7 τρόποι να… ξεγελάσετε τους άλλους για τις γνώσεις σας στο κρασί

krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Βρίσκεστε συχνά σε συζητήσεις για το κρασί, αλλά οι γνώσεις σας περιορίζονται στο να αναγνωρίζετε το χρώμα του; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε, έτσι ώστε να εντυπωσιάζετε τους άλλους, ακόμη κι αν αυτοί ξέρουν περισσότερα από εσάς.

Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι που απολαμβάνετε το κρασί, αλλά δεν έχετε καμία απολύτως επιθυμία να εντρυφήσετε στα βάθη της οινολογίας. Αν, όμως, η ζωή σας φέρνει συχνά κοντά σε… οινο-γνώστες, υπάρχουν 7 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να τους παραπλανήσετε ότι δεν διαφέρετε και πολύ από αυτούς –αλλά και να μάθετε κι εσείς μερικά βασικά πράγματα.

1. Να θυμάστε ότι οι ποικιλίες σταφυλιών… μεταμορφώνονται

Όταν ακούτε ανθρώπους να λένε ότι ένα Syrah μυρίζει σαν μπέικον, σημαίνει ότι ο οινοποιός έκανε καμιά περίεργη αλχημεία με καπνιστό χοιρινό; Όχι. Τα σταφύλια περιέχουν χημικές ενώσεις που μετατρέπονται σε πολύπλοκες γεύσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής οίνου, γι’ αυτό μπορεί ένα κρασί να δίνει την αίσθηση πιπεριού ή μελιού ή βρεγμένου χώματος. Το κρασί είναι γενικότερα ένας αλλόκοτος κόσμος.

2. Καταλάβετε πώς λειτουργούν οι ονομασίες των κρασιών

Όλα τα κρασιά φτιάχνονται από σταφύλια, αλλά μόνο κάποια από αυτά ονομάζονται από τις ποικιλίες, όπως για παράδειγμα το Syrah, το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon. Άλλα, όπως το Bordeaux και το Chianti, παίρνουν την ονομασία τους από το μέρος από το οποίο παράγονται. Αν θυμάστε αυτό, είστε ήδη μπροστά.

3. Απομνημονεύστε μερικές ποικιλίες από διάσημες περιοχές

Το κόκκινο Βουργουνδίας είναι Pinot Noir. Το λευκό Βουργουνδίας είναι Chardonnay. Το Sancerre είναι Sauvignon Blanc και το Rioja είναι συνήθως Tempranillo. Ακόμη, το Chianti είναι κυρίως Sangiovese και το Bordeaux είναι συνήθως μίξη Cabernet Sauvignon και Merlot.

4. Αν ένα κρασί είναι κόκκινο, συνήθως μυρίζει σαν κάποιο μούρο

Τα περισσότερα κόκκινα θυμίζουν μούρα στη μυρωδιά, το καθένα το δικό του ξεχωριστό. Από βατόμουρα μέχρι μύρτιλα και σμέουρα, αν το παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι η οσμή τους μοιάζει. Εξαίρεση αποτελεί το Pinot Noir και πολλά ιταλικά κρασιά που τείνουν περισσότερο προς το κεράσι.

5. Αν ένα κρασί είναι λευκό, συνήθως θυμίζει λεμόνι

Αυτό είναι κάτι που ισχύει σχεδόν πάντα. Ακόμη κι όταν δεν ισχύει, είναι εύλογο, λόγω του χρώματός του.

6. Αν η μυρωδιά του θυμίζει βανίλια, τότε πιθανόν η παλαίωση του να έγινε σε δρύινα βαρέλια

Αν επισημάνετε κάτι τέτοιο, θα ανεβείτε στα μάτια όλων.

7. Μην λέτε ότι ένα κρασί είναι γλυκό (εκτός κι αν είναι πραγματικά)

Η γλυκύτητα αναφέρεται στη ζάχαρη και τα καθημερινά κόκκινα και λευκά περιέχουν πολύ λίγη. Η πιο συνηθισμένη εξαίρεση σε αυτό είναι το Riesling, αλλά και το Μοσχάτο και η Μαυροδάφνη. Έχετε υπόψη σας, βέβαια, ότι η ζάχαρη στο κρασί δεν προέρχεται από σιρόπι καλαμποκιού ή κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά από τα φυσικά σάκχαρα των σταφυλιών.