Επιστροφή στη μαγειρική των παλαιολιθικών χρόνων;

epistrofi-sti-mageiriki-ton-palaiolithikon-xronon

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το εστιατόριο «Sauvage» στο Βερολίνο αναβιώνει την αρχαιότερη κουζίνα του ανθρώπινου γένους, γεμάτη με αυθεντικές γεύσεις από ωμά λαχανικά, ακατέργαστες πρώτες ύλες και πληθώρα μυρωδικών.

Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα είναι το γεγονός ότι επεξεργάζεται την τροφή του, δηλαδή μαγειρεύει. Μπορεί ένα βραστό αυγό να μας φαίνεται εξαιρετικά απλό σαν φαγητό, αποτελεί όμως, αποτελέσμα χρόνων παρατήρησης, σκέψης και πειραματισμού.

Ένα εστιατόριο του Βερολίνου που ανακάλυψε η Dailymail, το «Sauvage» (που σημαίνει «άγριος»), έχει αποφασίσει να επιστρέψει στα βασικά. Όχι όμως, σε μια πιο «παραδοσιακή» γερμανική κουζίνα, αλλά στα βασικά της... παλαιολιθικής εποχής!

Ξεχάστε λοιπόν, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη και ετοιμαστείτε για ένα γαστρονομικό ταξίδι στο παρελθόν.

Τα βασικά υλικά των πιάτων του «Sauvage» είναι ακατέργαστα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρια, αυγά, ξηροί καρποί, μυρωδικά και μπαχάρια.

Φυσικά, όλα είναι βιολογικής προέλευσης, αφού ο άνθρωπος των σπηλαίων δεν είχε επινοήσει τα χημικά λιπάσματα και τη γενετική τροποποίηση.

Στο μενού του θα βρείτε μερικές γνώριμες γεύσεις, όπως σαλάτα με ελιές, κάπαρη και κουκουνάρι, ψωμί χωρίς γλουτένη με φυστικοβούτυρο και πάστα ελιάς, καπνιστό σολομό με μυρωδικά και άλλα γνώριμα πιάτα κρεατικών και ψαριών.

Όσο για τα γλυκά, παρά την έλλειψη γλουτένης και ζάχαρης, η πικάντικη κολοκυθόπιτα αποδεικνύει ότι η υγιεινή και αγνή διατροφή δεν είναι απαραίτητα και διαιτητική.

Οι υπεύθυνοι του «Sauvage» δεν πειραματίζονται τυχαία, αφού η παλαιολιθική δίαιτα έχει γίνει «της μόδας» τα τελευταία χρόνια.

Για πολλούς υποστηρικτές της συγκεκριμένης διατροφής πρόκειται για μια αντίδραση στις επεξεργασμένες τροφές και το junk food που κυριαρχούν στις σύγχρονες δυτικές κουζίνες.

Κάποιοι πηγαίνουν την αντίληψη ένα βήμα παραπέρα και προσπαθούν να αναβιώσουν τον παλαιολιθικό τρόπο ζωής, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Βέβαια, λόγω έλλειψης παγετώνων, μαμούθ και τίγρεων με χαυλιόδοντες, οι πρακτικές της παλαιολιθικής εποχής προσαρμόζονται στον 21ο αιώνα και οι chef του μαγαζιού δεν χρειάζεται να τρέχουν ξυπόλητοι ή να σηκώνουν βράχους για να βρουν τροφή...

Πληροφορίες: Sauvage, Pflügerstrasse 25, Βερολίνο, http://www.facebook.com/pages/SAUVAGE/184529044927809 , www.sauvageberlin.com/ .