζικα εστιατόρια ρωτούν για το επίπεδο καυτερού που είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν οι πελάτες, από το 0 ως το 5, με το 5 να είναι το “thai hot”, δηλαδή το καυτερό που λίγοι μπορούν να αντέξουν.