Oktoberfest: 17 fun facts που δεν γνωρίζατε

oktoberfest
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όσο εσείς προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στο φθινοπωρινό καιρό και να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για μια μπίρα με τους φίλους, στο Μόναχο της Γερμανίας εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο γλέντι μπίρας. Μάθετε όσα δεν ξέρατε γι’ αυτό.

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου, το Oktoberfest, έχει ξεκινήσει από τις 19 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και γιορτάζει για 182η φορά την μπίρα, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της γης, που θέλει να ζήσει από κοντά αυτό το πανηγύρι, να δοκιμάσει μπίρες και να γλεντήσει όσο πιο παραδοσιακά γίνεται το αγαπημένο του ποτό.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για το Oktoberfest κάντε κλικ εδώ. Αν, όμως, τα ξέρετε ήδη και θέλετε να μάθετε μερικές διασκεδαστικές λεπτομέρειές του, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Το όνομα παραπλανεί
Παρ’ όλο που ονομάζεται Oktoberfest ξεκινάει κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο.

Μπίρα από το Μόναχο
Το Oktoberfest είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή των παραδόσεων της Βαυαρίας, οπότε η μπίρα που θα πιείτε, αν βρεθείτε ποτέ εκεί αποτελεί προϊόν της ζυθοποιίας του Μονάχου.

Αρχικά δεν ήταν φεστιβάλ μπίρας
Το διάσημο αυτό φεστιβάλ αποτελεί μια παράδοση 204 ετών και στην αρχική του μορφή δεν ήταν φεστιβάλ μπίρας, αλλά ένα γλέντι προς τιμήν του Πρίγκιπα Ludwig με την Therese του Saxe-Hildburghausen, το 1810. Αν δεν είναι αυτό γλέντι γάμου, τότε δεν ξέρουμε ποιο είναι!

Οι ντόπιοι το λένε “Wiesn”
Πήρε την ονομασία του από το Theresienwiese, το μέρος που πραγματοποιείται, αλλά και από την Therese, την πριγκίπισα που παντρεύτηκε εκεί. Προφέρετε «Βίζεν».

Κανείς δεν σηκώνει το ποτήρι του αν δεν δώσει το “ok” ο Δήμαρχος
Από το 1950, το φεστιβάλ ξεκινάει μόνο μετά τον επίσημο χαιρετισμό και τον Δήμαρχο να φωνάζει “O’zapft is!” καθώς πιέζει το πώμα της στρόφιγγας στο πρώτο βαρέλι μπίρας, που δίνει ουσιαστικά το σήμα σε όλους να αρχίσουν να πίνουν.

Κατανάλωση εκατομμυρίων λίτρων μπίρας
Το 2014 οι επισκέπτες του φεστιβάλ κατανάλωσαν 6,9 εκατομμύρια μπίρας, ενώ το ρεκόρ μάς πάει πίσω στο 2011, όπου η κατανάλωση έφτασε τα 7,5 εκατομμύρια λίτρα.

Η μπίρα είναι ειδική για το Oktoberfest και έξτρα δυνατή
Οι μπίρες του φεστιβάλ υπόκεινται σε ειδική ζύμωση, με ένα κλασικό ποτήρι μπίρας να ισούται με 8 σφηνάκια Schnapps. Το ποσοστό αλκοόλ φτάνει τουλάχιστον το 6%.

Δεν την αντέχουν όλοι τόση μπίρα
Έχοντας υπόψη το παραπάνω, περίπου 600-800 άνθρωποι παθαίνουν δηλητηρίαση από το αλκοόλ κάθε χρόνο.

Υπάρχει τέντα του Ερυθρού Σταυρού
Συνήθως είναι γεμάτη, με το 2013 να χρειάστηκαν περίπου 7,5 χιλιάδες άτομα ιατρική βοήθεια, ενώ η αστυνομία δέχτηκε πάνω από 2 χιλιάδες κλήσεις.

Στο χώρο του φεστιβάλ βρίσκονται 14 τέντες με τεράστιες μπίρες
Η πιο διάσημη είναι η Schottenhamel γιατί εκεί είναι που ο Δήμαρχος βάζει τη στρόφιγγα στο βαρέλι. Η μεγαλύτερη όμως είναι η Hofbräu Festhalle στην οποία χωρούν περίπου 11 χιλιάδες άτομα.

Υπάρχει τέντα με κρασί
Και δεν θα βρείτε κανέναν εκεί κάτω των 40 ετών...

Παρά τη φήμη του, το στηρίζουν περισσότερο οι ντόπιοι
Μπορεί να είναι το πιο διάσημο φεστιβάλ μπίρας, η αλήθεια είναι όμως πως μόνο το 19% των επισκεπτών δεν είναι από τη Γερμανία.

Είναι πάντα γεμάτο και βοηθά την οικονομία
Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρευρίσκονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, ενώ παρέχει θέσεις εργασίας σε 12 χιλιάδες άτομα.

Ο Αϊνστάιν έχει δουλέψει εκεί
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δούλεψε μια φορά στο Oktoberfest ως ηλεκτρολόγος και βοήθησε στην εγκατάσταση μιας εκ των τεντών το 1896.

5000 αντικείμενα χάνονται κάθε χρόνο
Με τόσο κόσμο, δεν είναι απορίας άξιο που το lost&found μέρος του φεστιβάλ γεμίζει με χιλιάδες αντικείμενα, από αναπηρικά καροτσάκια και καρότσια, μέχρι σκυλιά, πατερίτσες και αρκετές…βέρες.

Τα ποτήρια μπίρας είναι τα πιο δημοφιλή σουβενίρ
Οι επισκέπτες τα λατρεύουν και δεν χάνουν την ευκαιρία να τα πάρουν σπίτι τους. Το 2010, 130 χιλιάδες τέτοια ποτήρια δημεύτηκαν και δόθηκαν πίσω στους ιδιοκτήτες.

Απαγορεύεται η είσοδος στην Paris Hilton
Η Paris Hilton επισκέφτηκε το Oktoberfest με μια λαμπερή, χρυσή βαυαρική ενδυμασία, με σκοπό να προωθήσει μια μάρκα κρασιού σε κουτάκι. Οι ντόπιοι την είδαν, ειδοποίησαν τους διοργανωτές και το...ban δεν άργησε να έρθει.