Sherry: πόσο καλά γνωρίζετε αυτό το διαφορετικό κρασί;

seri-sherry
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Αφήστε για λίγο το κλασικό κρασί στην άκρη και πάμε να γνωρίσουμε την ισπανική εκδοχή του με την ιδιαιτερότητά της, το sherry.

Με ιστορία περίπου 3 χιλιάδων χρόνων, σίγουρα αποτελεί έκπληξη το ότι οι περισσότεροι έχουν ακούσει τη λέξη “sherry”, αλλά δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε μια σειρά κι ας γνωρίσουμε ένα μοναδικό κρασί, διαφορετικό από τα άλλα.

Τι είναι το sherry;
Το sherry ουσιαστικά είναι ένα ισπανικό, ενισχυμένο κρασί που παράγεται από ποικιλίες λευκών σταφυλιών, που καλλιεργούνται κοντά στην πόλη Jerez de la Frontera, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Παράγεται σε μια ποικιλία ειδών κυρίως από το σταφύλι Palomino και διαθέτει ελαφριές βερσιόν που μοιάζουν πολύ στους λευκούς επιτραπέζιους οίνους, αλλά και πιο σκούρες και βαριές εκδοχές. Ο τρόπος παλαίωσής του, όμως, είναι αυτός στον οποίο οφείλει κυρίως την ιδιαιτερότητά του, ο οποίος γίνεται με τη μέθοδο Solera. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό προϊόν αποτελεί ένα μείγμα νεότερων και παλαιότερων σοδειών. Πιο συγκεκριμένα, τα βαρέλια παλαίωσης τοποθετούνται σε υπόγεια σε σειρές, η μία πάνω στην άλλη φτιάχνοντας μια πυραμίδα, με τη σειρά που βρίσκεται πιο ψηλά να έχει το πιο πρόσφατο κρασί και κατεβαίνοντας να περνάμε στο πιο παλιό. Η όλη διαδικασία αποτελεί μια συνεχή εναλλαγή στοιχείων μεταξύ ώριμων και νεότερων κρασιών, δίνοντας στο sherry τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Λόγω, μάλιστα, αυτών των «μεταγγίσεων» τα sherry δεν είναι χρονολογημένα.

Τα είδη του sherry
Οι 2 κυρίαρχοι τύποι sherry είναι το Fino (πολύ ξηρό με ελαφρύ σώμα και έντονο χαρακτήρα αμυγδάλου, που ταιριάζει ιδανικά με αμύγδαλα, ελιές, ντιπ, πατατάκια και χοιρομέρι) και το Oloroso (και πάλι ξηρό, αλλά πολύ πιο πλούσιο τόσο σε γεύση, όσο και σε σώμα, με νότες φουντουκιού, που ταιριάζει με πλούσια κρεατικά και αρωματικά τυριά). Αν ο οινοπαραγωγός προσανατολίζεται προς το Fino, προστίθεται αλκοόλ μέχρι να φτάσει περίπου το 15-17%. Στο Oloroso, ο στόχος είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ να φτάνει το 18-22%.

Πέραν αυτών των δύο, όμως, υπάρχουν και άλλα είδη:

Manzanilla: Επίσης ξηρό και χλωμό, ελαφριά ποικιλία του Fino που ταιριάζει με θαλασσινά και τάπας.

Amontillado: Ανάμεσα σε Fino και Oloroso, όσον αφορά το χρώμα και το σώμα. Το άρωμά του θυμίζει φουντούκια και είναι ιδανικό για λιπαρά ψάρια και πιάτα με κοτόπουλο.

Palo Cortado: Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο sherry που ξεκινά ως Fino και προχωρά προς το Amontillado, αλλά καταλήγει σε ένα πλούσιο Oloroso. Έχει κοκκινο-καφέ χρώμα και πλούσια γεύση.

Sweet Sherry: Είναι το sherry το οποίο έχει αποκτήσει πιο γλυκιά γεύση χάρη στην προσθήκη χυμού σταφυλιού Pedro Ximénez.

Cream Sherry: Με χρώμα ερυθρόξυλου και βελούδινη υφή, ταιριάζει τέλεια με τσιζκέικ.

Τι πρέπει να ξέρετε για την αποθήκευση και το σερβίρισμά του
Όλα τα sherry πρέπει να αποθηκεύονται κάθετα σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τα Fino και τα Manzallina δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και καλό θα ήταν να καταναλωθούν άμεσα μετά την εμφιάλωση. Μόλις ανοιχτούν, βάλτε τα στο ψυγείο, για να επιμηκύνετε τη ζωή τους για περίπου 2 εβδομάδες και σερβίρετέ τα δροσερά.

Τα Amontillado αντέχουν για 2-3 χρόνια σε σφραγισμένο μπουκάλι, αλλά, μόλις ανοιχτούν, ισχύει το ίδιο με τα παραπάνω –αν και μπορούν να σερβιριστούν και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα Olorosos, Sweet και Cream Sherries μπορούν να αποθηκευτούν για πολλά χρόνια, καθώς έχουν περισσότερη παλαίωση και βάρος. Δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο μετά το άνοιγμά τους -αν και μπορείτε, αν θέλετε- απλώς διατηρήστε τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, σερβίροντάς τα σε θερμοκρασία δωματίου.

Κι αν θέλετε να τα απολαύσετε στο μέγιστο και με στυλ, αναζητήστε τα ειδικά ποτήρια, τα οποία ονομάζονται copita και μοιάζουν με μικρά ποτήρια γευσιγνωσίας.

Στην υγειά σας!