Πώς κύλησαν οι Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη

gastronomy-days
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Μια ξεχωριστή γιορτή γαστρονομίας έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία είχε απ’ όλα: και γεύση και πολιτισμό και εκπαίδευση και κινηματογράφο, πάντα με θέμα τη γεύση.

Η διοργάνωση-θεσμός για την ελληνική γαστρονομία πραγματοποιήθηκε στις 22-24 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά και οι εκδηλώσεις κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να προσφέρουν γεύσεις και γνώσεις σε όσους κατάφεραν να παρευρεθούν.

Οι επισκέπτες έμειναν σίγουρα απασχολημένοι αυτό το τριήμερο, αφού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 60 θεματικές εκδηλώσεις πολιτισμού, καινοτομίας, γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικά σεμινάρια, πάνω από 150 ειδικούς και δημιουργούς της γαστρονομίας, μια πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, 20 chefs από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου της Αθήνας (AICFF) με 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκε και η «Μικρόπολις», η μεγαλύτερη διοργάνωση για τα παιδιά, ενώ η Πελοπόννησος, που ήταν και ο τιμώμενος προορισμός για φέτος, αναδείχτηκε γαστρονομικά κι όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Συνέδριο «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία», με ενδιαφέρουσες και διεισδυτικές εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτά, αλλά προχώρησαν και σε διαδραστικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και εκπαιδευτικές δράσεις για το food styling & photography, για την αρχιτεκτονική του χώρου της γαστρονομίας, ενώ παρουσίασαν και την αντιπροσωπευτική έκθεση υψηλής ποιότητας παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Στην έκθεση αυτή, είχαμε για τρεις μέρες τη δυνατότητα να απολαύσουμε την ιδιαιτερότητα των αυθεντικών τοπικών γεύσεων και να μυηθούμε σε έναν συναρπαστικό τρόπο ζωής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου για δεύτερη χρονιά προκάλεσε συγκινήσεις, με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις και προβολές φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο, με θέμα πάντα την τροφή, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της γεύσης. Μας επεφύλασσε, όμως, και μια έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε η επερχόμενη συνεργασία του με το Los Angeles Greek Film Festival ήδη από την επόμενη χρονιά και η δημόσια πρόσκληση σε δημιουργούς για την υποβολή μεγάλου και μικρού μήκους έργων για την ελληνική γαστρονομία που θα προβληθούν στα δύο φεστιβάλ το 2016!

Για τρίτη συνεχή χρονιά η πρότυπη διοργάνωση-σημείο αναφοράς της Γαστρονομίας πέτυχε το στόχο της και συγκέντρωσε ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο επισκεπτών από όλο το φάσμα της εμπορικής, επιχειρηματικής, τουριστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας (από γαστρονόμους, σεφ και οινολόγους μέχρι food bloggers, ιδιοκτήτες εστιατορίων, food buyers, ερευνητές κ.ο.κ.) και κατάφερε να προβάλει ό,τι καλύτερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη γαστρονομία της χώρας.

Πληροφορίες: http://www.imeres-gastronomias.gr