Γάλλοι μοναχοί κατακτούν τον κόσμο του κρασιού

galloi-monaxoi-kataktoun-ton-kosmo-tou-krasiou

Φωτογραφία: www.abbayedelerins.com

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Μια ομάδα μοναχών στα νησιά Λερέν της Γαλλίας προσεύχεται, καλλιεργεί αμπέλια, φτιάχνει κρασί και εκπλήσσει ευχάριστα τους οινόφιλους!

Το σύμπλεγμα νησιών Λερέν βρίσκεται κοντά στις Κάννες, στη Γαλλική Ριβιέρα και από το 405 μ.Χ. φιλοξενεί σχεδόν μόνιμα Γάλλους μοναχούς. Αν και το νησί και οι μοναχοί που έχουν εγκατασταθεί εκεί διατηρούν ένα σχετικά χαμηλό προφίλ, το κρασί που φτιάχνουν κάνει… «θραύση».

Το ενδιαφέρον για το κρασί αυτό αναπτύχθηκε μετά το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όταν το διάσημο ξενοδοχείο Martinez το σέρβιρε σε αστέρες και παραγωγούς.

Στους αιώνες που έχουν μεσολαβήσει από την ίδρυση του πρώτου αβαείου μέχρι σήμερα, οι μοναχοί έχουν δεχθεί επιδρομές από πειρατές, έχουν απαχθεί, έχουν αλλάξει δόγμα και «έχουν βάλει λουκέτο» το 1778. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση δεν άργησαν να επιστρέψουν όμως, στο ειδυλλιακό νησί και το 1859 μια νέα γενιά μοναχών δημιούργησε μια καινούργια κοινότητα.

Εκτός από τις προσευχές και την ασκητική ζωή, αυτό που συνδέει τους μοναχούς αυτά τα 600 σχεδόν χρόνια είναι το κρασί. Ο αδερφός Μαρί Πακ εξηγεί στo Reuters ότι «σύμφωνα με τον Άγιο Βενέδικτο, ένας μοναχός είναι μοναχός όταν ζει από τους καρπούς της εργασίας τους. Εμείς ζούμε σεμνά από τα κρασιά και τα ποτά μας».

Το νησί έχει ένα ιδιαίτερο κλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια σταφυλιών και το κρασί παίρνει μοναδική γεύση και άρωμα. Το αμμουδερό έδαφος οχτώ εκταρίων στο κέντρο του νησιού είναι πλούσιο σε πυλό, ασβεστόλιθο και φυτική ύλη, με τη θάλασσα να προσδίδει μοναδικότητα στο κρασί. Από τη δεκαετία του ‘90 και ύστερα, με τη βοήθεια οινολόγων, έχουν κάνει μεγάλες αλλαγές στις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής, έτσι ώστε το κρασί τους να είναι σήμερα υψηλής ποιότητας.

Φωτογραφία: www.abbayedelerins.com

Η καλλιέργεια των αμπελιών γίνεται με απόλυτα βιολογικό τρόπο, δηλαδή χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος. Οι μοναχοί φτιάχνουν Cuvée Saint Salonius από σταφύλια Pinot Noir, Cuvée Saint Lambert από σταφύλια Mourvèdre, τα Cuvée Saint Honorat και Saint Saveur από σταφύλια Syrah, ενώ το λευκό Saint Césare γίνεται εξολοκλήρου από Chardonnay.

Εκτός από την αίγλη των αστέρων του Hollywood, τα κρασιά των μοναχών έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία για την ποιότητά τους. Το Vintage Syrah του 2005 για παράδειγμα πωλείται πλέον, μεταξύ 50 και 190 ευρώ το μπουκάλι. Όσο δημοφιλές και να γίνει όμως το κρασί τους, οι μοναχοί διατηρούν την ταπεινότητα τους και το φιλανθρωπικό τους προφίλ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις κρασιού, καθώς και από τις οικειοθελείς χορηγίες στο νησί (μίνιμουμ εισφορά 1000 ευρώ) διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όπως εξηγεί ο αδερφός Μαρί Πακ στo Reuters «Μεγαλύτερη χαρά παίρνεις από την προσφορά, παρά από την απόκτηση».

Πληροφορίες: http://www.abbayedelerins.com/