Στην υγειά σας με τα κρασιά των Χριστουγέννων

krasi-xristougenna
ΤΡΙΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Έφτασε αυτή η στιγμή της χρονιάς όπου πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα κρασιά για να συνοδέψετε τη γαλοπούλα και τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα εδέσματα και γλυκά. Αν δεν έχετε ιδέα πώς να κινηθείτε, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί από το krasiagr.com.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για πολλές οικογένειες, αλλά χωρίς προετοιμασία και προγραμματισμό μπορεί να σας γεμίσει άγχος και προβλήματα. Κι επειδή σε ένα τέτοιο τραπέζι συνήθως συναντάμε διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις και πρέπει να προσπαθήσουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους, σε μια τέτοια ειδική περίσταση η σαμπάνια είναι σχεδόν μια αναγκαιότητα. Το είδος, όμως, της γαρνιτούρας ή της σάλτσας, καθώς και οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός μπορεί να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στην επιλογή του κρασιού.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες γενικότερες οδηγίες για το συνδυασμό φαγητού-κρασιού, αν και σύμφωνα με τον Richard Siddle MW, η όλη ιδέα της αντιστοίχισης των τροφίμων και του κρασιού θα πρέπει να «εξαλειφθεί», δεδομένου ότι βασίστηκε σε ένα σύνολο από «αυταπάτες», νομίζοντας πως ο κόσμος είναι επίπεδος. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τους καλεσμένους σας.

Τι να θυμάστε γενικά:

  • Το «βάρος» του φαγητού πρέπει να ταιριάζει με το βάρος του κρασιού. Πλούσια, σωματώδη κρασιά συμπληρώνουν βαριά, πλούσια φαγητά
  • Ταιριάξτε ή συμπληρώστε την οξύτητα στο κρασί και το φαγητό (τα ψηλής οξύτητας κρασιά συμπληρώνουν τα λιπαρά φαγητά, κατά τον ίδιο τρόπο που το λεμόνι κόβει τη λιπαρότητα)
  • Αλάτι δεν βρίσκεται στο κρασί, αλλά αποφύγετε τα αλμυρά φαγητά με έντονα τανικά κρασιά
  • Το κρασί πρέπει να έχει μεγαλύτερη γλυκύτητα από το φαγητό

Κρασί και γαλοπούλα/μοσχαρίσιο κρέας

Η γαλοπούλα, που αποτελεί το κυρίως πιάτο και στην οποία υπάρχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια, είναι ένα πιάτο μεσαίου βάρους, χωρίς έντονη γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν επιλέγαμε λευκό κρασί θα πηγαίναμε σε ένα «σωματώδες» λευκό, ενώ η επιλογή μας σε ερυθρό θα ήταν ένα μετρίου ή μέτριου (+) σώματος κρασί με χαμηλές τανίνες. Αυτό σημαίνει ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί π.χ Αγιωργίτικο ή ένα κρασί χαμηλής περιεκτικότητας σε τανίνες, όπως τα Beaujolais από την ποικιλία Gamay (προσοχή στην προφορά της).

Αυτά βέβαια όσον αφορά την γαλοπούλα, χωρίς γέμιση η συνοδευτικά. Ανάλογα με τη γέμιση και τη σάλτσα, προοδευτικά επιλέξτε πιο σωματώδη λευκά ή παλαιωμένα ερυθρά, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη προσοχή στην ένταση των τανινών.

Για το μοσχαρίσιο κρέας, διαλέξτε τον τύπο του ερυθρού κρασιού ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το φιλέτο, απαιτούν ώριμα παλαιωμένα κρασιά με χαμηλές τανίνες, ενώ ένα rib eye ή ένα strip loin δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από ένα τοπ Cabernet Sauvignon ή ένα κορυφαίας ποιότητας ξινόμαυρο.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές προτάσεις για το σημαντικό αυτό δείπνο της χρονιάς.

Champagne Cattier Clos du Moulin Premier Cru Brut

Περιοχή: Montagne de Reims,  Champagne, Γαλλία 

Ποικιλία: Pinot Noir 50%, Chardonnay 50%

Μια multi vintage Premier Cru σαμπάνια που παράγεται σε λιγότερες από 20.000 αριθμημένες φιάλες. Το λαμπερό λεμονί χρώμα της Clos du Moulin Premier Cru διαπερνούν μικροσκοπικές, ζωηρές, φυσαλίδες. Στη μύτη, το multi vintage αυτό στυλ διαθέτει εκρηκτική φρεσκάδα, όπου πρωτεύοντα ρόλο αναλαμβάνει το Chardonnay. Πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκου ροδάκινου και αχλαδιού περιπλέκονται όμορφα με αρώματα φρεσκοκομμένων λουλουδιών και νότες βατόμουρου, ενώ αρώματα μπριός αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους με το πέρασμα της ώρας. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, με κρεμώδη αφρισμό και τραγανή οξύτητα να υποστηρίζουν τον πλούτο των φρούτων και την ένταση τους. Φρεσκάδα και κιτρώδης αίσθηση στην στρογγυλεμένη επίγευση. Απολαυστική μόνη της με φρέσκα οστρακοειδή και άλλα εκλεκτά εδέσματα.

Γιανακοχώρι Last Vintage 2011 Κυρ-Γιάννη

Περιοχή: Γιαννακοχώρι, Νάουσα, Π.Γ.Ε. Ημαθία

Ποικιλίες: Merlot 60%, Ξινόμαυρο 40%.

Το 2011 έδωσε Ξινόμαυρα ώριμα, ισορροπημένα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η εξαιρετική σοδειά, η εικοστή για το Γιανακοχώρι, ονομάζεται Last Vintage. Με αυτήν ολοκληρώνεται η πορεία ενός κρασιού και ταυτόχρονα σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας εποχής. To Γιανακοχώρι Last Vintage 2011 συνδυάζει την έκφραση της γενναιοδωρίας του κοσμοπολίτικου Merlot με την δομή και την ένταση του Ξινόμαυρου. Η απαλότητα του Merlot υποστηρίζεται από τη ζωηρή προσωπικότητα του Ξινόμαυρου, δημιουργώντας αυτό το ξεχωριστό χαρμάνι που αντανακλά την φιλοσοφία του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Το βαθύ ρουμπινί χρώμα του ακολουθούν αρώματα κερασιού, βατόμουρου, δαμάσκηνου, κράνου, γλυκών μπαχαρικών και τόνοι ντομάτας. Στο στόμα στρογγυλό, με γήινους τόνους, ώριμα κόκκινα φρούτα και καπνισμένο βαρέλι, κοκκώδεις τανίνες και γεμάτο σώμα, τελειώνει με απαλή αίσθηση γλυκών μπαχαρικών. Αλκοόλ 14%. Το age-worthy αυτό κρασί μπορείτε να το απολαύσετε μέχρι το 2020-22.

F – εὖ Nico Lazaridi 2013

Περιοχή:Αγορά Δράμας, Π.Γ.Ε. Αγορά

Ποικιλία: Merlot, Grenache Rouge

Ευ-χάριστο, Εύ-γευστο, Ευ-γενικό, Ευ-ώδες. Αυτό είναι το F- εὖ. Το F – εὖ Nico Lazaridi 2013, έχει λαμπερό πορφυρό χρώμα, η «νεαρή» μύτη του προσφέρει μια σειρά από έντονα αρώματα φρούτων του δάσους όπως φραγκοστάφυλλα, σμέουρα, μύρτιλα και βατόμουρα σε συνδυασμό με νότες κερασιού και άγγιγμα βελανιδιάς. Στον ουρανίσκο εκπληκτικά φρέσκο, διαθέτει συμπυκνωμένα αρώματα φρούτων, cassis και κέδρου μέσα σε ένα περιβάλλον ώριμων τανινών. Τελειώνει με παρατεταμένη φρουτώδη αίσθηση. Ένα καλοδομημένο, νόστιμο κρασί με 13,5% αλκοόλ.

ΙΠΠΕΑΣ Κίκονες 2009

Περιοχή: Κομοτηνή, Θράκη, Π.Γ.Ε. Ίσμαρος

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%

Μια ακόμα πολύ αξιόλογη δουλειά της οινολόγου Μελίνας Τάσσου. Τα σταφύλια προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες βιολογικής γεωργίας στην Μαρώνεια Θράκης. Το βαθύ ρουμπινί αυτό κρασί έχει ένα άρωμα φρούτων που οδηγείται από ώριμα μαύρα κεράσια, δαμάσκηνα, cranberries, cassis, νότες καπνισμένου βαρελιού και υπενθύμιση βοτάνων. Ο ουρανίσκος είναι ηδονικός και πλήρης, με υπέροχα γλυκά φρούτα, καλά στρογγυλεμένες, μεταξένιες, ώριμες τανίνες και δροσερό αριστοκρατικό τελείωμα. Αλκοόλ 14%. Ένα καλοφτιαγμένο Bordeaux blend, με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Απολαύστε το τώρα έως το 2018.

Amethystos blanc 2014 Domaine Costa Lazaridi

Περιοχή: Αδριανή Δράμας, Π.Γ.Ε. Δράμα

Ποικιλία: Sauvignon Blanc 85%, Ασύρτικο 15%

Ο Αμέθυστος, μια από τις πιο ισχυρές μάρκες ελληνικού κρασιού, παρουσιάστηκε το 2014 ανανεωμένος με μια minimal στιλιστικά ετικέτα. Χωρίς τη συμμετοχή του Semillon στο χαρμάνι, ο Αμέθυστος, με μια πιο funky διάθεση εμφανίζεται ιδιαίτερα ελκυστικός με ένα έντονο αρωματικά προφίλ. Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, στη μύτη φέρνει έντονα αρώματα ώριμων τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών που συνοδεύονται από χαρακτηριστικά, ήπιας έντασης, αρώματα κομμένου γρασιδιού. Στο στόμα ένα καλοδομημένο, ισορροπημένο κρασί με γεύσεις ζουμερών φρούτων που τονίζονται από την δροσιστική οξύτητα και την παρουσία ελάχιστου διοξειδίου που επιτείνει την απόλαυση. Αλκοόλ 13%.

Κτήμα Κατσαρού Chardonnay 2012

Περιοχή: Όλυμπος, Π.Γ.Ε. Κρανιά

Ποικιλία: Chardonnay

Από τα πιο αξιόλογα ελληνικά chardonnay, το βιολογικής καλλιέργειας chardonnay Κατσαρού 2012, παρουσιάζεται με ένα ακόμα σπάνιας ομορφιάς αγριολούλουδο στην ετικέτα του, το Linaria Alpina, το οποίο βρίσκεται σε λιθώνες στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.500 με 2.800 μέτρα περίπου. Το Κτήμα Κατσαρού Chardonnay 2012, έχει λαμπερό λεμονί με πράσινες ανταύγειες χρώμα, στη μύτη αποκαλύπτει ένα ευωδιαστό μπουκέτο τροπικών φρούτων και φλούδας εσπεριδοειδών, πέρα από τα κομψά αρώματα δρυός και βουτύρου που τα περιβάλουν. Σαγηνευτική παλέτα, δροσιστική οξύτητα, νόστιμα τροπικά φρούτα και φινετσάτο βαρέλι και ένα ευχάριστο, ελαφρώς κρεμώδες mouthfeel. Καθαρό, αναζωογονητικό στο μακράς διάρκειας τελείωμα του.

www.krasiagr.com