Γαστρονομικοί προορισμοί για… καλοφαγάδες

krasi-turi-elbetia-eksoxi-lavaux
ΤΡΙΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το φαγητό είναι βάλσαμο για μια πεινασμένη… ψυχή. Κι όσοι θεωρείτε ένα όμορφο πιάτο, ένα γευστικό ποτήρι κρασί ή ένα επιδόρπιο κάτι παραπάνω από απλά υλικά για να συνθέσετε το γεύμα σας, δείτε από ποια ευρωπαϊκά μέρη πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε κάποια στιγμή στη ζωή σας και τι να δοκιμάσετε.

www.wikipedia.com

Μερικές νοστιμιές είναι καλύτερο να τις δοκιμάζουμε από την... πηγή και να γευόμαστε την αυθεντική τους γεύση, έτσι όπως την εμπνεύστηκαν, αυτή που τη δημιούργησαν εξ αρχής. Αν, λοιπόν, έχετε ένα ταξίδι στην Ευρώπη στα σκαριά, δώστε του λίγο γαστρονομικό αέρα και δείτε σε ποιες νοστιμιές να δοκιμάσετε σε ποια μέρη.

Κρασί - Lavaux, Ελβετία
Αν πρόκειται να βρεθείτε προς Ελβετία μεριά, ετοιμάστε ένα καλάθι με φρούτα και τυρί και επισκεφτείτε το Lavaux στα νοτιοδυτικά της χώρας, έτοιμοι να γευτείτε υπέροχα κρασιά. Το Lavaux φημίζεται για τους εξαιρετικούς οίνους του κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε ετικέτες από προσεγμένες κάβες και κελάρια, παίρνοντας μια δυνατή… οινική δόση. Αν σκοπεύετε να μην μείνετε στη δοκιμή 1-2 ποτηριών, επισκεφτείτε τους πιο ξακουστούς προμηθευτές στο Caveau des vignerons de Lutry και το Rivaz’s Lavaux Vinorama.

Μακαρόν – Amiens, Γαλλία
Τα γαλλικά μακαρόν είναι από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια του κόσμου, όσα, όμως κι αν έχετε φάει, σίγουρα δεν πλησιάζουν την αυθεντική γεύση του μακαρόν του Amiens, στα βόρεια της χώρας. Αν και απευθύνονται σε όλους, σίγουρα θα ευχαριστήσουν περισσότερο αυτούς που εκτιμούν τα γλυκά λίγο παραπάνω κι αν βρεθείτε ποτέ εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτά με την παχιά, ζεστή σοκολάτα. Η σοκολατερί Jean Trogneux είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να γευτείτε τα υπέροχα αυτά γλυκά, όπου 5 γενιές αρτοποιών έχουν διατηρήσει την αυθεντική συνταγή.

www.wikipedia.com
Θαλασσινά - Vial do Bispo, Πορτογαλία
Τα θαλασσινά είναι η αδυναμία σας; Αν και στα ελληνικά νησιά σίγουρα τα χορτάσατε, σε ένα ευρωπαϊκών διαστάσεων ταξίδι φροντίστε να περάσετε από το Vial do Bispo στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε percebes (κάτι σαν πεταλίδες). Να είστε σίγουροι ότι είτε θα αγαπήσετε είτε θα μισήσετε αυτούς τους… περίεργους θαλασσομεζέδες από την πρώτη στιγμή.

Potetkjelleren – Μπέργκεν, Νορβηγία
Η στάση στο Μπέργκεν της Νορβηγίας επιφυλάσσει κάτι πολύ ξεχωριστό, αφού εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια, το Potetkjelleren. Η μετάφρασή του σημαίνει «κελάρι πατάτας» και η φήμη του το έχει ξεπεράσει, με τις καλές κριτικές από τους ειδήμονες να το καθιστούν must προορισμό ενός λάτρη του φαγητού. Παρά τη φήμη του, θα δείτε περισσότερους ντόπιους παρά τουρίστες στα τραπέζια του, μετατρέποντας την εμπειρία σε ακόμα πιο αυθεντική και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε νορβηγική κουζίνα στα καλύτερά της.