Ποια γαστρονομικά trends συγκλόνισαν τον κόσμο τη χρονιά που μόλις έφυγε;

mpaxarika-ulika-solomos-gastronomia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Κάθε χρονιά που μας αποχαιρετά αφήνει πάντα κάτι γευστικό πίσω της να τη θυμόμαστε. Τι μας άφησε, όμως, το 2015 στο πιάτο;

Το παντζάρι σε πρώτο ρόλο

Τα λαχανικά έχουν τα φώτα πάνω τους τα τελευταία χρόνια, Το τελευταίο λαχανικό που κέρδισε τις εντυπώσεις, όμως, ήταν το παντζάρι, το οποίο κατάφερε να «τρυπώσει» σε πιάτα στη θέση κοτόπουλου, χοιρινού ή βοδινού και να δώσει συνθέσεις με ψητό παντζάρι, παντζάρι ταρτάρ, παντζάρι μπουργκινιόν κ.ά.

www.belezzahome.com
Τα πιάτα της χρονιάς

Μην πάει ο νους σας σε κάποια γαστρονομική σύνθεση, αλλά στο ίδιο το πιάτο στο οποίο σερβιρίστηκε το φαγητό. Αίσθηση έκαναν τα σπιτικά, ζωγραφισμένα με το χέρι πιάτα σε υπέροχες αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, στα οποία σέρβιραν πίτσα στο εστιατόριο Marta του Μανχάταν και θαλασσινά στο εστιατόριο Santina. Τα πιάτα και οι αποχρώσεις τους χαρίζουν λίγο ταξιδιάρικη διάθεση στον πελάτη, τον πηγαίνουν στην εξοχή, εκεί που το ψάρι είναι φρέσκο και το δείπνο είναι κάθε άλλο παρά στημένο. Δείτε στο bellezzahome.com περισσότερα πιάτα.

Όπου υπάρχει καπνός… υπάρχει και φαγητό

Τα καπνιστά αποτέλεσαν μια από τις κυρίαρχες τάσεις το 2015 και οι σεφ φαίνεται πως ό,τι μπορούσαν να το καπνίσουν, το έκαναν! Γι’ αυτό και υπήρξαν κάποια ξεχωριστά καπνιστά πιάτα στα μενού ανά τον κόσμο, όπως καπνιστά αβγά σολομού, καπνιστές ελιές, καπνιστή σαντιγύ, καπνιστό καλαμπόκι, καπνιστό βούτυρο, καπνιστός πουρές και πολλά άλλα.

Τα σαλιγκάρια ξαναβγαίνουν

Τα σαλιγκάρια χρησιμοποιήθηκαν πολύ από διάφορα εστιατόρια, εμπλουτίζοντας ποικίλες συνταγές. Στο εστιατόριο Damn the Weather του Σιάτλ μπήκαν στο ριζότο, στο Le Fat της Ατλάντα σερβίρονται σε βούτυρο Sriracha και φυσικά η γαλλική βερσιόν τους με μπόλικο σκόρδο, βούτυρο και ψωμί κάνει θραύση παγκοσμίως.

Είμαστε όλοι αυτιά (χοίρου)

Τα αυτιά χοίρου φαίνεται πως έγιναν γαστρονομική τάση φέτος κι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, υπήρξαν πολλοί που τα τίμησαν.

Ελιές Castelvetrano

Πρόκειται για ελιές που καλλιεργούνται στη δυτική Σικελία και αφήνονται σε αλισίβα ή καυστική σόδα για 12 ώρες, προκειμένου να φύγει η πικράδα. Έπειτα πλένονται καλά και στη συνέχεια μπαίνουν είτε σε ψυγείο ή σε κονσέρβα. Η ελιά μπορεί να μπει σε άλμη για περίπου 3 μήνες, προκειμένου να αλλάξει το χρώμα και η γεύση της.

Κόκαλα παντού

Μερικά trends φαίνεται πως «παρατραβάνε», όπως αυτό με τα κόκαλα, το οποίο μετατράπηκε σε cliché, με αποτέλεσμα να υπάρχουν… κόκαλα παντού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στο εξωτερικό: μπέργκερ με κόκαλο, κρανία ζώων αντί για πιάτα, ζωμός με κόκαλο και άλλα που θυμίζουν τον «Συλλέκτη Οστών».

Τα περίφημα cronut και cruffin

Οι περίεργες αλχημείες και τα υβρίδια κίνησαν το ενδιαφέρον πολλών με τα cronut (κρουασάν και ντόνατ) και τα cruffin (κρουασάν και μάφιν) να κλέβουν την παράσταση. Μήπως θυμάστε και τα dausage που είναι μισό λουκάνικο, μισό ντόνατ;

Γνωρίστε το furikake

Το furikake είναι ένα ιαπωνικό καρύκευμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πολύ τη χρονιά που πέρασε σε πλήθος εστιατορίων του κόσμου. Στο μείγμα του βρίσκουμε σπόρους σουσαμιού, νιφάδες αποξηραμένου, καπνιστού τόνου, φύκι nori και διάφορα άλλα συστατικά σε σκόνη. Χρησιμοποιείται στο ρύζι ή πασπαλισμένο σε αβγά, ψάρι, λαχανικά, νουντλς κ.ο.κ.