2ο Φεστιβάλ Aρτου στη Θεσσαλονίκη

2o-festibal-artou-sti-thessaloniki

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Σε μεγάλο φούρνο θα μετατραπεί η Πλατεία Αριστοτέλους για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου κουλουριών την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου.

Πλάθω κουλουράκια, με τα δυο χεράκια, ο φούρνος θα τα ψήσει, η… Θεσσαλονίκη όλη θα μυρίσει. Τραγουδώντας αυτό το τραγούδι, μικροί και μεγάλοι, από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά κατασκευής του άρτου και να ενημερωθούν από αθλητές και διατροφολόγους για τη διατροφική πυραμίδα του ψωμιού, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Στο κέντρο της Πλατείας Αριστοτέλους θα λειτουργεί ένας μύλος, που θα αλέθει το σιτάρι και στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε κοντινό φούρνο, όπου θα ετοιμάζεται η ζύμη. Τη ζύμη αυτή θα την παίρνουν κάθε ημέρα 200 παιδάκια του δημοτικού, τα οποία μαζί και με τους αρτοτεχνίτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους κουλούρια.

Καθημερινά, θα παράγονται περίπου 2.000 ψωμιά, ενώ την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, η παρασκευή κουλουριού αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τεμάχια. Η καθημερινή παραγωγή άρτου θα προσφέρεται σε διάφορα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο κέντρο της πλατείας, θα στηθούν τρία στρογγυλά τραπέζια με θέμα «Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας» και «πλάθω και δοκιμάζω». Παράλληλα, σκηνοθέτες και κριτικοί του Κινηματογράφου θα ενημερώνουν μικρούς και μεγάλους για τη διαδρομή του ψωμιού στον χώρο της 7ης Τέχνης και για την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών, όπως αποτυπώνεται στον Κινηματογράφο και την καθημερινότητα.

Στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, πρόκειται να προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ με θέμα τον άρτο, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιστορία και εξέλιξη του άρτου».

Στο μεταξύ, την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, στις 16 Οκτωβρίου, αρτοτεχνίτες από όλη την Ελλάδα, Πόντιοι, Βλάχοι, Καπαδόκες, Σμυρνιοί, Μακεδόνες, Κρητικοί και Κερκυραίοι θα προσφέρουν ψωμιά στον κόσμο, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες.

Η διοργάνωση θα ρίξει αυλαία την Κυριακή, με τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της ιστορίας του ψωμιού στην πορεία των χρόνων από θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.