10 διεθνή κλασικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε

tartar
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Είτε σας αρέσει να δοκιμάζετε, είτε είστε πιο συντηρητικοί σε αυτά που βάζετε στο πιάτα σας, οι παρακάτω back-to-the-basics γεύσεις πρέπει να φτάσουν στους γευστικούς σας κάλυκες.

Μερικά πιάτα μπορεί να μην είναι τα πιο εξεζητημένα που έχετε ακούσει, αλλά είναι κλασικά και υπάρχει λόγος που είναι διάσημα, αγαπητά και διαχρονικά. Αν, λοιπόν, πηγαίνετε συχνά σε εστιατόρια και αναζητάτε κουζίνες του εξωτερικού, αυτά είναι τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε ή και –γιατί όχι- να αποπειραθείτε να μαγειρέψετε.

Steak Tartare
Σίγουρα πιο γνωστό από τα περισσότερα, αλλά και πάλι δύσκολο πιάτο για τους περισσότερους, το ταρτάρ είναι το… σούσι των κρεατικών. Πρόκειται για ψιλοκομμένο ωμό μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο αναμειγνύεται με μυρωδικά και ωμό αβγό. Ή θα το λατρέψετε ή θα το μισήσετε.

www.wikipedia.com
Poutine
Αν οι τηγανητές πατάτες με τυρί σας συγκλονίζουν, τότε το πιάτο αυτό θα σας απογειώσειι. Το poutine είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα του Καναδά και αποτελείται από πατάτες τηγανητές, κομμάτια τυριού και σάλτσα gravy, η οποία παρασκευάζεται από το ζουμί που μένει στο τηγάνι, την κατσαρόλα ή το ταψί από το μαγείρεμα του κρέατος.

Ceviche
Φτιάχνεται με φρέσκα, ωμά ψάρια τα οποία μπλέκονται γευστικά με τους χυμούς κίτρου, κρεμμυδιού και κόλιαντρου. Η προέλευσή του είναι από τη Λατινική Αμερική και είναι αγαπημένο ορεκτικό τόσο των ντόπιων, όσο και των τουριστών.

Ωμά στρείδια
Μόλις τα δοκιμάσετε θα νιώσετε σαν να ήπιατε μια γουλιά από τον… ωκεανό, όχι τόσο με την αλμυρή, αλλά με τη θαλασσινή έννοια.

www.wikipedia.com / kadooshka
Escargot
Αν τα σαλιγκάρια σας φαίνονται πολύ γλοιώδη για να τα φάτε, σκεφτείτε ότι η αγαπημένη σας χοιρινή μπριζόλα προέρχεται από ζώα που δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες και κυλιούνται στη λάσπη καθημερινά… Καταπολεμήστε, λοιπόν, τους ενδοιασμούς σας και δοκιμάστε escargot, που είναι ένα υπέροχο ορεκτικό με μαγειρεμένα σαλιγκάρια και βούτυρο με σκόρδο, που στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κάνει θραύση.

Χαβιάρι
Για όσους δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται, το χαβιάρι είναι αβγά ψαριού. Ιδιαίτερα αλμυρό και περίεργο στην υφή, το πιάτο αυτό σίγουρα είναι για αυτούς που έχουν πιο φουσκωμένη τσέπη, αν σκεφτείτε ότι το κόστος του είναι μέχρι και 2 χιλιάδες ευρώ το κιλό, γι’ αυτό νιώστε για μια φορά σαν βασιλιάδες και τολμήστε το!

Φοντύ με ελβετικό τυρί
Το φοντύ σοκολάτας μοιάζει με… αστείο όταν έχει να ανταγωνιστεί το αυθεντικό φοντύ με ελβετικό τυρί. Το φοντύ είναι λιωμένο τυρί στο οποίο βουτάτε τραγανούς κύβους ψωμιού, λαχανικών ή ακόμη και μαγειρεμένου κρέατος και μόνο αν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί μπορεί να κερδίσει τη μάχη με τη σοκολάτα.

Ρέγγα κονσέρβα
Σουηδέζικη νοστιμιά που δεν ενθουσιάζει εύκολα, αλλά μόλις του δώσετε μια ευκαιρία, θα καταλάβετε γιατί στη Σουηδία το λατρεύουν. Η ρέγγα σε κονσέρβα περνάει στάδιο ζύμωσης για τουλάχιστον 6 μήνες και το τελικό αποτέλεσμα ξετρελαίνει, θυμίζοντας κάτι σαν... αλκοόλ ψαριού.

Αμερικάνικος αστακός
Εδώ πρόκειται για έναν αστακό που διαφέρει από τον ελληνικό και στην Ελλάδα τον ονομάζουμε αστακοκαραβίδα. Είτε γεμιστός, είτε στον ατμό, είτε σε ζωμό, δεν έχετε δοκιμάσει τίποτα αν δεν ρουφήξετε μέχρι τέλους τα πόδια του ή έστω την ουρά και τις δαγκάνες του, οι οποίες αποτελούν μεγάλο ποσοστό του βάρους του κι έχουν πολύ ψαχνό.