Ποιες είναι οι πιο σπάνιες τροφές του κόσμου;

mosxari-kobe
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Κάποιες τροφές που χρησιμοποιούνται για να νοστιμίσουν διάφορα πιάτα ανά τον κόσμο, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο δυσεύρετες και είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, ανεβάζοντας την αξία του πιάτου.

Όσο πιο υψηλή κουζίνα σερβίρει ένα εστιατόριο, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε στα πιάτα σας υλικά που σας εντυπωσιάζουν γευστικά, αλλά δεν συναντάτε συχνά ή μπορεί να μην τα γνωρίζετε καν. Ας δούμε μερικά από αυτά, έτσι ώστε την επόμενη φορά να είστε πιο ενημερωμένοι και να καταφέρετε να τα εκτιμήσετε περισσότερο –όπως τους αξίζει.

Μοσχάρι Kobe
Όσοι αγαπούν τα κρεατικά, το πιθανότερο είναι να έχουν ακούσει στους γαστρονομικούς κύκλους κάποια στιγμή για το μοσχαρίσιο κρέας Kobe. Παράγεται στην περιφέρει Hyogo της Ιαπωνίας και οι αγελάδες από τις οποίες προέρχεται, ελέγχονται κατά τη διάρκεια όλη τους της ζωής, ζώντας με αρκετή περισσότερη πολυτέλεια από τα υπόλοιπα ζώα. Ταΐζονται με το καλύτερης ποιότητας χορτάρι και τους δίνεται ακόμη και λίγη μπίρα, η οποία λέγεται ότι τις χαλαρώνει. Πέραν αυτών, τους κάνουν καθημερινά μασάζ για να εξασφαλιστεί τρυφερό κρέας, με όλη αυτή τη χαλάρωση και την περιποίηση να παράγει νόστιμο και προσεγμένο κρέας που πωλείται μέχρι και 700 ευρώ το κιλό.

www.wikipedia.com
Μανιτάρι Matsutake
Φυτρώνει σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Κίνα μέχρι τον Καναδά και από τη Φινλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη μαγειρική μπήκε, όμως, μέσω τις ιαπωνικής κουζίνας. Η γεύση του είναι πικάντικη και μοιάζει με κρέας, ενώ η υφή του θυμίζει πολύ τα μανιτάρια portobello. Παρ’ όλο που η συγκομιδή τους είναι εύκολη, τα matsutake είναι δυσεύρετα, γι’ αυτό και η τιμή τους βρίσκεται στα ύψη. Τα ιαπωνικά matsutake στην αρχή της σεζόν, μάλιστα, μπορεί και να φτάνουν μέχρι και τα 2 χιλιάδες δολάρια το κιλό.

Χαβιάρι Almas
Λίγο χαβιάρι και ειδικά το χαβιάρι Almas δεν μπορεί να λείπει από μια τέτοια λίστα, αφού αποτελεί το ακριβότερο χαβιάρι του κόσμου. Παράγεται από τα αβγά beluga οξύρρυγχου, ένα αρχαίο είδος που υπάρχει από την εποχή των δεινοσαύρων και μισό κιλό πωλείται από 7,5 μέχρι 14 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα. Ο λόγος της υψηλής τιμής του είναι ότι το συγκεκριμένο ψάρι χρειάζεται πολύ χρόνο για να ωριμάσει και να αρχίσει να παράγει αβγά, τόσο που να χρειάζονται περίπου 20 χρόνια. Το χαβιάρι Almas παρασκευάζεται στο Ιράν και η λίστα αναμονής για να το αγοράσει κάποιος, μπορεί να φτάνει και τα 4 χρόνια.

Λευκή τρούφα
Άλλο ένα μανιτάρι ανάμεσα στις πιο σπάνιες τροφές του κόσμου, η λευκή τρούφα, όπως και η κοντινή συγγενής της, η μαύρη τρούφα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Βρίσκονται κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κροατίας και είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να καλλιεργηθούν, γι’ αυτό και κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στην άγρια φύση. Η λευκή τρούφα πωλείται από 1200 μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ το μισό κιλό, ενώ οι μεγάλες τρούφες κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, μια τρούφα βάρους 1,5 κιλού έχει πουληθεί περίπου… 300 χιλιάδες ευρώ σε δημοπρασία.

www.wikipedia.com
Σούπα από φωλιές χελιδονιών
Η κινέζικη αυτή νοστιμιά αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια πιάτα του κόσμου, λαμβάνοντας συχνά το χαρακτηρισμό «το χαβιάρι της Ανατολής». Σερβίρεται στην Κίνα για περισσότερα από 400 χρόνια και φτιάχνεται από τις φωλιές που δημιουργεί ένα είδος σπηλαιόβιου πτηνού που μοιάζει με το χελιδόνι και λέγεται swiftlet. Οι φωλιές δίνουν μία ασυνήθιστη υφή στην σούπα και όπως καταλαβαίνετε, το να συγκεντρώσει κάποιος όλα τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτό το φαγητό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό και η τιμή του κυμαίνεται από 800 μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ το μισό κιλό.

Βρώσιμος χρυσός
Οι άνθρωποι φαίνεται πως εντυπωσιάζονται τόσο από το χρυσό, που επινόησαν τρόπους να τον βάλουν και μέσα στα πιάτα τους. Ο βρώσιμος χρυσός συνήθως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση και στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τίποτα στο πιάτο, εκτός από μια αστραφτερή γαρνιτούρα. Η τιμή του; Συνήθως κυμαίνεται από 30 χιλιάδες μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ το κιλό κι όλα αυτά για λίγη… λάμψη στο πιάτο.