Ο γαστρονομικός κόσμος της Κίνας σε 7 πιάτα
Εάν έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στην Κίνα, θα ανταμειφθείτε από έναν απίστευτο γαστρονομικό πλούτο, ο οποίος φυσικά, δεν περιορίζεται στα spring rolls, το γλυκόξινο χοιρινό και το τηγανητό ρύζι.
Η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, οπότε δεν κάνει καθόλου εντύπωση που έχει μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και άρα, γευστικών συνηθειών. Αν και οι Χαν είναι η κυρίαρχη δύναμη της χώρας, υπάρχουν άλλες 50 μειονότητες στην Κίνα, με τις δικές τους παραδόσεις, γλώσσες και τρόπο ζωής η κάθε μία. Ο κοινός παρονομαστής όλων όμως, είναι το πάθος για το φαγητό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ο χαιρετισμός τους δεν είναι «τι κάνεις;» όπως σε κάθε άλλο μέρος της γης, αλλά «έχεις φάει;».
Ένα mini ταξιδάκι στις ιδιαίτερες γεύσεις της χώρας, μέσα από σχετικό δημοσίευμα του Lonely Planet, θα σας συστήσει τις αυθεντικές εκτελέσεις γνώριμων, αλλά και πιο «ψαγμένων» γεύσεων...
Από τις πάπιες…
Η πάπια του Πεκίνου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ιστορικά πιάτα της Κίνας. Δημιουργήθηκε στα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης και αρχικά ήταν αποκλειστικά για τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας. Μάλιστα ένας από τους βασικότερους λόγους της μετέπειτα ευρείας διάδοσής της είναι γιατί κάποιος συνταξιούχος σεφ της αυτοκρατορικής οικογένειας αποφάσισε να ανοίξει εστιατόριο. Η πάπια Πεκίνου δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια της Δύσης, αν και στην Κίνα προσέχουν περισσότερο ώστε το κρέας να είναι πιο τρυφερό και γευστικό. Μπορεί η ψητή πάπια να παραμένει απλησίαστη για τους απλούς ανθρώπους, λόγω κόστους, αλλά στους δρόμους του Πεκίνου θα βρείτε αξεπέραστες γευστικές εμπειρίες για όλα τα πορτοφόλια.
…στους σκορπιούς!
Στους δρόμους της Κίνας θα συναντήσετε παντού μικρές υπαίθριες αγορές με πάγκους και ψησταριές, ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο σνακ. Πέραν των συνηθισμένων και αναμενόμενων, θα βρείτε και πιο περίεργες λιχουδιές. Αν κατευθυνθείτε στην νυχτερινή αγορά Donghuamen κοντά στον εμπορικό δρόμο Wangfujing, θα βρείτε απίστευτα πράγματα όπως σκορπιούς στη σχάρα! Αν τους ζητήσετε ευγενικά, οι ψήστες θα σας αφήσουν να τους δοκιμάσετε ακόμα και ζωντανούς…
Σκυλίσια μπριζόλα ή… ψαρίσια μπίρα;
Η επαρχία Guangxi δεν είναι γνωστή μόνο για τα μαγευτικά τοπία και τις όμορφες βουνοκορφές της, αλλά και για τα πιάτα που έχουν βάση τον αγαπημένο και πιστό… φίλο του ανθρώπου. Αν έχετε πρόβλημα με την ιδέα, αξίζει να δοκιμάσετε τουλάχιστον τη σπεσιαλιτέ του χωριού Yangshuo που έχει κερδίσει την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή την μπίρα από… ψάρια!
Κινέζικο fondue;
Αν σας αρέσουν τα πικάντικα και καυτερά, πρέπει να επισκεφτείτε τις περιοχές Sichuan και Chingqing. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο καυτερά πιάτα του κόσμου, όπου εκτός από τις κλασικές καυτερές πιπεριές, χρησιμοποιούν το μοναδικό κόκκινο καυτερό πιπέρι Sichuan. Το κλασικό πιάτο σε αυτά τα μέρη είναι μια ιδιαίτερα πικάντικη και καυτερή σούπα που διατηρείται κοντά στο σημείο βρασμού και στην οποία βουτάνε φρέσκα, ωμά συστατικά μέχρι να ψηθούν! Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για ένα καυτερό «φοντού».
«Μαοϊκή» υπομονή!
Στα ανατολικά και συγκεκριμένα, στην επαρχία Hunan, την γενέτειρα του Μάο, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι το hongshao rou, δηλαδή σιγοψημένο χοιρινό. Εάν νομίζατε ότι η πάπια Πεκίνου είναι το πιο τρυφερό κρέας, θα εκπλαγείτε! Στην συνταγή χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια του χοιρινού, τα οποία μαρινάρουν σε καραμελοποιημένη ζάχαρη και στην συνέχεια τα ψήνουν εξαιρετικά αργά, ώστε το κρέας να ρουφήξει όλες τις γεύσεις. Αν και ιδιαίτερα λιπαρό, πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα.
Από τη Ρωσία με αγάπη…
Υπάρχει μια άτυπη κόντρα μεταξύ των Κινέζων του βορρά και του νότου, σχετικά με τις συνήθειες και γεύσεις του καθενός. Όλοι όμως, συμφωνούν ότι για πιάτα με κρέας δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Έσω Μογγολία ή την βορειοδυτική μουσουλμανική επαρχία Xingjiang. Τα αρνίσια κεμπάπ είναι τόσο καλά, που θα τα βρείτε σε κάθε πόλη της Κίνας.
Στον βορρά θα βρείτε και γεύσεις που έχουν έρθει από την Ρωσία. Στην πόλη Harbin κάθε Ιανουάριο όταν πιάνουν οι πάγοι, πραγματοποιείται το «Ice-lantern Festival». Αν βρεθείτε εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που έχουν δανειστεί αρκετά από την ρώσικη κουζίνα, όπως το σιγοψημένο στιφάδο, την βότκα και το καλό χαβιάρι.







