Οι 10 πιο νόστιμες σούπες του χειμώνα

oi-10-pio-nostimes-soupes-tou-xeimona

ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, με τα κρύα και τις βροχές του να μας επισκέπτονται όλο και πιο τακτικά. Πάρτε μερικές ιδέες για τα μέρη και τα είδη της σούπας που γίνονται ανάρπαστα στον πλανήτη, τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ο καιρός μπορεί να μην ευνοεί τις πολλές βόλτες, αλλά δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε μια χορταστική σούπα. Εάν έχετε διαβάσει το παραμύθι των αδελφών Γκριμ με την πετρόσουπα, θα ξέρετε ότι ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας για μια πετυχημένη σούπα είναι η… περιορισμένη μας φαντασία.

Διαβάστε τις 10 δημοφιλέστερες σούπες από όλο τον κόσμο, έτσι όπως τις παρουσίασε το Lonely Planet και πάρτε ιδέες για τον επόμενο χειμερινό σας προορισμό ή -γιατί όχι- και για την επόμενη μαγειρική σας απόπειρα.

Σημείωση: Μπορεί η παραδοσιακή μας φασολάδα να μην έχει θέση στο top 10 του Lonely Planet, εμείς όμως, ξέρουμε ότι αυτή η καυτή σούπα μπορεί να μας κρατήσει καλή συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα και μάλιστα, με ελάχιστο κόστος.

Pho, Ανόι, Βιετνάμ

Το Pho, αν και δημιούργημα του 20ου αιώνα, είναι το εθνικό πιάτο (ή καλύτερα μπολ) του Βιετνάμ. Πρόκειται για μια πικάντικη σούπα βοδινού με noodles, η οποία οφείλει την ύπαρξή της στη γαλλοκρατία. Οι Γάλλοι μάγειρες «σύστησαν» στους Βιετναμέζους τον ζωμό βοδινού κρέατος. Οι ντόπιοι σεφ τότε εμπλούτισαν τον ζωμό με καυτερές πιπεριές, σάλτσα ψαριού, μπαχαρικά και ζυμαρικά από ρύζι. Ο συνδυασμός γρήγορα έγινε ανάρπαστος και πλέον, κάθε πρωί στο Ανόι η χαρακτηριστική μυρωδιά σηματοδοτεί μια νέα μέρα.

Locro de Papas, Χάιλαντς Άνδεων, Εκουαδόρ

Οι απόμακρες και παγωμένες Άνδεις του Εκουαδόρ σίγουρα δεν είναι και η πιο φιλόξενη περιοχή. Σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον όμως, δημιουργήθηκε μια από τις πιο νόστιμες σούπες. Η Locro de Papas, δηλαδή πατατόσουπα, γρήγορα έγινε παγκόσμιο φαινόμενο μέσω των Ισπανών κατακτητών του 1560. Οι παραλλαγές της πατατόσουπας είναι απεριόριστες, με τις πιο συνηθισμένες εκδοχές να έχουν σκόρδο και καυτερές πιπεριές, τυρί και αβοκάντο, μοσχάρι ή… ινδικό χοιρίδιο. Όπως και να την προτιμάτε πάντως, είναι ένα σπουδαίος «σύμμαχος» ενάντια στο κρύο, όπου και εάν βρίσκεστε.

Borscht, Ουκρανία

Το Borscht είναι μια σούπα την οποία θα βρείτε σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, από την Πολωνία και την Λιθουανία μέχρι την Ρωσία. Η σούπα αυτή έχει ένα χαρακτηριστικό μωβ-φούξια χρώμα, το οποίο οφείλεται στο κύριο συστατικό του, τα παντζάρια. Το ιδανικό συνοδευτικό για το Borscht είναι το pampushky, μια παραλλαγή του τηγανητού λουκουμά που γνωρίζει εξίσου μεγάλη αποδοχή στην ευρύτερη περιοχή. Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για την εθνικότητα του Borscht, τις περισσότερες και πιο λαχταριστές παραλλαγές της συγκεκριμένης σούπας όμως, θα τις βρείτε στην Ουκρανία.

Obe Ata, Νιγηρία

Η Obe Ata, δηλαδή «σούπα πιπεριού», κατάγεται από τη Νιγηρία, αλλά θα την βρείτε σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Αφρικής. Το όνομα της δεν αποκαλύπτει πολλά, αφού κύρια συστατικά της, εκτός από της πιπεριές, είναι το στομάχι και το κεφάλι κατσίκας και τα αποξηραμένα ψάρια. Μπορεί ο συνδυασμός στο πρώτο άκουσμα να μην είναι ο πιο λαχταριστός, μια δοκιμή όμως, σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Cullen Skink, Μόρεϊσαϊρ, Σκωτία

Το Cullen βρίσκεται δυόμισι ώρες περίπου από το Αμπερντήν, στη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι ιδιαίτερα δύσκολες, για αυτό και οι ψαράδες δημιούργησαν μια παραλλαγή της τοπικής σούπας, με πολύ φθηνά ψάρια. Ο καπνιστός μπακαλιάρος συνδυάζεται με πατάτες τοπικής παραγωγής, κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη σούπα γρήγορα κατέκτησε και τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Callaloo, Τρινιντάντ

Το Τρινιντάντ της Καραϊβικής θυμίζει από μόνο του «σούπα», αφού εδώ θα βρείτε πολιτισμικές επιρροές από Αφρική, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία, Κίνα και Αμερική, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στους κατοίκους και την τοπική κουζίνα. Το Callaloo είναι μια πικάντικη σούπα η οποία έχει σαν κύρια συστατικά της την καρύδα και το καβούρι. Θα τη βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια και συνδυάζεται υπέροχα με «φου φου», δηλαδή πουρέ μπανάνας.

Στιφάδο αχιβάδας, Νιου Ίνγκλαντ, ΗΠΑ

Το στιφάδο αχιβάδας (clam chowder) είναι το καμάρι της πολιτείας Νιού Ίνγκλαντ. Πρόκειται για μια πηχτή σούπα με αχιβάδες, πατάτες, κρεμμύδια και βούτυρο, η οποία επιδέχεται πολλών παραλλαγών, με την προσθήκη χοιρινού, καρότου και ντομάτας. Επειδή όμως οι πολλές παραλλαγές άρχισαν να αλλοιώνουν το χαρακτήρα της σούπας, το 1939 ψηφίστηκε νόμος ο οποίος όριζε τα βασικά συστατικά του αυθεντικού New England clam chowder.

Waterzooi, Γάνδη, Βέλγιο

Αυτή η βέλγικη σούπα με ρίζες στην Φλαμανδική κουζίνα απειλείται με αφανισμό, λόγω των μολυσμένων νερών των ποταμών της Γάνδης. Αυτή η οικολογική καταστροφή οδήγησε στην αντικατάσταση του ψαριού που είναι το κύριο συστατικό της σούπας, με κοτόπουλο. Αν ψάξετε λίγο όμως, στα στενά μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης, θα βρείτε την αυθεντική εκτέλεση της σούπας σε μικρά εστιατόρια. Είτε με ψάρι, είτε με κοτόπουλο όμως, η σούπα με λαχανικά, αυγό και κρέμα γάλακτος συνοδεύεται από φρέσκια μπαγκέτα και δροσερή μπύρα για ένα δυναμωτικό και νόστιμο γεύμα.

Gazpacho, Ανδαλουσία, Ισπανία

Μπορεί να μην σας ζεστάνει ιδαίτερα τον χειμώνα αυτή η κρύα σούπα, αξίζει όμως, να τη δοκιμάσετε στην αυθεντική της μόρφη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ακόμα κι αν έχει τη φήμη του φαγητού των φτωχών στην Ισπανία, το Gazpacho έχει μια απίστευτα πλούσια γεύση που θα σας εκπλήξει. Η συνταγή του μιλάει άλλωστε από μόνη της. Τα βασικά της συστατικά είναι το μπαγιάτικο ψωμί το οποίο έχει μαλακώσει μέσα σε σκόρδο, το ξύδι, η ντομάτα και το ελαιόλαδο. Από το τίποτα δηλαδή, δημιουργείται κάτι υπέροχο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά γεύματα, χάρη στην απλότητα, την ευκολία, τη δροσερή και ελαφριά γεύση του.

Ajiaco, Μπογκοτά, Κολομβία

Η σούπα συνηθίζεται ως ορεκτικό, αλλά μετά από μια μερίδα Ajiaco santafereño, δεν θα θέλετε να φάτε τίποτα άλλο. Η σούπα αυτή χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά είδη πατάτας -τις κίτρινες papas criollas για όγκο, τις κόκκινες sabaneras και τις άσπρες pastusa για γεύση. Μαζί με μια χούφτα αρωματικών βοτάνων και τον ευρωπαϊκό «νεωτερισμό» (κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος), μπορούμε να μιλάμε για μια από τις πιο χορταστικές και γευστικές σούπες.