Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν παραγγείλετε... στρείδια

ola-osa-prepei-na-kserete-prin-paraggeilete-streidia

ΤΡΙΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Επειδή το Φθινόπωρο και ειδικά, ο Σεπτέμβρης είναι εποχή για στρείδια, λύστε όλες σας τις απορίες πριν τα παραγγείλετε σε κάποιο εστιατόριο.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας για στρείδια. Λέγεται ότι πλέον, δεν θεωρούνται αποκλειστικό προνόμιο της κοινωνικής ελίτ, αφού διατίθενται σε ικανοποιητικές τιμές, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να τα γεύεται χωρίς περιορισμό. Τα στρείδια μαζεύονται στον βυθό της θάλασσας για να αναπαραχθούν γύρω στο τέλος του Απριλίου, οπότε καλύτερα να τα αποφεύγετε εκείνη την εποχή όπου κι αν τα σερβίρουν. Τότε όμως, είναι η ιδανική περίοδος για να τα συλλέξουν.

Διαφορές

Όλα τα στρείδια δεν είναι ίδια, αφού σε κάθε περιοχή που θα τα βρείτε αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο. Πριν από 30 χρόνια περίπου, τα στρείδια από τον Ειρηνικό ωκεανό εισήχθησαν στις ευρωπαϊκές θάλασσες με σκοπό να ενισχύσουν τους πληθυσμούς που βρίσκονταν σε πτώση. Τα «εισηγμένα» στρείδια μεγαλώνουν γρήγορα, αφού οι θερμοκρασίες σπάνια τους επιτρέπουν να αναπαραχθούν και μέσα σε δύο χρόνια συνήθως, έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά στρείδια θέλουν έως και τέσσερα χρόνια για να φτάσουν στο ίδιο μέγεθος. Αν και έχουν παρόμοια γεύση, συνήθως προτιμώνται τα «ντόπια» για την γεύση και την πιο σφιχτή υφή τους.

Ποιοτικός έλεγχος

Η φρεσκάδα είναι το κριτήριο για ένα καλό στρείδι. Πρέπει να μυρίζει όπως η ακτή όταν η τα κύματα της παλίρροιας υποχωρούν πάνω από τα βράχια και τα φύκια. Πρέπει να είναι ολόκληρο μέσα στο όστρακό του, να έχει μια σφιχτή υφή και να ξεχειλίζει από τους φυσικούς του χυμούς. Το «τακούνι» του στρειδιού, που βρίσκεται μέσα βαθιά στο όστρακο, πρέπει να έχει ένα κρεμώδες λευκό χρώμα. Το στρείδι πρέπει να πάλλεται και να μην παρουσιάζει σημάδια αποξήρανσης. Αν το όστρακο δεν είναι ερμητικά κλειστό, πρέπει να κλείνει όταν το χτυπάτε μαλακά. Εάν τα στρείδια προέρχονται από ιχθυοτροφείο, σπάνια θα βρείτε ένα χαλασμένο, αφού τα αποστειρώνουν σε καθαρό νερό για 48 ώρες.

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο καθώς και βιταμίνες Α και Β12. Παράλληλα, έχουν λίγες θερμίδες, σχεδόν 10 θερμίδες το κάθε στρείδι! Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία, οπότε καλό είναι να αποφύγετε να φάτε πολλά στρείδια συνοδεύοντας το αλκοόλ σας, γιατί μπορεί να μην το σηκώνει ο οργανισμός σας.

Τα στρείδια ανέκαθεν θεωρούνταν αφροδισιακά, πράγμα το οποίο έχει επιβεβαιώσει εν μέρει, ομάδα Αμερικανών και Ιταλών επιστημόνων. Σύμφωνα με την έρευνά τους, τα στρείδια έχουν υψηλές ποσότητες ενός αμινοξέος, το οποίο προκαλεί αύξηση στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθάει στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Προετοιμασία

Οι επαγγελματίες ανοίγουν τα στρείδια με ένα μικρό και γερό μαχαίρι. Προσέξτε όμως, μην χυθούν οι χυμοί τους όταν τα ανοίξετε και φροντίστε να κόψετε τον μυ χωρίς να καταστρέψετε το στρείδι. Εάν θέλετε να τα διατηρήσετε στο σπίτι σας, βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα για να ανοίξουν τα όστρακα, ώστε να μπορείτε να βγάλετε την σάρκα εύκολα.

Τα στρείδια σερβίρονται κρύα, πάνω σε θρυμματισμένο πάγο. Αν και τρώγονται υπέροχα και μόνα τους, μπορείτε να τα ενισχύσετε με χυμό λεμονιού, ξύδι ή ταμπάσκο. Αν δεν σας αρέσουν τα ωμά θαλασσινά, μπορείτε τότε να τα ψήστε για λίγο στη σχάρα ή στην κατσαρόλα με σάλτσα ή και να τα τηγανίσετε. Αγαπημένη γεύση είναι και τα αχνιστά στρείδια με μπόλικο λεμόνι.

Πως τρώγονται

Αφού ετοιμαστούν και σερβιριστούν, έρχεται η κρίσιμη ερώτηση: τα μασάμε ή τα καταπίνουμε ολόκληρα; Η σάρκα του στρειδιού έχει μια ιδιαίτερη υφή και για αυτό πρέπει να τη μασάμε, αφού έτσι απελευθερώνονται οι γεύσεις του, ενώ οι χυμοί του κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο γευστική. Άλλοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι καλύτερο είναι να το καταπίνετε, αλλά αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός.