Ποιο θα είναι το next big thing στον καφέ;

kruos-kafes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ειδικοί από διάφορα μεγάλα café του εξωτερικού, αλυσίδες και μη, κάνουν προβλέψεις για τις νέες τάσεις στον καφέ. Για να δούμε, θα πέσουν μέσα;

Η καθημερινή απόλαυση του καφέ είναι ένα φαινόμενο που κεντρίζει το ενδιαφέρον παγκοσμίως στους ειδικούς της γεύσης. Κι όπως με τις κουζίνες και τα πιάτα, έτσι και στο κομμάτι του καφέ υπάρχουν τάσεις που ξεπροβάλλουν κάθε λίγο και αλλάζουν τα δεδομένα. Και σύμφωνα με τους ειδήμονες από διάφορα κορυφαία café και αλυσίδες του εξωτερικού, η υπόθεση «καφές» έχει πολλά να δει ακόμα.

Το μέλλον είναι… κρύο
Σύμφωνα με την αμερικάνικη αλυσίδα Stumptown Coffee, ο ζεστός καφές έτυχε της προσοχής όλων την τελευταία δεκαετία, με πλήθος καινοτομιών στη γεύση. Τα τελευταία 1-2 χρόνια, όμως, ο προβολέας άρχισε να πέφτει στους κρύους καφέδες cold brew, δηλαδή κρύα έκδοση του καφέ φίλτρου και απ’ ό,τι φαίνεται οι δυνατότητες είναι αμέτρητες, με τα Date Coffee Shakes (shake με χουρμάδες), τον Hopped Cold Brew κ.ά. 

Στην τάση για παγωμένο καφέ συμφωνεί και η αμερικάνικη αλυσίδα La Colombe, της οποίας οι ειδικοί μιλούν για νέους και καλύτερους τρόπους για να έχουμε cold brew καφέ. Να σημειώσουμε ότι αυτό σημαίνει ότι ο καφές γίνεται εξ ολοκλήρου με κρύο νερό κι όχι όπως στο φρέντο εσπρέσο που το νερό ζεσταίνεται και στη συνέχεια του προστίθεται πάγος. Το αποτέλεσμα αυτής της νέας τάσης είναι ο Draft Latte, δηλαδή ένας παγωμένος latte με γάλα και cold brew καφέ που σερβίρεται σαν μπίρα, χωρίς να υπάρχει θερμότητα στην διαδικασία -κάτι που φυσικά χρειάζεται υπομονή, αφού μπορεί να διαρκέσει ώρες.

Καφέδες με υπογραφή
Το Toby’s Café στο Μπρούκλιν παρατηρεί ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στα γλυκά signature ροφήματα, δηλαδή ροφήματα που αποτελούν έμπνευση κάποιου café και γίνονται διάσημα στη συνέχεια. Το φθινοπωρινό ρόφημα του μαγαζιού, μάλιστα, φαίνεται πως πηγαίνει την τάση ένα σκαλί παραπάνω, με το Maple Sage Latte με σιρόπι σφενδάμου. Κι όσον αφορά την παραγωγή του καφέ, η τάση είναι –ευτυχώς- η μείωση τον αποβλήτων.  

Ποιότητα και αυθεντικότητα
Οι ειδικοί της αλυσίδας Dunkin’ Donuts δίνουν έμφαση στη σημασία που έχει η ποιότητα του καφέ και η αυθεντικότητα του ροφήματος και πιστεύουν ότι εκεί θα δοθεί η έμφαση μελλοντικά. Είτε ο πελάτης είναι έμπειρος καταναλωτής, είτε όχι, θα υπάρξει μεγαλύτερη απαίτηση για αυθεντικότητα και υψηλή ποιότητα. Ακόμη, προσθέτουν ότι τα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο θα αρχίσουν να αυξάνονται.

Έθνικ καφέδες και περίεργοι συνδυασμοί
Στην αλυσίδα The Coffee Bean & Tea Leaf πιστεύουν ότι στο μέλλον θα δούμε πολλούς συνδυασμούς, όπως καφέ και τσάι μαζί, κάτι που ήδη γίνεται παγκοσμίως, ειδικά στην Ασία. Ο καφές από ρίζα ραδικιού κάνει come-back, ειδικά ως cold-brew, ενώ οι τοπικές παραδόσεις στον καφέ θα αρχίσουν να γίνονται πιο mainstream και να διαδίδονται παγκοσμίως (όπως ο βιετναμέζικος καφές με συμπυκνωμένο γάλα και το ταϊλανδέζικο ice tea). 

Όλα είναι στο νερό
Στο Joe Coffee της Νέας Υόρκης, η ελπίδα των ειδικών είναι το μέλλον να μην έχει να κάνει με τον κρύο καφέ, αλλά με το… νερό. Μπορεί αυτό να ακούγεται περίεργο, αλλά γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το νερό που χρησιμοποιείται στον καφέ και όλα δείχνουν ότι η βιομηχανία θα αρχίσει να βλέπει με άλλο μάτι αυτό το πολύ σημαντικό συστατικό του καφέ. Οι ειδικοί φαντάζονται ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από τον καφέ που θα φτιάχνεται π.χ. από 3 διαφορετικές πηγές νερού και αν σκεφτούμε ότι ο καφές αποτελείται κατά 98% από νερό, αυτό το concept μοιάζει να έχει λογική.