Κάτι «μαγειρεύει» στην Ασία ο Ferran Adria

kati-mageireuei-stin-asia-o-ferran-adria-ferran-adria

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η ασιατική κουζίνα είναι ο επόμενος σταθμός του καταξιωμένου σεφ Φεράν Αντρία, ο οποίος θεωρείται ως ο καλύτερος σεφ στον κόσμο.

Ο Ferran Adria μετά το λουκέτο που έβαλε στο ισπανικό του εστιατόριο El Bulli, κατευθύνεται προς τρεις κινεζικές πόλεις, το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και τη Σανγκάη, για να ανακαλύψει το πνεύμα της τοπικής κουζίνας.

Ο σεφ Ferran Adria, ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο της παγκόσμιας γαστρονομίας και μαγειρικής τη λέξη «αφρός», ψάχνει να βρει απαντήσεις σε τρεις πόλεις της Κίνας. «Η γαστρονομική κουλτούρα της κινεζικής κουζίνας είναι πάρα πολύ σημαντική», αναφέρει ο ίδιος, εξηγώντας τον λόγο που τον οδήγησε στην Ασία. «Μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στην Κίνα και δεν υπάρχουν στη Δύση, θα σου πάρει μήνες» προσθέτει.

«Πάντα αναρωτιόμουν γιατί η Κινέζοι δεν χρησιμοποιούν γαλακτοκομικά στα πιάτα τους, γιατί τα τραπέζια στα κινεζικά εστιατόρια είναι κυκλικά, γιατί τοποθετούν τα πιάτα στο κέντρο και γιατί βάζουν τα λαχανικά τους τόσο ψιλοκομμένα» αναρωτιέται ο Adria και αναζητά τις απαντήσεις στην κινεζική γαστρονομική κουλτούρα και κουζίνα.

Πολλοί κριτικοί θεωρούν τον Adria ως τον καλύτερο σεφ στον κόσμο και το El Bulli ως το εστιατόριο που μεταμόρφωνε παραδοσιακά πιάτα σε γαστρονομικές περιπέτειες. Εκείνος ήταν ο σεφ που έφτιαξε παέγια από δημητριακά ρυζιού και γκασπάτσο!

Προς έκπληξη του κόσμου, ο Adria έβαλε λουκέτο στο El Bulli προκειμένου να ανοίξει το 2014 το Ίδρυμα El Bulli στο οποίο θα γίνονται γαστρονομικά «πειράματα», χωρίς όμως, να έχει αποφασίσει απόλυτα για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. «Όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει απόλυτα κάτι, σημαίνει ότι βρίσκεσαι στον σωστό δημιουργικό δρόμο», αναφέρει ο Ferran Adria και συμπληρώνει «Ο κόσμος δεν με καταλάβαινε και ακόμα δεν με καταλαβαίνουν κάποιοι. Αν όμως, μετά από 20 χρόνια αποτελείς ακόμα ένα αμφιλεγόμενο θέμα, σημαίνει ότι αξίζει αυτό που κάνεις, ότι είναι ακόμα “avant garde”» λέει και μας γεμίζει με αγωνία για να δούμε ποιό θα είναι το επόμενο βήμα του .