Λιώνετε για... fondue;

lionete-gia-fondue

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το fondue είναι το εθνικό πιάτο της Ελβετίας και έχει αποκτήσει με τα χρόνια, εκατομμύρια θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε στο click@Life όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ελβετική λιχουδιά και πώς να την απολαύσετε.

Το fondue είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της Ελβετίας, μετά βεβαίως από τη σοκολάτα. Πρόκειται για το εθνικό πιάτο της χώρας και από την δεκαετία του ‘60 και ύστερα, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό. Η ονομασία αυτής της λιχουδιάς προέρχεται από την γαλλική λέξη «fondre», που σημαίνει «λιώνω». Εσείς «λιώνετε» να μάθετε τα πάντα για το fondue;

Τα βασικά

Αν και στην Ελβετία το fondue σημαίνει αποκλειστικά το λιωμένο τυρί, γενικότερα, ως όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε άλλα αντίστοιχα πιάτα με κρέας που ψήνεται σε καυτό λάδι ή με φρούτα που «κάνουν βουτιά» στη σοκολάτα. Παραδοσιακά το μίγμα του fondue είναι τυρί έμμενταλ και γραβιέρα με λίγο λευκό κρασί (ή ένα σφηνάκι kirsch). Υπάρχουν όμως, πάρα πολλές παραλλαγές. Το fondue moitié-moitié, δηλαδή το «μισό-μισό» είναι μίγμα γραβιέρας και vacherin fribourgeois, ενώ το fondue savoyarde έχει compte, beaufort και έμμενταλ.

Το λιωμένο τυρί σερβίρεται στο κέντρο του τραπεζιού, μέσα σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, το οποίο διατηρείται ζεστό με χαμηλή φωτιά που καίει διαρκώς από κάτω του μέχρι να ολοκληρωθεί το γεύμα. Η παρέα έχει ειδικά πιρούνια με δύο δόντια, με τα οποία πιάνει το κομμένο ψωμί και το βουτάει στο μίγμα. Τα πιρούνια χρησιμοποιούνται μόνο για βουτάτε το ψωμί στο τυρί και να το φέρνετε στο πιάτο. Προσοχή όμως, μπορείτε να βουτήξετε το ψωμί στο τυρί μονάχα μια φορά.

Συνήθως αποφεύγουμε να πίνουμε νερό μαζί με το fondue, αφού έτσι μπορεί να πήξει το τυρί και να μας προκαλέσει πονόκοιλο. Είναι προτιμότερο λοιπόν να συνοδέψουμε το fondue με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Εάν νιώθετε ότι έχετε βαρυστομαχιάσει, η λύση για τους Ελβετούς είναι ένα δυνατό σφηνάκι calvados (μπράντι από μήλα).

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ψωμί! Εάν είστε άνδρας και σας πέσει το ψωμί μέσα στο τυρί, τότε σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να κεράσετε τον επόμενο γύρο ποτά. Εάν όμως είστε γυναίκα, τότε πρέπει να φιλήσετε τους διπλανούς σας. Στην Γενεύη πάλι, απλά θα σας πετάξουν μέσα στην λίμνη!

Τα καλύτερα μέρη για fondue

Αφού λοιπόν έχετε μάθει τα βασικά για την ελβετική λιχουδιά, ετοιμάστε ένα ταξιδάκι στην Ελβετία και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το fondue στην πιο αυθεντική του μορφή, σε ένα από τα παρακάτω μέρη που προτείνει το Lonely planet:

Alder Swiss Chuchi Ζυρίχη, Engiadina Σεντ Μόριτς, Friboyrger Fondue Stubli Ζυρίχη, Le Dezaley Ζυρίχη, Café du Vieil Ouchy Λωζάννη, Whymper Stube Ζερμάτ, Le Mazot Βέρνη, Pinte de Pierre-a-Bot Νουσατέλ.