Ο δεκάλογος του πρωτάρη στο κρασί

krasi-stafuli
ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Αν κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα στον οινικό κόσμο, ο δεκάλογος του πρωτάρη θα σας φανεί σίγουρα χρήσιμος, προκειμένου να γνωρίσετε και να αγαπήσετε το κρασί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να "παραστρατήσετε".

Όσο κι αν σε πολλούς οινόφιλους φαίνεται απίστευτο, το κρασί μπορεί να μην ενθουσιάζει τους πάντες και σίγουρα δεν είναι όλοι γνώστες. Πολλοί, μάλιστα, είτε σε μικρότερες, είτε σε μεγαλύτερες ηλικίες το ανακαλύπτουν για πρώτη φορά και σε αυτό τους το ταξίδι χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες συμβουλές. Αν με το νέο έτος βάλατε κι εσείς στόχο να δώσετε στο κρασί μια θέση στο τραπέζι και στη ζωή σας, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας, σύμφωνα με το www.greeceandgrapes.com.

1. Ξεκινήστε με εύκολα κρασιά. Δείτε τις γνωστές και επί το πλείστον ελληνικές ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας από λευκά και Αγιωργίτικο και Merlot από κόκκινα. Αποφύγετε για αρχή τις περίεργες ποικιλίες που μπορεί να προωθούνται λόγω μάρκετινγκ.

2. Πιείτε νεαρά, φρέσκα κρασιά. Μην κάνετε το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, που λόγω ονόματος ή για να εντυπωσιάσουν, ξεκινούν με παλαιωμένα και πανάκριβα κρασιά. Αυτά απαιτούν ειδική μεταχείριση (μετάγγιση, φαγητό, ειδική φύλαξη). Δοκιμάστε τις τρέχουσες σοδειές.

3. Οινοτουρισμός: Μια εξαιρετική ευκαιρία–εμπειρία είναι όταν συνδυάζουμε κρασί-φαγητό και διακοπές. Επισκεφτείτε οινοποιεία, γνωρίστε από κοντά τη δουλειά τους, προμηθευτείτε προϊόντα σε προνομιακές τιμές.

4. Οι εκθέσεις κρασιών είναι ακόμα μία εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσετε μεγάλο πλήθος κρασιών, να δείτε ποιο σας ταιριάζει και να ανακαλύψετε νέες γεύσεις. Ενδεικτικά, δοκιμάστε τα Βοροινά κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, το Χάρτη των Γεύσεων πάλι στη Θεσσαλονίκη, τα Διονύσια τον Μάρτιο στην Αθήνα κ.ά.

5. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Ρωτήστε σε μία κάβα, πείτε την περίσταση, με τι θέλετε να συνδυάσετε το κρασί σας κι αυτοί θα σας εξηγήσουν τι να επιλέξετε.

6. Μαγειρέψτε με το κρασί. Ανακαλύψτε τα αρώματα που αναδύονται από το συνδυασμό φαγητού με κρασί και εντοπίστε τις χάρες του και… εκτός ποτηριού.

7. Πιείτε με μέτρο. Πίνουμε για να απολαύσουμε, να δοκιμάσουμε και όχι για να μεθύσουμε. Η κατάχρηση οδηγεί στα γνωστά αποτελέσματα.

8. Φροντίστε τα κρασιά. Μην τα αποθηκεύετε σε μέρη που, ειδικά το καλοκαίρι, κάνει αφόρητη ζέστη, μην τα εκθέτετε στον ήλιο και κρατήστε τα σε πλάγια στάση.

9. Αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Πλέον το internet σας προσφέρει μία τεράστια θεματική βιβλιοθήκη για το κρασί. Ειδικές ιστοσελίδες από επαγγελματίες ή απλούς λάτρεις του κρασιού σίγουρα θα σας μαγέψουν.

10. Πιείτε τα με φίλους. Το κρασί έχει καλύτερη γεύση όταν το απολαμβάνετε με φίλους και καλή παρέα!

www.greeceandgrapes.com