Τα 6 don’t του σούσι

sousi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο γνωστός αμερικανός σεφ, τηλεπερσόνα και συγγραφέας Anthony Bourdain αποκαλύπτει τους δικούς του κανόνες σχετικά με το σούσι, υποδεικνύοντας τι δεν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε sushi bar.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του foodandwine.com, υπάρχουν κάποια λάθη που ο Anthony Bourdain επισημαίνει για όλους τους sushi lovers εκεί έξω ή αυτούς που σκέφτονται να αρχίσουν να ασχολούνται με τη γιαπωνέζικη κουζίνα. Κι αν μη τι άλλο, ο Bourdain ξέρει καλά για τι μιλάει, έχοντας «εκπαιδευτεί» στο Sushi Yasuda της Νέας Υόρκης, όπου καθόταν μόνος και παρακολουθούσε τον Naomichi Yasuda με τον οποίο έγιναν φίλοι και του δίδαξε όλα όσα γνώριζε.

Βλέποντας περιστατικά όπως ανθρώπους να υπερβάλλουν, για παράδειγμα, με το wasabi και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του δασκάλου του, αλλά και εμβαθύνοντας και ο ίδιος στη σούσι κουλτούρα, κατέληξε σε 6 κανόνες που αφορούν το ωμό ψάρι και που καλό θα ήταν να θυμάστε πάντα όταν βγαίνετε για σούσι.

Μην βουτάτε όλο το wasabi στη σάλτσα σόγιας κι έπειτα βυθίζετε το ψάρι σας σε αυτό. Προσέξτε τις ποσότητες και φροντίστε να δοκιμάσετε πρώτα το ψάρι σας σκέτο. Έτσι θα καταλάβετε την ποιότητά του, το φιλετάρισμά του και τη φρεσκάδα του.

Μην βουτάτε το ρύζι σας στη σάλτσα σόγιας –εκτός αν δεν σας πειράζουν τα κομματάκι ρυζιού μέσα στη σάλτσα να συνοδεύουν την κάθε σας μπουκιά. Αν αισθάνεστε ότι το σούσι σας χρειάζεται σόγια, βουτήξτε το απαλά με την πλευρά του ψαριού προς τα κάτω.

Μην πείτε δυνατά: «αυτό το σούσι δεν είναι φρέσκο», εκτός κι αν βρίσκεστε σε μέρος αμφιβόλου ποιότητας.

Μην επιλέξετε ποικιλία σούσι που περιλαμβάνει μαγιονέζα. Όσο κι λατρεύετε τη μαγιονέζα, προτιμήστε τη στην τονοσαλάτα σας και όχι ως συνοδεία σε ωμό ψάρι.

Μην μπερδέψετε ένα ασιατικό εστιατόριο με sushi spot. Στην πρώτη κατηγορία το σούσι δεν είναι η σπεσιαλιτέ και το ενταμάμε μπορεί να σερβίρεται σε ένα σύννεφο ξηρού πάγου. Ένα καλό sushi bar είναι σαν την ιδανική irish pub: παίρνεις τις γευστικές αποφάσεις σου μαζί με τον sushi chef (αντιστοίχως με τον bartender) και στο τέλος της βραδιάς φεύγεις νιώθοντας ότι σε έχουν περιποιηθεί όπως πρέπει.

Μην παραγγείλετε California Roll. Τα California Roll είναι τα λεγόμενα inside-out, όπου το ρύζι βρίσκεται από την έξω μεριά, με το nori και τη γέμιση να ακολουθούν. Αυτά τα rolls είναι αμερικάνικη επινόηση, καθώς το φύκι δεν φαινόταν πολύ ελκυστικό αρχικά, οπότε ο σεφ Hidekazu Tojo που μετακόμισε στο Βανκούβερ το 1971 σκέφτηκε αυτή την «πατέντα». Πολλοί επισκέπτες από το Λος Άντζελες κατέφταναν στο εστιατόριό του για να τα δοκιμάσουν κι έτσι τους δόθηκε η ονομασία California rolls. Αυτή η άποψη των rolls, όμως, δεν έχει να κάνει με την αυθεντική, γιαπωνέζικη παράδοση του σούσι, ούτε είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Ιαπωνία. Αν, λοιπόν, θέλετε αυθεντική σούσι εμπειρία, αποφύγετέ τα.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα αγαπημένα μας εστιατόρια για σούσι στην Αθήνα.