5 κορυφαία ελληνικά εστιατόρια ανά τον κόσμο

thalassa-restaurant
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Τα ελληνικά εστιατόρια βρίσκονται σε κάθε γωνία της γης και μερικά από αυτά έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τεράστια φήμη, χάρη στα υπέροχα πιάτα τους.

Η ελληνική και η μεσογειακή κουζίνα κάνουν θραύση παγκοσμίως κι όπως είναι φυσικό, όταν κάποιο ελληνικό εστιατόριο θελήσει να μεταφέρει αυθεντικές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στο πιάτο σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι πιθανότητες να αποτύχει είναι ελάχιστες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 διάσημα ελληνικά εστιατόρια σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη κι ας πιούμε λίγο...ούζο στην υγειά τους.

Thalassa Restaurant, Νέα Υόρκη
Στη διάσημη γειτονιά Tribeca στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, το εστιατόριο Thalassa κάποτε χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη για ελληνικά τυριά και ελιές, σήμερα όμως αποτελεί ένα από τα πιο αυθεντικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Με ελληνική ονομασία, το εστιατόριο Thalassa διαθέτει bar φτιαγμένο από μάρμαρο της Θάσου, στάμνες από την Τρίπολη και ξύλινα τραπέζια από τη Μύκονο, χαρίζοντας στον επισκέπτη κάτι από ατμόσφαιρα Ελλάδας, ενώ διαθέτει και χώρο 12 μέτρων ως κάβα, με περισσότερα από 2,5 χιλιάδες κρασιά, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων σπάνιων από Ελλάδα. Τα θαλασσινά του εισάγονται από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Χαβάη, ενώ η χωριάτικη σαλάτα του εξιτάρει κάθε πελάτη. Συν τοις άλλοις, το Thalassa έχει λάβει και πλήθος βραβείων και κριτικών, έχει πάρει 3 αστεράκια από το Forbes και διάφορα άλλα περιοδικά, ενώ η λιστά κρασιών του με πάνω από 1000 ετικέτες έχει βραβευτεί από το Wine Enthusiast και το Wine Spectator. http://www.thalassanyc.com/index.html

www.sofisrestaurant.com/
Sofi’s Restaurant, Λος Άντζελες
Ανάμεσα στα μπέγκερ και την αμερικάνικου τύπου κουζίνα, η ελληνική ταβέρνα κρατά το δικό της ελληνικό χαρακτήρα στην Πόλη των Αγγέλων, σερβίροντας ελληνικά πιάτα, φτιαγμένα με ελληνικά προϊόντα, αλλά και οργανώνοντας βραδιές με ζωντανή μουσική που βάζουν σε κλίμα ελληνικό όσους το επισκεφτούν. Το εστιατόριο, που ανήκει στην ίδια οικογένεια εδώ και 35 χρόνια, ειδικεύεται στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, ενώ στο μενού του φιγουράρουν και παραδοσιακές συνταγές, αλλά και χορτοφαγικά πιάτα. Το κρασί, φυσικά, δεν λείπει, ενώ περίοπτη θέση στο μενού έχει και η μπίρα, η οποία συνοδεύει ιδανικά το ελληνικό…τσιμπούσι. www.sofisrestaurant.com/

www.mavrommatis.com
Le Mavrommatis, Παρίσι
Στην Πόλη του Φωτός, το εστιατόριο Le Mavrommatis καταφέρνει να συνδυάσει την ελληνική παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα με τη γαλλική κουζίνα, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα πιάτα του. Το όνειρο του Ανδρέα Μαυρομάτη, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο εστιατόριο, και η φιλοδοξία του είναι ακριβώς αυτή, και φαίνεται πως τα καταφέρνει μια χαρά με τα προσεγμένα πιάτα του, όπως το ελληνικό χριστόψαρο, τη σουπιά στο γκριλ ή το μοσχαρίσιο φιλέτο με ελιές και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Όλα δείχνουν μάλιστα ότι το Le Mavrommatis έχει αναδειχτεί στο απόλυτο στέκι αυτών που αγαπούν τόσο τα γκουρμέ πιάτα, όσο και τη μεσογειακή κουζίνα. http://www.mavrommatis.com/en/

http://www.majestichotels.com/
Elia, Ντουμπάι
Η Elia είναι ένα ελληνικό εστιατόριο που χαρίζει τις γεύσεις της στο μακρινό Ντουμπάι εδώ κι επτά χρόνια, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μπαξεβάνη, ανήκοντας στον Majestic Hotel Tower και φέρνοντας άρωμα Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο μενού της πρωταγωνιστούν αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας, οι οποίες παρασκευάζονται με φρέσκα ελληνικά υλικά, ενώ το όραμά της είναι να βρει η ελληνική κουζίνα τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Κι από βραβεύσεις όμως δεν πάει πίσω, αφού έχει κερδίσει στην κατηγορία Best European Restaurant (fine dining) του Time Out Dubai Restaurant Award Highly Commended, τόσο το 2013, όσο και το 2014 και το 2015. https://www.facebook.com/EliaDubai

http://jevssis.de/
Jevssis, Βερολίνο
Σε μια ευχάριστη, «ζεστή» και χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, στο κρύο Βερολίνο, το ελληνικό εστιατόριο Jevssis υπόσχεται στους πελάτες του γεύμα που τους εξασφαλίζει πάντα φρέσκο ψάρι, δροσερές σαλάτες, πλήθος ψητών κρεάτων, αλλά και κρύων και ζεστών μεζέδων, τα οποία συστήνουν τον ταραμά, το τζατζίκι, τους γίγαντες και τους κολοκυθοκεφτέδες στους Γερμανούς. Από τον κατάλογό του δεν λείπουν και τα ελληνικά κρασιά, ενώ η ποιότητα και η φρεσκάδα είναι ένα από τα στοιχήματα του Jevssis, που, αν κρίνουμε από τη φήμη του, το κερδίζει. http://jevssis.de/