Τα νησιώτικα στέκια όταν η θάλασσα "ανοίξει" την όρεξη

trattoria-vezene-meganisi Savvas Malamas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Από τις διακοπές δεν μας μένουν ως ανάμνηση μόνο τα μπάνια και οι παραλίες, αλλά και οι γεύσεις που δοκιμάζουμε στα νησιώτικα εστιατόρια και τις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά.

Καλοκαίρι χωρίς γεύσεις δεν γίνεται. Όσο κι αν προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία, το βέβαιο είναι ότι δύσκολα αντιστεκόμαστε στις δελεαστικές προτάσεις των νησιωτικών εστιατορίων που μαςώστε σε περίπτωση που βρεθείτε στα πέριξ, να τα επισκεφτείτε.

Trattoria Vezene, Μεγανήσι
Σε ένα νησί ανερχόμενο, που αποτελεί αρκετά δημοφιλή προορισμό περισσότερο ανάμεσα σε διάσημους, η Trattoria Vezene «στολίζει» τον παραλιακό δρόμο στο Βαθύ με τον ιταλικό αέρα της και σίγουρα τραβάει το βλέμμα όσων θέλουν να βάλουν λίγη ιταλική κουζίνα στο μενού των διακοπών τους. Η Trattoria Vezene είναι από τα εστιατόρια που κάθε πιάτο μοιάζει ακόμα πιο γευστικό από το προηγούμενο. Από φρέσκο αχινό μέχρι mini burger και από πίτσα μέχρι βοδινή ταλιάτα, το μενού δε σταματά να εκπλήσσει, ενώ εκείνο το cheesecake σοκολάτα που δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε όταν το είχαμε επισκεφτεί, μας στοιχειώνει ακόμα... Πληροφορίες: Βαθύ, Μεγανήσι, 2645051730, Trattoria Vezene.

Αγνάντι, Ανάφη
Στον έξω Ρούκουνα, 2 χιλιόμετρα από τη Χώρα προς το φράγμα της Ανάφης, το «Αγνάντι» είναι ακριβώς το εστιατόριο που αναζητάς μετά από ένα δροσερό, ολοήμερο μπάνιο: απομονωμένο, μακριά από την κίνηση της Χώρας, με υπέροχη θέα στο βουνό της «Καλαμιώτισσας», τα νησάκια της Ανάφης και τη θάλασσα. Στα πιάτα του θα βρείτε υπέροχα ψητά, της ώρας και αστακομακαρονάδα που δεν θα ξεχάσετε εύκολα. Μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με το υπέροχο και φρεσκότατο σουφλέ σοκολάτας με κρέμα γάλακτος που ακόμη κι αν νομίζετε πως δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο στο στομάχι σας, εκείνο θα βρει τρόπο να σας πείσει να το φάτε μέχρι την τελευταία μπουκιά. Πληροφορίες: Έξω Ρούκουνας, Ανάφη, 2286061290.

Barbarossa, Πάρος
Στο κέντρο της κοσμικής ζωής της Πάρου, στη Νάουσα, ο χώρος του Barbarossa, εκτός από τη μακρά του παράδοση (βρίσκεται από το 1963 στο νησί), είναι διάσημο για τα υπέροχα πιάτα του που «μυρίζουν» θάλασσα, πάντα με φρέσκα θαλασσινά και έμφαση στην ποιότητα και την παράδοση. Ακόμη κι αν δεν είστε φίλοι των ψαρικών και θαλασσινών, μη διστάσετε να του δώσετε μια ευκαιρία, καθώς στο μενού του θα βρείτε και κάποια πιάτα με κρεατικά, -αν και θα σας συνιστούσαμε να μην φύγετε από εκεί χωρίς να δοκιμάσετε τα θαλασσινά, γεμάτα έμπνευση πιάτα, όπως ραβιόλι μπακαλιάρου με γαρίδες και σάλτσα ούζου, φιλέτο σολομού, αχνιστά μύδια, καραβιδόψιχα, όλα πλαισιωμένα από μία αντιπροσωπευτική λίστα κρασιών και ούζου. Πληροφορίες: Παλιό Λιμάνι Νάουσας, Πάρος, 22840 51391, Barbarossa.

Οι Αταίριαστοι, Κουφονήσια
Στο Πάνω Κουφονήσι, ένα εστιατόριο παλεύει τα τελευταία χρόνια να χωρέσει τον κόσμο που το προτιμά. Οι "Αταίριαστοι"΄κερδίζουν τις εντυπώσεις και μάλιστα με την πρώτη ματιά. Τα κιτρινοπράσινα τραπέζια και καρέκλες «δένουν» απόλυτα με το μπλε της θάλασσας στο φόντο. Εκεί, οι «Αταίριαστοι» ετοιμάζουν καθημερινά γευστικά, αιγαιοπελαγίτικα ταξίδια, με πιάτα ημέρας βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές από το Κουφονήσι και μυρωδικά της κυκλαδίτικης υπαίθρου. Απολαύστε ελληνική κουζίνα με ορεκτικούς μεζέδες, κρεατομεζέδες και θαλασσομεζέδες, δοκιμάστε κοκκινιστή σκορπίνα, κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και τηγανητό γαριδάκι και διασκεδάστε με τις μουσικές του βραδιές, ζώντας το απόλυτο ελληνικό (και γευστικό) καλοκαίρι, κάπου εκεί ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Πληροφορίες: Πάνω Κουφονήσι, Κυκλάδες, 2850 71671 & 22850 74091, Οι Αταίριαστοι.

Το Νερό της Αγάπης, Σπέτσες
Με μπαλκόνι στη θάλασσα και δημιουργική μεσογειακή κουζίνα που βασίζεται στα ψαρικά, το παρθένο ελαιόλαδο και τα λαχανικά από το μποστάνι, το «Νερό της Αγάπης» με τη ρομαντική του ονομασία, δεν δυσκολεύεται να τραβήξει κόσμο λίγο παραπέρα από τη Ντάπια, σε έναν άλλο σημαντικό πόλο έλξης του νησιού, την Κουνουπίτσα. Η θαλασσινή νότα κυριαρχεί στο μενού του, από τα ορεκτικά μέχρι τα ζυμαρικά και, αν επιλέξετε ψάρι από τη βιτρίνα, έχετε 4 διαφορετικές επιλογές για να σας το ετοιμάσουν: αλά σπετσιώτα, σε κρούστα αλατιού, μπουγιαμπέσσα ή ψαρόσουπα. Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Μάικλ Τζόρνταν, πρώην βασιλιάς του παγκόσμιου μπάσκετ, επέλεξε αυτό το εστιατόριο, όταν βρέθηκε στο νησί. Πληροφορίες: Κουνουπίτσα, Σπέτσες, 2298 074009, Το Νερό της Αγάπης.

Café Fossa, Κύθηρα
Αν υπάρχει ένα μαγαζί που θα μπορούσε να μας κάνει να ξεχάσουμε να φάμε κανονικό φαγητό με τα φρεσκότατα γλυκά του, τότε αυτό βρίσκεται στα Κύθηρα. Στην πανέμορφη Χώρα του νησιού, το Café Fossa θα σας τραβήξει την προσοχή καθώς θα δείτε κόσμο να μπαινοβγαίνει συνεχώς. Κι αφού μπείτε να δείτε τι συμβαίνει και ανακαλύψετε τα γλυκά του, όπως και την κάτω αυλή του με τα τραπεζάκια, θα καταλάβετε ότι μόλις αποκτήσατε άλλον ένα λόγο για να αγαπήσετε τα Κύθηρα. Αν προλάβετε, δοκιμάστε τα όλα. Αν όχι, μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να φύγει από το μαγαζί και από το νησί χωρίς να έχει ζήσει την εμπειρία του μπανόφι. Πληροφορίες: Χώρα Κυθήρων, 2736031991, Café Fossa.

Τζούλια Τασώνη