6 αγαπημένες κουζίνες και πού να τις απολαύσετε στην Αθήνα

makaronada-italiki-kouzina-makaronia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Ιταλική, γαλλική, ταϊλανδέζικη ή μήπως ισπανική; Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας κουζίνα, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσετε λίγο καλύτερα.

Σε κάθε πολιτισμό το φαγητό παίζει πάντα έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους και σίγουρα αποτελεί δείκτη της κουλτούρας και της νοοτροπίας του κάθε λαού. Αν θέλετε, εκτός από το να γεύεστε τα πιάτα, να γνωρίζετε και τις βασικές πληροφορίες που αφορούν την κάθε κουζίνα, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ιταλική κουζίνα
Αποτελεί μια από τις παλαιότερες κουζίνες του κόσμου και παρ’ όλο που οι περισσότεροι τη συνδέουν με την πίτσα, τα ζυμαρικά και το παγωτό, στην πραγματικότητα έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει. Το φαγητό στην Ιταλία διαφέρει πολύ από περιοχή σε περιοχή, όπου και να είστε, όμως, να ξέρετε ότι η δομή του είναι η εξής: antipasto (ορεκτικό), primo (ρύζι ή ζυμαρικά), secondo (κρέας) και dolce (επιδόρπιο). Διάσημη για την παρμεζάνα και το ζαμπόν από την Πάρμα, όπως και για το προσούτο, η Ιταλία παράγει περισσότερα από 400 είδη τυριών και 300 διαφορετικά είδη λουκάνικου, αποδεικνύοντας ότι, όσο κι αν νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τις γεύσεις της, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε. Δείτε εδώ τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και δοκιμάστε υπέροχη ιταλική κουζίνα στο La Rocca (Αγγελικάρα 1 & Ρατζιέρη, Ακρόπολη) και στο Cantinetta (Πανδώρας 14, Γλυφάδα, 210 8941735).

Ταϊλανδέζικη κουζίνα
Όσοι εκτιμούν το καλό φαγητό, σίγουρα θα έχουν εκστασιαστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους με την ταϊλανδέζικη κουζίνα, αν έχουν καταφέρει να δοκιμάσουν τα πιάτα της είτε κατευθείαν από την πηγή, είτε σε κάποιο προσεγμένο εστιατόριο της Αθήνας. Πολλοί υποθέτουν ότι είναι μια κουζίνα που μοιάζει με την κινέζικη, παρ’ όλο όμως που χρησιμοποιεί αρκετά όμοια υλικά, η ταϊλανδέζικη διαφοροποιείται αρκετά με τους ζωμούς, τα πιάτα με νουντλς και τη χρήση πολλών φρέσκων βοτάνων. Σε αντίθεση με την κινέζικη, διαθέτει πολλά πιάτα με ένα βασικό υλικό, λαχανικά και πηχτή πλούσια σάλτσα, με τις κύριες γεύσεις της να είναι καυτερές, ξινές, πικρές και γλυκές, για όλα τα γούστα δηλαδή! Δείτε εδώ τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και δοκιμάστε υπέροχη ταϊλανδέζικη κουζίνα στο Blue Bamboo (Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα) και στο Tamarind Thai Kitchen (Κεραμεικού 51).

Γαλλική κουζίνα
Μαζί με την ιταλική, η γαλλική είναι μια από τις κουζίνες που έχουν δοκιμάσει οι περισσότεροι, είτε είναι λάτρεις του φαγητού και των γεύσεων, είτε όχι. Πρόκειται για μια από τις πρώτες κουζίνες που ξέφυγαν γρήγορα από τα σύνορα της χώρας τους και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο κι αν έχετε παρατηρήσει, τα περισσότερα εστιατόρια σήμερα έχουν τις ρίζες τους σε αυτή. Οι μεγαλύτεροι σεφ παγκοσμίως επιθυμούν να εκπαιδευτούν με βάση τις αρχές της και το φαγητό της ποικίλλει από παραδοσιακό μέχρι καλλιτεχνικό και δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς ψωμί, τυρί και κρασί. Δείτε εδώ τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και δοκιμάστε υπέροχη γαλλική κουζίνα στο Bistrot Le Mignon (Χάρητος 39Β, Κολωνάκι) και στο Artisanal (Λεωφ. Κηφισίας & Ζηρίνη 2, Κηφισιά)

Ισπανική κουζίνα
Καθορίζεται κι αυτή έντονα από τα διάφορα μέρη της, σε ένα γενικότερο πλαίσιο όμως, οι Ισπανοί δεν τρώνε πολύ μοσχαρίσιο κρέας και αρνί, ενώ προτιμούν το χοιρινό και το κυνήγι. Τα θαλασσινά δεν λείπουν εύκολα από τα πιάτα τους, ενώ ένα διάσημο στοιχείο της ισπανικής κουζίνας, το οποίο προκαλεί…αναστάτωση παγκοσμίως, είναι τα τάπας, ένα είδος ισπανικού μεζέ. Στην ισπανική κουζίνα, επίσης, είναι έντονο το στοιχείο των πολύπλοκων συνταγών και του ανακατέματος των γεύσεων, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν δείτε θαλασσινά και κρέας μαζί στο ίδιο πιάτο. Δείτε εδώ τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και δοκιμάστε υπέροχη ισπανική κουζίνα στην Taverna Catalana (Σίνα 9, Κολωνάκι) και στο Guapa (Νίκης 17, Αθήνα).

Ιαπωνική κουζίνα
Το γιαπωνέζικο φαγητό είναι ίσως το πιο ξεχωριστό και μοναδικό από όλα, με πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό να μη συναντώνται σε άλλες κουζίνες. Η φιλοσοφία της ιαπωνικής κουζίνας βασίζεται στα φρέσκα υλικά, τα οποία προετοιμάζονται με μεγάλη σχολαστικότητα και η εποχικότητα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Κι αν νομίζετε ότι η κουζίνα αυτή είναι μόνο σούσι, τόφου και νουντλς, τότε έχετε πολλά ακόμη να μάθετε. Δείτε εδώ τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και δοκιμάστε υπέροχη ιαπωνική κουζίνα στο Sushi Bar (Γεωργίου Βλάχου 38, Ψυχικό) και στο Oozora (Δηληγιάννη 54, Κεφαλάρι).

Μεξικάνικη κουζίνα
Μπουρίτο, φαχίτας, τσίλι κον κάρνε είναι μερικά από τα διάσημα μεξικάνικα πιάτα, στην πραγματικότητα όμως αυτά εκπροσωπούν μόνο το βόρειο Μεξικό. Το φαγητό στο κεντρικό και το νότιο είναι πιο ραφιναρισμένο, πιο σοφιστικέ και πολλά πιάτα έχουν ρίζες στην κουλτούρα των αρχαίων Μάγια. Τορτίγια, πάντως, θα βρείτε σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και πολλά αβγά και λαχανικά, ενώ οι πιπεριές τσίλι, οι ντομάτες, η σοκολάτα και το κύμινο είναι τα αγαπημένα τους αρωματικά. Δείτε εδώ τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και δοκιμάστε υπέροχη μεξικάνικη κουζίνα στο Amigos (Κύπρου 65α, Γλυφάδα) και στο Agavita (Σμύρνης 55, Νέα Φιλαδέλφεια).