Φτιάξτε σαγκρία μόνοι σας με το κατάλληλο κρασί

sagkria
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ο συνδυασμός των φρούτων με το κρασί που μας δίνει τη σαγκρία, μόνο δροσιά και άρωμα θα μπορούσε να μας χαρίσει. Πίσω από αυτή την απολαυστική συνένωση, όμως, «κρύβεται» μια πλούσια ιστορία, αλλά και πολλές παραλλαγές.

Πόσες φορές δεν φαντάζει σαν βάλσαμο ένα ποτηράκι σαγκρία, με το φρουτώδες άρωμά της και τη γλυκιά της γεύση; Όσο κι αν η σκέψη μοιάζει απλή (λίγο κόκκινο κρασί με μερικά κομμένα φρούτα), η φιλοσοφία της σαγκρία κρύβει πολλά μυστικά που πρέπει να ξέρουμε. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Επιστροφή στις ρίζες
Οι ρίζες του γευστικού αυτού ποτού εντοπίζονται πίσω στο Μεσαίωνα, κατά τη διάρκεια μιας εποχής που το νερό ήταν ανθυγιεινό και η κατανάλωση ποτών που είχαν υποστεί ζύμωση είχαν πολύ χαμηλότερο ρίσκο για τους ανθρώπους. Εκείνη την εποχή, πολλοί συνδύαζαν το κρασί, το οποίο ήταν πολύ πιο ελαφρύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει σήμερα, με μπαχαρικά, όπως κανέλα.

Η «σαγκρία» είναι ένας ισπανικός όρος που σημαίνει μίξη κρασιού και φρούτων και έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη τους επόμενους αιώνες, ενώ το ποτό, παρ' όλο που προέρχεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία, έγινε γνωστό από την Αμερική, όταν σερβιρίστηκε στη Νέα Υόρκη, στην ισπανική περιοχή του World Fair (διεθνής έκθεση) το 1964. Η λέξη αυτή, βέβαια, είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι το ίδιο το ποτό, αφού προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει αίμα, και επιλέχτηκε λόγω του κόκκινου χρώματος του ποτού. Έκτοτε, εκατοντάδες εστιατόρια και μπαρ έχουν εμπνευστεί τη δική τους εκδοχή πάνω στη σαγκρία, ενώ η Ισπανία προσφέρει διάφορες επιλογές, ανάλογα με την περιοχή.

Αν και μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη, γευστική σαγκρία, πιο διασκεδαστικό θα ήταν να δοκιμάζατε να φτιάξετε μόνοι σας με τα αγαπημένα σας φρούτα και μπαχαρικά και με βοήθεια τις παρακάτω προτάσεις για κάθε είδος κρασιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σαγκρία.

Κόκκινο κρασί
Η παραδοσιακή ισπανική εκδοχή της σαγκρία χρησιμοποιεί κρασί από Tempranillo, το σταφύλι που είναι υπεύθυνο για τα περίφημα κόκκινα της περιοχής Rioja. Μπορείτε αντί γι’ αυτό να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αγαπημένο στη θέση του, σε οποιαδήποτε σαγκρία με κόκκινο κρασί. Απλώς μην ξεχνάτε ότι δεν συμπεριφέρονται όλα τα κόκκινα το ίδιο καλά σε τέτοιες μίξεις. Για μια καλή αρμονία στη σαγκρία σας, επιλέξτε ξηρά κόκκινα κρασιά που έχουν φρουτώδη κατεύθυνση στη γεύση και το άρωμα. Αποφύγετε τα πιο παλιαωμένα κόκκινα, που συνήθως είναι πολύ ντελικάτα για συνδυασμούς, τα τανικά κρασιά με στυφή και πικρή γεύση και τα πολύπλοκα κρασιά που συνήθως είναι πιο ακριβά και είναι καλύτερο να καταναλώνονται μόνα τους.

Ροζέ κρασί
Με μια πληθώρα ροζέ κρασιών να είναι διαθέσιμα στην αγορά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίψετε την επιλογή του ροζέ για τη σαγκρία σας. Εδώ έχετε και το πλεονέκτημα του να δημιουργήσετε έναν όμορφο χρωματικό συνδυασμό χάρη στα χρώματα του ροζέ, οι αποχρώσεις του οποίου ποικίλουν από το χρώμα του σολομού, μέχρι το ανοιχτό κόκκινο. Η ελαφριά γεύση και τα αρώματα κόκκινου μούρου που χαρακτηρίζουν πολλά ροζέ συνήθως ταιριάζουν ιδανικά σε συνταγές για σαγκρία που περιλαμβάνουν κράνμπερι, ροδάκινα και σμέουρα ως βασικό φρούτο.

Λευκό κρασί
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς είναι πιο περίπλοκο να βρει κάποιος το σωστό συνδυασμό λευκού κρασιού και φρούτων για μια σαγκρία. Αυτό οφείλεται στο ότι τα λευκά κρασιά τείνουν να βγάζουν τη φρουτώδη πλευρά τους περισσότερο, γι’ αυτό πρέπει να δώσετε προσοχή στο τι σταφύλια έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τους. Ένα Sauvignon Blanc, για παράδειγμα, με αρώματα κίτρου, μπορεί να μην ταιριάξει καλά με lime και λεμόνι, δίνοντας ένα αρκετά ξινό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο με ελαφριά κρασιά, όπως ένα «μη-δρύινο» Chardonnay. Όπως και με τις συνταγές για σαγκρία με κόκκινο κρασί, έτσι κι εδώ πρέπει να επιλέγετε απλά και γευστικά λευκά και να αποφύγετε τα παλαιωμένα, ακριβά και πολύπλοκα κρασιά, αλλά και αυτά με "γεμάτο" σώμα.

Αφρώδης οίνος
Αν θέλετε να φτιάξετε μια πιο «παιχνιδιάρικη» σαγκρία, το αφρώδες κρασί μπορεί να είναι το κλειδί ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. Όπως και με τα απλά κρασιά, οι απλές και φρουτώδεις επιλογές, όπως ένα ιταλικό Prosecco ή ένα ισπανικό Cava, θα «δουλέψουν» καλά με τα φρούτα. Τα περισσότερα αφρώδη κρασιά ταιριάζουν σε συνταγές με σαγκρία για λευκά και τα αφρώδη ροζέ μπορούν να αντικαταστήσουν τα απλά ροζέ κρασιά. Το σημαντικό εδώ είναι το πώς θα ετοιμάσετε τη συνταγή, με την καλύτερη λύση να είναι η ανάμειξη πρώτα των υλικών σας κι έπειτα η προσθήκη κρασιού, έτσι ώστε να μην χαθούν οι φυσαλίδες του από την παρατεταμένη παραμονή με τα φρούτα.