Τι συνέβη στο διαγωνισμό των σεφ στο 5ο Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας;

sef-festibal-gallikis-gastronomias
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Στο πλαίσιο του πιο γευστικού φεστιβάλ, του 5ου Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας, πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός των σεφ στο εστιατόριο Καράβι του Sofitel Athens Airport. Θέλετε να μάθετε τα αποτελέσματα;

Βάζοντας όλη τους την τέχνη, οι νεαροί σεφ που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του τρέχοντος Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας διαγωνίστηκαν σε 2 πιάτα, ένα μαγειρικής με βάση την πάπια κι ένα ζαχαροπλαστικής με έμπνευση τα Χριστούγεννα, καθώς το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Πάπια και χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο». Την τελική πεντάδα των διαγωνιζόμενων αποτέλεσαν οι Στέφανος Σμπόνιας, Γιώργος Δήμου,

Χρήστος Παπαδόγιαννης

Χρήστος Παπαδόγιαννης, Γρηγόρης Ηλιόπουλος και Άρης Μπούζης.

Κριτές ήταν οι κορυφαίοι σεφ γαλλικής γαστρονομίας της χώρας: ο σεφ της Γαλλική Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann, ο σεφ του F+W Olivier Campanha, ο επικεφαλής του «Δειπνοσοφιστήριον Catering» σεφ Jean-Louis Capsalas, ο σεφ Luc Grégoire επικεφαλής του catering «La Maison Grégoire», ο σεφ του Premiere και εκδότης του Qzine Jean-Charles Métayer και ο πρώην executive chef του Elysée και σημερινός υπογράφων του μενού του μουσείου της Ακρόπολης Dominique Perrot. Για πρώτη φορά, η κριτική επιτροπή διευρύνθηκε με μία «μη επαγγελματική» παρουσία, καθώς σε αυτή συμμετείχε η Διευθύντρια της Sopexa Βίκυ Κωστοπούλου.

Νικητήριο πιάτο τριλογίας πάπιας

Απαντώντας στην ερώτηση «Τι σημαίνει για εσάς η γαλλική γαστρονομία;», οι φιναλίστ είπαν:

«Είναι το φετίχ μου. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.» Χρήστος Παπαδόγιαννης, βραβείο για το καλύτερο χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο.

«Για μένα έχει να κάνει με εξαιρετικές πρώτες ύλες, συνεχή δημιουργικότητα και υψηλή ποιότητα.» Άρης Μπούζης, βραβείο για το καλύτερο πιάτο πάπιας.

«Η γαλλική γαστρονομία είναι για μένα η ιδανική πηγή έμπνευσης.» Στέφανος Σμπόνιας, φιναλίστ του διαγωνισμού.

«Οι ρίζες της γαστρονομίας. Όλοι οι σεφ χρησιμοποιούμε γαλλικές τεχνικές, μεθόδους, ιδέες... Είναι η μητέρα της σύγχρονης γαστρονομίας.» Γρηγόρης Ηλιόπουλος, φιναλίστ του διαγωνισμού.

«Το πάθος για την ποιότητα και η συνεχόμενη εκμάθηση. Όσα και να ξέρεις, με τη γαλλική γαστρονομία πάντα υπάρχει κάτι νέο για να μάθεις.» Γιώργος Δήμου, φιναλίστ του διαγωνισμού.

Νικητήριο πιάτο ζαχαροπλαστικής

Οι νικητές που βραβεύθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Sofitel Athens Airport κύριο Cyril Manguso είναι οι:

Άρης Μπούζης

Άρης (Αριστομένης) Μπούζης, Βραβείο για το καλύτερο πιάτο πάπιας. Γεννημένος το 1991 στην Πάτρα, ο νεαρός ταλαντούχος σεφ αγαπάει τη μαγειρική από μικρό παιδί, ξεκίνησε τις σπουδές του στον Ο.Τ.Ε.Κ. Γαλαξειδίου και σήμερα εργάζεται ως μάγειρας στο εστιατόριο του Sofitel «Το Καράβι».

Χρήστος Παπαδόγιαννης, Βραβείο για το καλύτερο χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο. Γεννημένος το 1991 στην Αθήνα, ο νεαρός ταλαντούχος σεφ που αποφοίτησε από την Le Monde, έχει ήδη εργαστεί στα εστιατόρια του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Intercontinental Hotel Athens, ενώ σήμερα είναι σεφ στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Βρανάς