Επισκεφτήκαμε το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας 48 ώρες πριν τα εγκαίνια

ergostasio-mouseio-sokolatas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Βρεθήκαμε στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας και πήραμε μια μικρή δόση σοκολάτας λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Ελάχιστες ώρες απέμειναν πριν από τα εγκαίνια του κορυφαίου θεματικού πάρκου «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» στις 7 Νοεμβρίου στο HELEXPO MAROUSSI κι επειδή η σοκολάτα είναι η αδυναμία μας, δεν αντέξαμε και το επισκεφτήκαμε στο παρά πέντε. Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός πως από την πόρτα του πέρασαν 300 χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα στη Θεσσαλονίκη όπου λειτούργησε από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2015, αλλά και το ότι καταναλώθηκαν πάνω από… 7 τόνοι σοκολάτας (για την Αθήνα αναμένεται διψήφιο νούμερο!) μας έκανε να το λιγουρευτούμε ακόμη πιο πολύ. Αξίζει να σας πούμε ότι πριν ακόμα από την πρεμιέρα του πιο «γλυκού» πάρκου του φετινού χειμώνα, οι μαζικές κρατήσεις κατά το ωράριο λειτουργίας των σχολείων είναι σχεδόν sold out. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι επίσης και οι μεμονωμένοι επισκέπτες που αναμένεται να επισκεφθούν τους χώρους του πάρκου κατά την περίοδο της λειτουργίας του, αφού το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες –με τις γυναίκες 18-35 ετών να… ανταγωνίζονται τα παιδιά.

Ξεκινήσαμε με μια ζεστή, πικάντικη σοκολάτα Novello με αυθεντική συνταγή των Μάγιας με φυσικά μπαχαρικά (τζίντζερ, κάρδαμο, τσίλι), ενώ μια… εκπρόσωπος των Μάγιας περιφερόταν στο χώρο με βλέμμα απορίας προς όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Γύρω μας υπήρχαν παντού ψεύτικα σοκολατάκια σε τεράστιες διαστάσεις, που έμοιαζαν τόσο αληθινά, ώστε όταν δεν κοιτούσε κανείς, πολλοί προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν δια της αφής και της οσμής ότι επρόκειτο για διακοσμητική σοκολάτα.

Αρχίσαμε την περιήγηση από το Μουσείο του κακάο και της σοκολάτας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για το εξωτικό κακαόδεντρο και να δείτε αληθινά δείγματα καρπού. Περάσαμε από τον Ναό των Αζτέκων, τη Ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου ανάμεσα σε μπανανιές και άλλα τροπικά φυτά και με τη βοήθεια των συνθηκών προσομοίωσης νιώσαμε λίγο σαν να μην είμαστε στη μέση της Κηφισιάς, αλλά στη μέση του Αμαζονίου, με αποπνικτική υγρασία και τροπική ζέστη. Στην ξύλινη Καλύβα του Αμαζονίου πήραμε μια γεύση από τους δρόμους της σοκολάτας και του κακάο στην Ευρώπη, ενώ μετά ακολούθησαν τα διάφορα εργαστήρια σοκολάτας, μπισκότου, γάλακτος κ.ο.κ. Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου-Εργοστασίου δεν ήταν ακόμη πλήρως έτοιμο, οπότε δεν κατορθώσαμε να το δούμε όπως θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο και λαχταριστό το Σάββατο.

Photographer: G.Zarzonis

Το μεγάλο «χτύπημα», βέβαια, ήταν ο καταρράκτης σοκολάτας, ο οποίος φυλάχτηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό, για να αποκαλυφθεί για πρώτη φορά την ημέρα των εγκαινίων, με 1.200 λίτρα πραγματικής σοκολάτας να του δίνουν ζωή, καθιστώντας τον το μεγαλύτερο καταρράκτη σοκολάτας της Ευρώπης. Ακόμα κι έτσι, όμως, χωρίς να έχουμε δει το τελικό αποτέλεσμα, όλα δείχνουν ότι η αισθητική του Μουσείου και Εργοστασίου Σοκολάτας είναι υψηλή και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα πάρκα του εξωτερικού, ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και θα βάλει τα γιορτινά του με έξτρα εκδηλώσεις.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας «σε μια περίοδο δύσκολη για όλους, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας κατάφερε να δημιουργήσει μια αφορμή και μια εστία χαράς και διασκέδασης». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, μας διαβεβαίωσε ότι η πρωτοτυπία, η υψηλή αισθητική, η διαδραστικότητα, η κάλυψη διαφοροποιημένων αναγκών ψυχαγωγίας, η ολοκληρωμένη σειρά δραστηριοτήτων (φαγητό, δράσεις, παιχνίδι κ.τλ.), ο ποιοτικός συνδυασμός ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, η ανταποδοτικότητα και οι παράλληλες εκδηλώσεις, συνυπάρχουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, απόλυτα κατάλληλο για να δέχεται καθημερινά χιλιάδες άτομα και κυρίως τα μικρά παιδιά και τις οργανωμένες μαζικές επισκέψεις σχολείων, αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ας μη γελιόμαστε. Το Μουσείο και Εργοστάσιο Σοκολάτας μας είχε ήδη πείσει σαν ιδέα να το επισκεφτούμε από την πρώτη στιγμή που το ακούσαμε. Τώρα που πήραμε και μια πρώτη γεύση, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε μια βόλτα στο χώρο όπου η αγαπημένη όλων σοκολάτα έχει την τιμητική της. Κι ευτυχώς έχουμε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου περιθώριο να το επισκεφτούμε ξανά και ξανά και να «βουτήξουμε» σε αυτόν το σοκολατένιο καταρράκτη που έχει «στοιχειώσει» τα όνειρά μας.

Διαβάστε περισσότερα για το Μουσείο Σοκολάτας εδώ.

Πληροφορίες: Εργοστάσιο σοκολάτας, Helexpo Maroussi, Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, 210 6168458, για επισκέψεις σχολείων–ομαδικές κρατήσεις: 210 6168456 -7, ωράρια λειτουργίας: καθημερινά 9:00 - 19:00, Σάββατο 11:00 - 21:00 και Κυριακή 11:00 – 19:00, Γενική είσοδος: 7,00 €/άτομο, πολύτεκνοι/ΑΜΕΑ : 5,00€/άτομο, οικογενειακό εισιτήριο (3 & 4 άτομα): 20,00€, (2 γονείς με 2 παιδιά ή 2 γονείς με ένα παιδί), σχολεία και γκρουπ: 5,00€/άτομο, από 7/11/15 έως 21/2/2016, www.ErgostasioSokolatas.gr, https://www.facebook.com/ErgostasioSokolatas

Τζούλια Τασώνη