Ποιά είναι η «αφρόκρεμα» των τυριών;

poia-einai-i-afrokrema-ton-turion-afrokrema-ton-turion

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Το τυρί δεν είναι μια καθόλου απλή υπόθεση και για το λόγο αυτό, η Guardian δημιούργησε μια λίστα με μερικά από τα πιο ξεχωριστά και γευστικά τυριά, χωρίς βέβαια να λείπουν από αυτή και οι αμφιλεγόμενες συμμετοχές.

Το τυρί, εκτός από ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος, είναι ένα από τα παλαιότερα δείγματα γαστρονομικής κουλτούρας. Πρόκειται βέβαια και για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός τραπεζιού, είτε από μόνο του στο τέλος ή στην αρχή του γεύματος, είτε ως συστατικό ενός πιάτου.

Ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, τόσο σε γεύση, όσο και σε υφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς το «καλό» τυρί. Ιδού λοιπόν, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα τυριά του κόσμου για να ξέρετε τι θα επιλέξετε την επόμενη φορά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Έμμενταλ, η ξανθιά Σουηδέζα

Το έμμενταλ εκ πρώτης όψεως μπορεί να εντυπωσιάζει, αφού έχει τις χαρακτηριστικές μεγάλες τρύπες που το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλα τυριά. Έχει όμως και μια ιδιαίτερα ήπια γεύση και μια λαστιχένια υφή, που μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητους. Εκεί που φαίνεται η αξία ενός τέτοιου τυριού όμως είναι το fondue! Χωρίς το έμμενταλ, το fondue δεν θα υπήρχε και για αυτό το λόγο και μόνο, αξίζει την προσοχή σας.

Ρεμπλοσόν φερμιέ, το τυρί με τις εποχές του

Το ρεμπλοσόν ξεχωρίζει για δύο κυρίως, λόγους. Πρώτον, γιατί είναι ντελικάτο, αφού φτιάχνεται από φρέσκο γάλα χωρίς να θερμαίνεται και ωριμάζει για μόλις δύο εβδομάδες. Δεύτερον, γιατί έχει… τις εποχές του! Αν και διατίθεται όλο τον χρόνο, το πιο γευστικό ρεμπλοσόν κυκλοφορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι αγελάδες τρέφονται αποκλειστικά στις γαλλικές πεδιάδες της Haute-Savoie. Μπορεί να χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά τρώγεται καλύτερα σκέτο.

Στίλτον, το βασιλικό τυρί

Το στίλτον, όπως και να το κάνουμε, έχει αρκετά «βασιλικά» χαρακτηριστικά: ευχάριστα πικάντικη γεύση, μια πλούσια και κρεμώδη υφή και μια «γαλαζοαίματη» εμφάνιση που θα σας κάνει να ξεχάσετε τα ροκφόρ και τα άλλα μπλε τυριά που έχετε μάθει. Το στίλτον έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο ψημένο, όσο και άψητο σε σάντουιτς (δοκιμάστε το με φουά γκρα), οπότε μην αγνοήσετε αυτή την βρετανική λιχουδιά την επόμενη φορά που θα τη συναντήσετε.

Χαλούμι, για τις «επικίνδυνες» αποστολές

Το κυπριακό τυρί έχει μια ιδιαίτερη υφή και γεύση που το καθιστά βασιλιά των τυριών στη μαγειρική. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε μπορείτε να το τηγανίσετε ή να το ψήσετε στη σχάρα χωρίς το φόβο μη σας λιώσει. Αποκτά πιο ελαστική υφή όταν ζεσταθεί, χωρίς να φτάνει στο υγροποιημένο «χάος» της μοτσαρέλλας ή να διαλύεται όπως η φέτα. Μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν τα πάντα, είτε κρέας, είτε λαχανικά, ενώ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετό καιρό κι έτσι αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα και «σκληραγωγημένα» τυριά.

Λάνκασαϊρ, μια οικογένεια από μόνο του

Λίγα τυριά έχουν το εύρος γεύσης και υφής όπως το Λάνκασαϊρ. Είτε το θέλετε κρεμώδες είτε σφιχτό, είτε σας αρέσουν οι έντονες ή ήπιες γεύσεις, σίγουρα υπάρχει ένα Λάνκασαϊρ το οποίο θα ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Όταν το δαγκώσετε σπάει σε μικρά κομμάτια, αφήνοντας μια ευχάριστη γεύση στο στόμα. Είναι ένα από τα πιο «πολυπρόσωπα» τυριά που αξίζει να δοκιμάσετε.

Παρμεζάνα Ρετζιάνο, το απόλυτο ιταλικό τυρί

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τυριά στον κόσμο, το οποίο φτιάχνεται για πολλούς αιώνες με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια. Οι τυροκόμοι της βορείου Ιταλίας έχουν τελειοποιήσει μεν τη συνταγή τους, αλλά κάθε κεφάλι τυριού είναι λίγο διαφορετικο. Η παρμεζάνα ωριμάζει μέχρι και τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας μια umami αλμύρα που την κάνει ακαταμάχητη. Στους ιστορικούς θαυμαστές της παρμεζάνας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, ο Ναπολέων, ο Μολιέρος και ο Σάμουελ Πέπις.

Τανγουόρθ, το «καμαμπέρ» στις δόξες του

Η βρετανική απάντηση στο καμαμπέρ μπορεί ακόμα και να έχει ξεπεράσει τον «δάσκαλο» της. Το τανγουόρθ δεν έχει τόσο κρεμώδη υφή, δεν είναι τόσο πικρό όταν ωριμάσει και μερικές φορές θυμίζει ισπανικά τυριά που δεν φτιάχνονται με πυτιά. Για να πειστείτε βέβαια, πρέπει να το δοκιμάσετε με φρέσκο ψωμί. Το τανγουόρθ ανακηρύχτηκε ως «Supreme Champion» στα Βρετανικά Βραβεία Τυριού του 2006 και μάλλον, όχι άδικα.

«Αμερικάνικες» φέτες κίτρινου τυριού, τελεία και παύλα

Μπορεί να εκπλήσσει, αλλά οι γνωστές συσκευασμένες φέτες «τυριού» (ή καλύτερα φέτες που μοιάζουν με τυρί) είναι ένα από τα πιο συνεπή και σταθερά τυριά του κόσμου. Οφείλει την ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση και υφή του στην τεχνολογία, η οποία επιτρέπει παράλληλα και τη μαζική παραγωγή του. Μπορεί να μην έχει το κύρος ενός γαλλικού ή ιταλικού τυριού, πετυχαίνει όμως στο απόλυτο τον στόχο του καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τυρί: κάνει το τσισμπεργκερ κάτι παραπάνω από ένα μπιφτέκι με ψωμί.