Σούπα από φίδι: υψηλή γαστρονομία με θεραπευτικές ιδιότητες

soupa-apo-fidi-upsili-gastronomia-me-therapeutikes-idiotites

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Από εξωτικό φαγητό-«πρόκληση» σε γκουρμέ πιάτο εστιατορίων πολλών αστέρων και φάρμακο «γενικής χρήσης». Η σούπα από φίδι ταιριάζει παντού…

Τα φίδια υπάρχουν πάνω στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή των δεινοσαύρων ακόμα. Μας τρομάζουν ίσως, γιατί μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης, η φύση δεν έχει θεωρήσει αναγκαίο να αλλάξει τίποτα στην κατασκευή τους.

Σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, τα φίδια μπορούν να θεραπεύσουν τα πάντα, από βρογχίτιδα μέχρι κατάθλιψη. Η Τσάου Κα Λινγκ, ιδιοκτήτρια του παλαιότερου εστιατορίου που σερβίρει φίδι, εξηγεί στο Reuters ότι το φιδίσιο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και κολλαγόνο, δεν έχει λίπος ή χοληστερίνη, ενώ τα κόκαλά του έχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.

Η μαύρη κόμπρα μπορεί να έχει θανατηφόρο τσίμπημα και να προκαλεί τον θάνατο μέσα σε τέσσερις ώρες από το δάγκωμά της, αποτελεί όμως, έναν πρώτης τάξεως μεζέ για το πιάτο σας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την δεκαετία του 1960, όταν ο πατέρας της Τσάου άρχισε να πουλά φίδια για σπιτική κατανάλωση. Πλέον, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, αλλά οι νεώτερες γενιές δεν έχουν ξεχάσει τις παραδόσεις τους. Η σούπα από φίδι έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ώστε έχει θέση σε κάθε μενού, από τα πιο exclusive εστιατόρια του Χονγκ Κονγκ σαν το Γιαν Το Χιν, έως τα πιο παραδοσιακά καφέ-εστιατόρια.

Εκτός από την ξεχωριστή γεύση της, όλοι εξυμνούν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ένα μπολ σούπας μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και πέντε διαφορετικά είδη φιδιού, με δηλητήριο ή χωρίς. Οι πελάτες της Τσάου εξηγούν ότι τρώνε την σούπα κάθε δυο εβδομάδες για να αναζωογονούν το σώμα τους και να αποβάλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους. Μπορεί να είναι ένα πιάτο τα οποίο θέλει γερά στομάχια, αλλά τα οφέλη του φαίνεται να είναι αξεπέραστα.