Ο γύρος του κόσμου με 6 γευστικές σούπες

pozole-soupa
ΤΡΙΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Όσο περισσότερο χειμωνιάζει ο καιρός και καιροφυλακτούν οι ιώσεις, τόσο πιο συχνά μπαίνουν οι σούπες στο πιάτο μας. Αντί, όμως, για την κλασική κοτόσουπα ή κρεατόσουπα, τι θα λέγατε να κάνουμε ένα γευστικό γύρο του κόσμου, δοκιμάζοντας 6 σούπες από κοντινές και μακρινές χώρες;

Η σούπα δεν είναι απαραίτητα το φαγητό της γρίπης και ούτε χρειάζεται να περιμένετε να αρρωστήσετε για να τη βάλετε στο πιάτο σας. Κι αν έχετε «βαλτώσει» με τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές, πάρτε ιδέες από το Μεξικό, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλα μέρη του κόσμου που οι σούπες τους απογειώνουν τη γεύση και ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.

Pozole, Μεξικό

Η παραδοσιακή αυτή μεξικάνικη σούπα συνδυάζει καλαμπόκι, χοιρινό, πλήθος μπαχαρικών όπως κύμινο, σκόνη τσίλι, κόλιαντρο, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ενώ έχει και γενναίες δόσεις σκόρδου και κρεμμυδιού. Συνδυάζει ακόμη αβοκάντο και ραπανάκια, όλα σε ζωμό κοτόπουλου με λάχανο ψιλοκομμένο. Θα λατρέψετε το άρωμα του κύμινου, της ρίγανης και του σιγομαγειρεμένου χοιρινού, ενώ πρόκειται για μια σούπα που σερβίρεται σε όλα τα μεξικάνικα εστιατόρια ανά τον κόσμο. Στο Μεξικό, μάλιστα, συχνά σερβίρεται σαν εορταστικό πιάτο σε γάμους, γενέθλια, Πρωτοχρονιά και στην quinceañera που είναι ο εορτασμός των 15ων γενεθλίων ενός κοριτσιού στη Λατινική Αμερική.

Miso, Ιαπωνία

Μια από τις πιο δημοφιλείς σούπες, η σούπα miso έχει βάση ένα ζωμό που ονομάζεται dashi, μέσα στον οποίο αναμειγνύεται και το miso, ένα είδος πάστας από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, που έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση. Φυσικά μπορεί να περιέχει και άλλα υλικά, όπως πατάτα, κρεμμύδι, γαρίδα, wakame (βρώσιμα θαλασσινά φύκια), ανάλογα με τις ορέξεις και τα γούστα. Το 75% όλων των Γιαπωνέζων, πάντως, καταναλώνει μια miso σούπα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ενώ περισσότερο από το 80% της ετήσιας παραγωγής miso χρησιμοποιείται σε αυτή τη σούπα.

Σούπα με άσπρα φασόλια και προσούτο, Ιταλία

Οι πρωταγωνιστές αυτού του πιάτου είναι ψιλοκομμένο και αλμυρό προσούτο και φασόλια cannellini κονσέρβα, σε μια γρήγορη κι εύκολη συνταγή. Τόπος προέλευσής της είναι η Τοσκάνη, είναι ζεστή και το απόλυτο comfort food για τους Ιταλούς και κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές με πανσέτα, φασκόμηλο κ.ο.κ. ενώ συνοδεύεται υπέροχα με τραγανό ιταλικό ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Borscht, Ουκρανία

Σούπα χρώματος κόκκινου από το παντζάρι που είναι το κύριο συστατικό της και πολύ συνηθισμένη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σε κάποια μέρη χρησιμοποιούν ντομάτα, δίνοντας στο παντζάρι δευτερεύοντα ρόλο, ενώ στα υπόλοιπα συστατικά της βρίσκουμε ζωμό κρέατος, κρέας, σοταρισμένα λαχανικά. Yπάρχει επίσης πράσινο borscht με ξινόχορτο και άσπρο borscht με αλεύρι σίκαλης. Στη χορτοφαγική της έκδοση χρησιμοποιείται ζωμός παντζαριού ή λαχανικών αντί για κρέατος και όλα δείχνουν ότι είναι μια πολύ ξεχωριστή και νόστιμη σούπα.

www.wikipedia.com
Noodle Pho, Βιετνάμ

Αγαπημένα νουντλς με νόστιμο ζωμό και τρυφερές φέτες βοδινού κρέατος, μαζί με τραγανά και πικάντικα μπαχαρικά και βότανα για γαρνιτούρα και έξτρα γεύση. Η λαχταριστή αυτή πλούσια σούπα έρχεται από το Βιετνάμ, σερβίρεται πολύ ως street food, είναι σπεσιαλιτέ πολλών εστιατορίων, αλλά είναι εύκολη συνταγή για να τη φτιάξει κάποιος και στο σπίτι. Στο νότιο Βιετνάμ την προτιμούν το πρωί και ορισμένες φορές στο μεσημεριανό, ενώ στο βόρειο την καταναλώνουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Κρεμμυδόσουπα, Γαλλία

Όπως φανερώνει και η ονομασία της, το κρεμμύδι είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη γαλλική σούπα, η οποία φτιάχνεται με ζωμό κρέατος και σερβίρεται γκρατιναρισμένη με κρουτόν ή φέτα ψωμιού και τυρί. Η σούπα αυτή έχει αρχαία καταγωγή και σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό και το μυστικό είναι τα κρεμμύδια να σιγομαγειρευτούν για να γίνουν καραμελωμένα. Εκτός από ζωμό κρέατος, μπορεί να μαγειρευτεί και απλώς με νερό, ενώ πολλοί προσθέτουν και γάλα ή την κάνουν πιο παχύρρευστη με αβγά ή αλεύρι.