Χοχλιδάκι: το ουζερί που μας πήγε κρουαζιέρα στις Κυκλάδες σε 2 ώρες

xoxlidaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Φεύγει ο Οκτώβρης κι ακόμη αναπολείτε τις κυκλαδίτικες διακοπές σας; Επειδή το επόμενο καλοκαίρι αργεί, το Χοχλιδάκι σας δίνει την ευκαιρία να γυρίσετε όλες τις Κυκλάδες γευστικά, με το άκρως κυκλαδίτικο μενού του, δίνοντάς σας διορία μέχρι και το Δεκέμβριο. Μετά θα βάλει πλώρη για άλλα μέρη.

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς την Back to the Future Day τη βγάλαμε παραδοσιακά. Περάσαμε από Σύρο, Νάξο, Αμοργό, Σχοινούσα, Σαντορίνη, Κύθνο και άλλα κυκλαδίτικα νησιά, τα οποία μας χάρισαν τις τοπικές γεύσεις τους στο πιάτο, μέσα από το ταξίδι που αποφάσισε να κάνει το Χοχλιδάκι στο αγαπημένο αυτό σύμπλεγμα νησιών. Η ιστορία είναι απλή: το χαριτωμένο αυτό ουζερί γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και θέλει να το γιορτάσει λίγο παραπάνω. Για ένα χρόνο, λοιπόν, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, θα ταξιδεύει σε διάφορες κουζίνες της Ελλάδας, με πρώτη στάση την κουζίνα των Κυκλάδων. Η στάση αυτή θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε έχετε αρκετό καιρό για να ζήσετε αυτό που ζήσαμε κι εμείς πριν λίγες ημέρες.

Σε έναν πολύ συμπαθητικό χώρο, με πολύχρωμα και μη μπουκάλια να στολίζουν τα ράφια, τζουκ μποξ, εξώφυλλα από παλιά περιοδικά στους τοίχους και πόστερ διαφημίσεων παλιότερων δεκαετιών, το Χοχλιδάκι μας καλοδέχτηκε σε αυτό του το ταξίδι, διατηρώντας την περιποίηση και την καλή διάθεσή από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της βραδιάς, παρά το ότι ήταν γεμάτο κόσμο.

Το μενού του (με την υποστήριξη του National… Bekrographic) αποτελούνταν από την αρχή μέχρι το τέλος από κυκλαδίτικες συνταγές, από αυτές που πεθαίνουν μαζί με τις τελευταίες αιωνόβιες Κυκλαδίτισες κυράδες, όλες παρασκευασμένες με δεκάδες προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

Εμείς κάπου ανάμεσα στη Μύκονο, την Τήνο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο, μην ξέροντας τι να πρωτοδιαλέξουμε, τα χάσαμε. Ευτυχώς, όμως, έφτασε γρήγορα ένας δίσκος με ορεκτικά για να τα δούμε και να διαλέξουμε δια της όψης. Η καταπράσινη μαϊντανοσαλάτα Σύρου (2,90 ευρώ) και το σαλατούρι (8,5 ευρώ) που είναι σαλάχι αχνισμένο σε κρασί, ξεψαχνισμένο (ευτυχώς) και ανακατεμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και λαδολέμονο, με καταγωγή από την Πάρο και τη Νάξο, μας κέντρισαν το ενδιαφέρον για αρχή. Αποδείχτηκε ότι δεν είχαμε άδικο, καθώς η μαϊντανοσαλάτα είχε μια ιδανικά δροσερή και ταυτόχρονα καυτερή γεύση από το συνδυασμό του ψιλοκομμένου βασιλικού με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, που θα έπαιρνες όρκο ότι έχει και τυρί, ενώ το σαλατούρι σας υπόσχομαι θα το απολαύσετε ακόμη κι αν το ψάρι δεν είναι στα αγαπημένα σας φαγητά. Κάπου ανάμεσα δοκιμάσαμε και την καππαροσαλάτα από τη Σίφνο (3,50 ευρώ) σε μίνι έκδοση, με ανθούς κάππαρης, καππαρόφυλλα και λιαστές ντομάτες, όλα ελαφρώς τσιγαρισμένα σε λάδι δάφνης. Αν σας αρέσει η κάππαρη, αξίζει οπωσδήποτε μια ευκαιρία.

Αφού πήραμε τις βιταμίνες και τα ωμέγα-3 μας, το ρίξαμε στην πρωτεΐνη και το σίδηρο, με μια χοιρινή τηγανιά με πράσο (8,20 ευρώ), όπου οι πράγματι ζουμερές μπουκιές χοιρινού είχαν άρωμα θυμαριού, και με Αρναούτ τζιέρι, δηλαδή μοσχαρίσια συκωτάκια, με λεμόνι, κρεμμύδι, μαϊντανό και πάπρικα (7,90 ευρώ), τα οποία δεν έχουν σχέση με Κυκλάδες, αλλά έπρεπε να τα δοκιμάσουμε. Η χοιρινή τηγανιά νομίζουμε ότι ήταν μια απλή γεύση γι’ αυτούς που δεν θέλουν πολλούς πειραματισμούς και το συκώτι, καλομαγειρεμένο και μαλακό, κερδίζοντας τη μάχη με την αυξημένη πιθανότητα να βγει αυτό που λέμε «σόλα».

Η επόμενη γευστική στάση μας βρήκε στη Σαντορίνη που χάρισε και το λευκό, αρωματικό κρασί της βραδιάς, για να δοκιμάσουμε τον τοματοκεφτέ της (2,90 ευρώ). Από τους πιο ωραίους μεζέδες της βραδιάς, ήταν πραγματικά τραγανός και μυρωδάτος, πλούσιος σε γεύση και συνδυάστηκε υπέροχα με τα σφουγγάτα της Κύθνου (3,5 ευρώ) που θυμίζουν λουκουμά από τυρί θερμιώτικο και αποτελούν μια παραδοσιακή συνταγή της τυροκροκέτας. Ανάμεσα στους ντοματοκεφτέδες και τα σφουγγάτα «κρύβονταν» και τα κλασικά κεφτεδάκια, πάλι για να ικανοποιήσουν τους πιο συντηρητικούς.

Μπορεί να μην το πιστέψετε, αλλά όλη αυτή την ώρα, καταβροχθίζαμε κυκλαδίτικες νοστιμιές υπό τους ήχους της Edith Piaf σε ένα απολύτως σουρεάλ σκηνικό. Μόλις το συνειδητοποιήσαμε, βέβαια, ξεκίνησαν και οι πιο νησιώτικες μελωδίες για τους μερακλήδες,

Το τραπέζι μας επισκέφτηκε στη συνέχεια ο Καλόγερος Νάξου (8,90 ευρώ), με τις στρώσεις μελιτζάνας, ντομάτας, μυζήθρας και μοσχαριού να εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη. Έπειτα δοκιμάσαμε δύο ξεχασμένες συνταγές: σύγκλινο με χόρτα (5,70 ευρώ), όπου καπνιστά κομμάτια χοιρινού μπλέκονταν με άγρια τσιγαριαστά χορταράκια, μυρωδάτες καυκαλήθρες, μυρώνια και φρέσκο χλωροτύρι και λουκάνικο συριανό με λεμονάτο λάχανο και μάραθα (5,90 ευρώ), το οποίο έβγαζε μια κάπως έντονη αίσθηση ούζου.

Η ρεβιθάδα Σίφνου (2,90 ευρώ), ένα παραδοσιακό πιάτο που στη Σίφνο μαγειρεύεται άπειρες ώρες σε χαμηλή φωτιά, μας φάνηκε γευστική και βρασμένη τόσο ώστε να «κρατάει» λίγο, σε μια δύσκολη συνταγή, ακριβώς γιατί το σωστό βράσιμο των ρεβιθιών δεν είναι απλή υπόθεση.

Το Πατατάτο (9,90 ευρώ), διάσημο πιάτο πανηγυριού στην Αμοργό, θα μας συγχωρέσει, αλλά αν δεν σου αρέσει ούτε η κανέλα, ούτε το κατσίκι, είναι δύσκολη πρόκληση. Σίγουρα η κανέλα κάλυπτε την έντονη μυρωδιά και αίσθηση του κατσικιού, αλλά για τα δικά μας γούστα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Λίγο αρωματικό κίτρο Νάξου, απόσταγμα από τα φύλλα του κίτρου, μας «καθάρισε» τον ουρανίσκο και βάλαμε μπρος για την επόμενη αποστολή που ήταν η εκτόξευση σακχάρου στα ύψη. Δράστες ήταν τα αμοργιανά παστελάκια (3,70), το κουφέτο Σαντορίνης (1,90 ευρώ) που είναι παραδοσιακό γλυκό γάμου με μέλι και αμύγδαλα που συμβολίζουν τη γονιμότητα (για όσους δεν φοβούνται αυτά τα μικρά τερατάκια) και 2 πολίτικα γλυκά, το Tel Fistik με καϊμάκι (5,20 ευρώ) με τούρκικο κανταΐφι και τραγανό φιστίκι και το Kazan Dipi (5,20 ευρώ) το οποίο θυμίζει crème brûlée.

Όπως καταλαβαίνετε, φύγαμε πλήρεις από Κυκλάδες, έτοιμοι να περάσουμε ολόκληρο το χειμώνα μακριά τους, μέχρι να ξανανταμώσουμε. Προς το παρόν, περιμένουμε με αδημονία το επόμενο ταξίδι που κάτι πήρε τ’ αυτί μας για Κωνσταντινούπολη. Αν και δεν θα λέγαμε «όχι» σε άλλον ένα κυκλαδίτικο γύρο…

Πληροφορίες: Χοχλιδάκι, Αδριανείου 31 (Ελληνορώσων) Αθήνα, 210 674 6661, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 13.00-1.00 και Κυριακή 11.00-19.00, https://www.facebook.com/xoxlidaki.ouzeri

Τζούλια Τασώνη