Τι να αποφύγετε στην επόμενη παραγγελία σας στο εστιατόριο

zeugari-estiatorio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το μενού μπροστά σας έχει πολλά και λαχταριστά πιάτα, που απαρτίζονται από εξίσου πολλά και νόστιμα υλικά. Μήπως κάποια από αυτά, όμως, πρέπει να τα προσπεράσετε;

Κάποια πιάτα δεν αξίζουν τα χρήματά τους, ενώ άλλα χρειάζονται ειδική περιποίηση για να είναι νόστιμα και υγιεινά, κάτι που ενδέχεται να μη συμβαίνει στο εστιατόριο που επιλέξατε να φάτε. Αν, λοιπόν, τρώτε για πρώτη φορά σε ένα μέρος, για το οποίο δεν έχετε συστάσεις από πουθενά, καλό θα είναι να αποφύγετε τα παρακάτω.

Μαρούλι
Είναι απλώς ένα «αθώο» λαχανικό, το οποίο, όμως, απαιτεί καλό πλύσιμο πριν μπει στη σαλάτα σας. Τα μικρόβια έχουν πολλά μέρη για να «τρυπώσουν» στο πράσινο αυτό λαχανικό και, όπως καταλαβαίνετε, τα εστιατόρια που δεν θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο καλό πλύσιμο για να γλιτώσουν χρόνο, είναι πολλά. Ακόμη κι αν αφιερώσουν χρόνο για να το πλύνουν, ίσως δεν αφιερώσουν χρόνο για να το στεγνώσουν σωστά, με αποτέλεσμα σταγόνες νερού να μπλέκονται με τη σος και το αποτέλεσμα να είναι ολίγον απογοητευτικό.

Κρέας με κόκαλο
Κάποια μικρά κομμάτια κρέατος, όπως χοιρινό με κόκαλο ή στήθος κοτόπουλου είναι πιο δύσκολο να μαγειρευτούν σωστά, καθώς το εξωτερικό τους «αρπάζει» εύκολα. Αυτό συχνά μεταφράζεται σε τραγανή γεύση στο εξωτερικό και ωμή αίσθηση στο εσωτερικό του κρέατος. Σε αντίθεση με αυτό που ονομάζουμε “rare” (σχεδόν ωμό), το κακομαγειρεμένο χοιρινό ή κοτόπουλο μπορεί να αποδειχθούν αρκετά επικίνδυνα και να προκαλέσουν δηλητηρίαση ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που σχετίζονται με το φαγητό, σύμφωνα με το αμερικάνικο Center for Disease Control and Prevention. Συν τοις άλλοις, το κόκαλο σημαίνει λιγότερο κρέας.

Πιάτα με πολλές σάλτσες
Για να αποφύγουν να μείνουν χωρίς υλικά στις ώρες αιχμής, συχνά τα εστιατόρια παραγγέλνουν περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειάζονται. Τα τρόφιμα που θα περισσέψουν και δεν έχουν λήξει, μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα πιάτα ημέρας την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα «κρυμμένα» κάτω από αρκετή σάλτσα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με ακριβά υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η γεύση τους, με κομμάτια κρέατος που έχουν κοπεί, μαγειρευτεί και χρησιμοποιούνται μέσα σε σάλτσες, ζωμούς και σούπες κ.ά.

Παγωτό
Εκτός κι αν μιλάμε για χειροποίητο παγωτό με φρέσκα υλικά ή έστω κάποια εξωτική γεύση, το παγωτό ως επιδόρπιο σε ένα εστιατόριο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αξίζει τα λεφτά του. Το πιθανότερο είναι να τρώτε παγωτό από μια μάρκα την οποία μπορείτε να βρείτε παντού στο 1/3 της τιμής που πληρώνετε.

Ενταμάμε
Τα ξακουστά φασόλια σόγιας είναι πράγματι πολύ γευστικά και υγιεινά. Μολονότι μπορεί να αποτελούν το πιο φθηνό ορεκτικό στο μενού, σχεδόν ποτέ δεν αξίζουν τόσο, όσο τα πληρώνετε. Αν μάλιστα σκεφτείτε ότι η προετοιμασία τους περιορίζεται σε λίγο ζέσταμα και πασπάλισμα με αλάτι και ότι στην τιμή του μενού μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρη σακούλα και να τα ετοιμάσετε μόνοι σας, καταλαβαίνετε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να επιλέξετε κάποιο άλλο ορεκτικό.

Τα διάσημα πιάτα
Το να πάτε σε ένα εστιατόριο που φημίζεται για κάποιο πιάτο και τελικά να μην το δοκιμάσετε ακούγεται πράγματι λίγο παράξενο, χρειάζεται, όμως, να σκεφτείτε το εξής: για να προλάβουν την ετοιμασία των πιάτων που έχουν πολλή ζήτηση, αρκετά εστιατόρια τα ετοιμάζουν (ολόκληρα ή μέρος τους) από πριν, κάτι που μπορεί, είτε να μειώνει τη φρεσκάδα τους ή να αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων. Από την άλλη, οι λιγότερο «διάσημες» επιλογές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ετοιμάζονται επί τόπου και να έχουν περισσότερο φρέσκια γεύση.

Σούσι σε μέρος που δεν εξειδικεύεται
Έχετε όρεξη για σούσι; Επιλέξτε ένα εστιατόριο που εξειδικεύεται και προσφέρει μόνο αυτό. Το σούσι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου το ψάρι σερβίρεται ωμό και χρειάζεται να είναι φρέσκο, σωστά φιλεταρισμένο και καταλλήλως διατηρημένο. Ένα εστιατόριο που χτίζει τη φήμη του γύρω από το σούσι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα παραπάνω. Ένα άλλο που, μαζί με σούσι σερβίρει και κινέζικο, ταϊλανδέζικο ή άλλα είδη κουζίνας, ίσως να μη δίνει την απαιτούμενη προσοχή εκεί που πρέπει και το…θύμα θα είστε τελικά εσείς.