Αθήρι: Η κουζίνα της μαμάς... στη νέα εποχή

athiri-i-kouzina-tis-mamas-sti-nea-epoxi

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ένα παραδοσιακό νεοκλασικό στο κέντρο του Κεραμεικού, επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τα πιάτα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση.

Μπαίνοντας στο Αθήρι, η εσωτερική αυλή που διαμορφώθηκε όπως και ο εσωτερικός χώρος από την αρχιτέκτονα Ελένη Χλιόβα-Μπιτζάνη, δείχνει πολύ φροντισμένη, με μπόλικη πρασινάδα, δεντράκια και εξαιρετικούς πέτρινους τοίχους να την περιφράζουν. Ο φωτισμός είναι ήρεμος και γήινος, τονίζοντας τον νέο αστικό χαρακτήρα του χώρου.

Το μενού ξεκίνησε με δύο ποτήρια κόκκινο αγιωργήτικο και με μια ζεστή και πικάντικη σούπα-κέρασμα με καρότο, κύμινο και κολοκύθα. Πολύ νόστιμη, αλλά λίγο άκαιρη επιλογή με 35 βαθμούς.

Η πράσινη σαλάτα που επιλέξαμε με βραχάκια από ξινοτύρι Κρήτης, δυόσμο, κρεμμύδι τουρσί και σάλτσα ροδάκινο ήταν πολύ νόστιμη με την φρουτένια γεύση του ροδάκινου να δίνει τον τόνο και να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Στη συνέχεια, το καλαμάρι σε κενό αέρος γεμιστό με ρύζι, κολοκύθι, καρότο, σαφράν και φρέσκο κόλιανδρο είναι από τις νέες αφίξεις του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση στο μενού -καθώς η κάρτα του ανανεώνεται τακτικά- και αρκετά επιτυχημένη. Το καλαμάρι ήταν πολύ καλά μαγειρεμένο και εξαιρετικά μαλακό, ενώ η γέμισή του πολύ νόστιμη και ελαφριά.

Αποκάλυψη ήταν η φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένο κρεμμύδι και ντοματάκι γλυκό που συνέθετε ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με σύγχρονο αέρα. Οι φλογέρες με χόρτα εποχής, πέστο ρόκας και μαριναρισμένα βλήτα ήταν αρκετά καλά τηγανισμένες χωρίς περισσεύματα λαδιού, ενώ τα νιόκι γεμιστα με κονσομέ καπνιστής πανσέτας και αφρό μετσοβόνε ήταν ένα ενδιαφέρον πιάτο με εξαιρετικά ταιριαστές γεύσεις.

Από τα δύο κυρίως πιάτα που δοκιμάσαμε, το κοτόπουλο μαγειρεμένο με δύο τρόπους (ψητό με μαρμελάδα λεμόνι και κονφί) με πουρέ καρότο δεν ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κουζίνας, καθώς το κρέας «μύριζε» αρκετά σκεπάζοντας τη γεύση των υπόλοιπων υλικών, ενώ από την άλλη, το μοσχαράκι λεμονάτο μαγειρεμένο σε τζίντζερ και λεμονόχορτο με βλήτα και γαλάκτωμα λεμονιού ήταν πολύ καλό, με εξαιρετική τη γεύση του λεμονιού, πολύ μαλακό κρέας και ιδανικό συνδυασμό γεύσεων που θύμιζε μια μοντέρνα εκδοχή του γνωστού μας… φρικασέ. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Στις αστοχίες του εστιατορίου σημειώσαμε την υπερβολική φειδώ στο αλάτισμα των πιάτων και το αδικαιολόγητα αργό σέρβις. Συγκεκριμένα, το επιδόρπιο δεν έφτασε ποτέ στο τραπέζι μας παρ’ ότι οι κατάλογοι μας δόθηκαν, αλλά η παραγγελία δεν πάρθηκε ποτέ. Έτσι, μείναμε με την… πικρή γεύση της λυπητερής, η οποία μας λύπησε αρκετά, καθώς ήταν κατά τη γνώμη μου, λιγάκι υπερβολική σε σχέση με τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Σωστότατη όμως, είναι η κίνηση να προσφέρεται τις καθημερινές ένα πλήρες μενού 5 πιάτων με ένα ποτήρι κρασί στην τιμή των 25 ευρώ.

Το εστιατόριο ομολογουμένως, έχει πολλά περιθώρια ακόμα για βελτίωση, ενώ η παρουσία του στη λίστα «Michelin 2011», ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια, αποδεικνύει ότι οφείλει να τα εξαντλήσει στο έπακρο…

Πληροφορίες: Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983, 210 4940672 , http://www.athirirestaurant.gr , 32-38 ευρώ/ άτομο.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]