2μαζί: Έμπνευση από την Κρήτη δια χειρός Μπαξεβάνη

2mazi-empneusi-apo-tin-kriti-dia-xeiros-mpaksebani

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Οι καλεσμένοι μας θα γευτούν την κρητική κουζίνα έτσι όπως μας την έμαθαν οι παλιοί, αλλά και όπως την βλέπουμε εμείς μέσα στα “μάτια” μας». Με αυτά τα λόγια οι «2μαζί» σεφ, ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Ηλίας Γώγος, συστήνουν το νέο τους χειμερινό μενού στους θαμώνες και λάτρεις των πειραματισμών τους, κάνοντας παράλληλα ό,τι περνά από το χέρι τους για να κάνουν λίγο καλύτερη την φετινή δύσκολη για όλους, σεζόν.

Ο χώρος αλλαγμένος, ανακαινισμένος, με μοντέρνες minimal πινελιές που εμπνεύστηκε ο Ηλίας Γώγος, απελευθερώθηκε από ό,τι περιττό και βαρύ είχε, προκειμένου να δημιουργήσει στον επισκέπτη του την απόλυτη αίσθηση της απλότητας και της οικειότητας, σαν να βρίσκεται στο σπίτι του. Τα τραπεζομάντηλα «έφυγαν», το ντεκόρ «ελάφρυνε» και ο χώρος απέκτησε γήινες γκρι, μπορντό και λευκές αποχρώσεις.

Στην εσωτερική αίθουσα του εστιατορίου έχει τοποθετηθεί ένα άνετο μπαρ για όσους προτιμούν να τσιμπήσουν κάτι «στο πόδι» απολαμβάνοντας το κρασί τους, ενώ ο μεσαίος χώρος είναι ο πιο όμορφος και σχεδόν ιδιωτικός, καθώς διαθέτει δύο μόλις τραπέζια.

Και αφού όλα τοποθετήθηκαν σωστά και αρμονικά, το πεδίο έχει μείνει ελεύθερο για τη μαγειρική δημιουργικότητα του Γιάννη Μπαξεβάνη και τη μοντέρνα αλλά και πατροπαράδοτη μαγειρική του έμπνευση. Για αρχή δοκιμάσαμε μύδια με ντομάτα, πιπεριά και τυρί Άνιστον (μίξη φέτας και καμεμπέρ δια χειρός Γ. Μπαξεβάνη). Εξαιρετικός συνδυασμός, φαινομενικά κοινός, όμως ιδιαίτερα νόστιμος και γεμάτος σε γεύση.

Τα ταρτάκια με τσιγαρισμένα χόρτα, ελαφριά γεύση κάρι και ένα κομμάτι ψητό ψάρι ήταν πεντανόστιμα. Με τραγανή ζύμη, ιδανική πικράδα και εξαιρετικά γευστικό φιλέτο ψαριού αποτελούσαν μια γευστική πρόταση που κλείνει μέσα της τόσο την πρωτοτυπία όσο και την παράδοση.

Η χειροποίητη κρεατόπιτα και χορτόπιτα είναι δύο παραδοσιακές γεύσεις που επικρατούν στην κρητική κουζίνα. Και οι δύο ήταν πολύ καλά εκτελεσμένες, ενώ τα νεφράκια μικρού μοσχαριού, σερβιρισμένα με σαλάτα από ρεβύθια και μαυρομάτικα είχαν ιδιαίτερη γεύση, έντονη σε όσους δεν αγαπούν τα εντόσθια, αλλά γεμάτη και δυνατή για εκείνους που τα λατρεύουν. Η πρόταση του Μπαξεβάνη να τα δοκιμάσουμε με επτάζυμο χειροποίητο γλυκούτσικο ψωμί ήταν εμπνευσμένη.

Οι μακαρούνες, χειροποίητες βέβαια, μαγειρεμένες με ντομάτα, καραβίδες, φρέσκα μύδια και σαφράν ήταν βρασμένες ιδανικά, οι καραβίδες κρατούσαν καλά όλο τους το άρωμα, ενώ το σαφράν πρόσθετε την τελειωτική πινελιά στον γευστικό πίνακα.

Η λήξη ήρθε με δύο πρωτότυπα γλυκά: πικρή σοκολάτα με κολοκύθα και νουγκατίνα με καραμελωμένα δημητριακά και παγωτό. Η εμφάνισή τους ήταν πολύ προσεγμένη, όπως και σε όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε άλλωστε, ενώ η μοντέρνα τους φιλοσοφία έδενε ισορροπημένα με την αυθεντικότητα των υλικών τους.

Οι τιμές είναι όσο πιο χαμηλές μπορούν να γίνουν, δεδομένης της αξίας των πρώτων υλών αλλά και της μαγειρική υπογραφής του Γιάννη Μπαξεβάνη. Κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ακόμα κι αν η εποχή προστάζει να πέσουν ακόμα πιο χαμηλά.

Πληροφορίες: 2μαζί, Νίκης 48 και Κυδαθηναίων, Πλάκα, Αθήνα, 210 3222839, 28-35 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]