Όποιος θυμάται το χειρόγραφο δελτίο παραγγελίας, παρακαλείται να το ξεχάσει...

opoios-thumatai-to-xeirografo-deltio-paraggelias-parakaleitai-na-to-ksexasei

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Κι ενώ η τεχνολογία εξελίσσεται, ο τομέας της εστίασης δεν μένει με τα χέρια δεμένα, αλλά φροντίζει να υιοθετήσει τα ατού των νέων τεχνολογιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.

Οι παλιότεροι που θυμάστε τους σερβιτόρους των εστιατορίων να καταγράφουν σε μικρά μπλοκάκια, με γρήγορα άσχημα γράμματα την παραγγελία σας, καλύτερα να τους ξεχάσετε. Όσοι δε, θυμάστε τον σερβιτόρο να σας αφήνει το δελτίο παραγγελίας στο τραπέζι μαζί με ένα στυλό για να σημειώσετε μόνοι σας τα πιάτα που θα θέλατε, έχετε μείνει αιώνες πίσω.

Τώρα τα «τύπου ipad» ασύρματα μηχανηματάκια, έρχονται να πάρουν σιγά σιγά τον ρόλο που παλιότερα είχε το σημειωματάριο και το στυλό.

Πολλά εστιατόρια στο εξωτερικό –λιγότερα ακόμα στην Ελλάδα- έχουν ήδη αντικαταστήσει το πατροπαράδοτο μπλοκ και το στυλό, με το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ασύρματα συνδεδεμένων φορητών mini υπολογιστών. Οι κινήσεις των σερβιτόρων είναι πια πολύ πιο απλές και πιο γρήγορες –αν και εφόσον μάθουν να χειρίζονται σωστά και καλά το σύστημα.

Τα τραπέζια είναι όλα αριθμημένα και καταχωρημένα στη μνήμη του υπολογιστή, όλα τα πιάτα είναι περασμένα και εμφανίζονται στην οθόνη του, ενώ ο σερβιτόρος απλά επιλέγει το μενού που επιθυμεί το κάθε τραπέζι. Απλό; Απλούστατο!

Το συγκεκριμένο σύστημα βέβαια, προκαλεί σε πολλούς ακόμα, πανικό και άγχος μήπως και περαστεί κάτι λάθος στην παραγγελία τους, μήπως έρθουν αχνιστά μύδια στη θέση του T-bone steak που παρήγγειλαν ή μια παγωμένη μπίρα αντί για ένα ποτήρι Cabernet Sauvignon.

Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι ένας υπολογιστής είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνει λάθος σε σχέση με έναν άνθρωπο, όμως και τα δύο μπορούν να συμβούν υπό συνθήκες. Με τη διαφορά ότι το λάθος του σερβιτόρου είναι «ανθρώπινο», ενώ του υπολογιστή όχι. Παρ' όλα αυτά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεν σερβιτόρος να ακούσει την γκρίνια για το λάθος του, το δε σύστημα να μην «ακούσει» τίποτα, καθώς όλα αποδίδονται σε λάθος του συστήματος. Απλό; Απλούστατο!

Να λοιπόν, τέσσερις λόγοι που τα σύγχρονα και εκμοντερνισμένα εστιατόρια θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν τις χειρόγραφες παραγγελίες και στη θέση τους να βάλουν το καλύτερο και πιο εκσυγχρονισμένο ηλεκτρονικό σύστημα:

1. Ποιος χρησιμοποιεί χαρτί σήμερα; Όταν η εποχή των χειρόγραφων σημειώσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, γιατί οι σερβιτόροι να συνεχίζουν να γράφουν με το χέρι, όταν μπορούν απλά να… κλικάρουν σε έναν mini υπολογιστή, στέλνοντας άμεσα την πληροφορία στην κουζίνα;

Από το εστιατόριο Qsine του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Celebrity Eclipse των Celebrity Cruises

2. Κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Το να σημειώνεις ολόκληρη την παραγγελία και να γράφεις ένα ένα τα πιάτα, θέλει οπωσδήποτε αρκετό χρόνο. Κι αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους σεφ και τους ιδιοκτήτες, που μπορούν και θέλουν να εξυπηρετήσουν περισσότερους πελάτες σε μία βραδιά.

3. Το να γράφεις σε ipad είναι οπωσδήποτε πιο… «επαγγελματικό» από το να γράφεις σε μπλοκ με χαρτί και μολύβι. Δίνει «άλλο αέρα» τόσο στον σερβιτόρο όσο και στο εστιατόριο.

4. Σε περίπτωση λάθους, το χαρτί αποτελεί απόδειξη αυτού, σε αντίθεση με το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο ο πελάτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση και έτσι, δεν μπορεί να αποδείξει το λάθος του σερβιτόρου.

Μήπως μετά από όλα αυτά, το επόμενο βήμα είναι να εξαφανιστούν ακόμα και οι σερβιτόροι;