Κισσός: Αυθεντική ελληνική κουζίνα σε πράσινο φόντο
Το καλοκαίρι δεν έχει φύγει ακόμα, παρ’ ότι ο Σεπτέμβρης έχει ήδη μπει. Είναι καιρός για μια all day βόλτα εκτός Αττικής -οδικώς προς Εύβοια- όπου μπορείτε να συνδυάσετε μπάνιο, καφέ και καλό φαγητό.
Αν η ιδέα της Χαλκίδας σας ακούγεται ιδιαίτερα «πολυφορεμένη» για ημερήσια εκδρομή, σας έχουμε μια καλύτερη πρόταση που ακούει στο όνομα «Στενή Ευβοίας». Εμείς μάλιστα, σας προτείνουμε να φτάσετε μέχρι την παραλία της Χιλιαδούς, στην κεντρική και ανατολική Εύβοια κι αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στην υπέροχη, απέραντη, γαλάζια παραλία που «βλέπει» Αιγαίο, στο γυρισμό να κάνετε μια (πολύωρη άμα θέλετε) στάση στη Στενή.
Τοποθετημένη στα ορεινά της κεντρικής Εύβοιας, η Στενή ξεχωρίζει το χειμώνα για το χιονισμένο τοπίο της, αλλά και το καλοκαίρι για τα φουντωτά καταπράσινα πλατάνια της που χαρίζουν δροσιά στους αναψοκοκκινισμένους περαστικούς. Εμείς την προτιμούμε τους καλοκαιρινούς μήνες και μάλιστα, μετά από μπάνιο.
Στην περιοχή θα βρείτε 2-3 εξαιρετικές ταβέρνες με καλό κρέας, όμως ξεχωρίζει για την ποιότητα και την τοποθεσία του ο «Κισσός». Με τα τραπέζια του ακριβώς πάνω στο ποταμάκι και κάτω από τα πλατάνια, προσφέρει απίστευτη ατμόσφαιρα, μέσα στη φύση.
Η σπεσιαλιτέ του; Μα φυσικά, η καλή ελληνική κουζίνα και τα κρέατα στα κάρβουνα. Όλα τα κρέατα! Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Παϊδάκια, μπριζόλες, κοκορέτσι, εξοχικό, κοντοσούβλι, αρνί σουβλιστό ή μπιφτέκι; Ό,τι και να προτιμήσετε θα είναι εξαιρετικό. Τα παϊδάκια του είναι υπέροχα ψημένα και από καλό κρέας, οι χοιρινές μπριζόλες του μαλακές όπως πρέπει, τα μπιφτέκια χειροποίητα και καλοψημένα, ενώ το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι γυρνάνε όλη μέρα στη σούβλα (που μπορεί να τη δει κανείς από το δρόμο) μέχρι να εξαντληθούν.
Αν σας φαίνεται περίεργο που αρχίσαμε… ανάποδα προτείνοντας πρώτα τα κυρίως πιάτα, στην πραγματικότητα έτσι γίνεται και στον «Κισσό», αλλά και σε κάθε ελληνική ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το κρεατικό που θα επιλέξετε. Τα υπόλοιπα έρχονται για να το πλαισιώσουν.
Η χωριάτικη σαλάτα του είναι πολύ νόστιμη, με ντόπιες κατακόκκινες ντομάτες (είναι και η εποχή τους άλλωστε) και καλή φέτα, τα κολοκυθάκια τηγανητά είναι εξαιρετικά, χωρίς περιττό λάδι, ενώ μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τηγανόψωμο με τυρί. Εξαιρετική επιλογή, αλλά μεγάλη μερίδα, για αυτό προσέξτε!
Επιδόρπιο δεν θα προτείνω, γιατί καμία από τις φορές που πήγα στον «Κισσό» δεν κατάφερα να αφήσω χώρο για αυτό…
Πληροφορίες: «Κισσός», Στενή Ευβοίας, 22280 51226, τιμή 14-18 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






