Ο γύρος του κόσμου με τα πιο γευστικά μπισκότα

mpiskota-koulourakia-matcha
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Από την Καραϊβική μέχρι την Αυστραλία, η κάθε χώρα έχει τα δικά της λαχταριστά μπισκότα, άλλα πιο γνωστά σε εμάς, άλλα άγνωστα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που… λιγουρευόμαστε περισσότερο.

Κουλουράκια βουτύρου matcha: γιαπωνέζικα μπισκότα πράσινου τσαγιού

Οι foodies που ψάχνουν πάντα γεύσεις με γνώμονα το υγιεινό, σίγουρα ενθουσιάζονται με τη λέξη matcha, καθώς στην ουσία είναι σκόνη πράσινου τσαγιού. Τα κουλουράκια matcha «κρύβουν» και αρκετό βούτυρο στα συστατικά τους, που σημαίνει ότι από τη μία είναι υγιεινά και από την άλλη… αμαρτωλά. Αν παρ’ όλ’ αυτά δεν σας ενθουσιάζει η έντονη, πικρή γεύση του matcha, μάλλον δεν θα ενθουσιαστείτε.

Μακαρόν: γαλλικά μπισκότα-σάντουιτς μαρέγκας

Αρκετά γνωστά και σε ελληνικά εδάφη, τα μακαρόν είναι από αυτά τα γλυκά, όπου ποτέ το ένα δεν είναι αρκετό. Αποτελούνται από 2 μπισκότα μαρέγκας και σαν γέμιση έχουν γκανάς (κρεμώδες μείγμα), μαρμελάδα κ.ο.κ., με τις γεύσεις και τις πιθανότητες να είναι ατελείωτες.

Anzac: γλυκά μπισκότα από την Αυστραλία

Προέρχονται από το νότιο ημισφαίριο και είναι μπισκότα βρώμης με ιστορική σημασία, αφού η δημιουργία τους σχετίζεται με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συμμετείχαν (εξού και η ονομασία τους, από τα αρχικά Australian New Zealand Army Corps). Τα μπισκότα αυτά τα επέλεγαν για να τα στείλουν οι γυναίκες στους στρατιώτες, καθώς άντεχαν στις μεταφορές και δεν χαλούσαν εύκολα, λόγω του ότι δεν περιλάμβαναν αβγά. Είναι γλυκά, τραγανά, με διακριτική γεύση, σιρόπι και καρύδα.

www.commons.wikimedia.org
Drömmar: σουηδικά, ονειρικά κουλουράκια

Είναι από τη Σουηδία κι έχουν ελαφριά γεύση βανίλιας. Φτιάχνονται με αμμωνία για έξτρα τραγανή υφή, αλλά μόλις τα δαγκώσεις είναι μαλακά και θρυμματίζονται εύκολα. Η μυρωδιά της αμμωνίας ίσως είναι λίγο έντονη κατά το ψήσιμο, αλλά μόλις ψηθούν, εξαφανίζεται.

Alfajores: τα μπισκότα-σάντουιτς της Αργεντινής

Μπορείτε να φανταστείτε κάτι καλύτερο από μπισκότα με γέμιση κρέμας καραμέλας, γνωστή και ως Dulce de Leche; Αν δεν το έχετε ξανακούσει, πρόκειται για μια παχύρρευστη, γλυκιά, πλούσια και γαλακτώδη σάλτσα καραμέλας, που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εθισμό για όποιον τη δοκιμάσει. Πολλοί, μάλιστα, δίνουν έξτρα νότα νοστιμιάς στα Alfajores τρίβοντας καρύδα πάνω τους ή καλύπτοντάς τα με σοκολάτα. Όπως και να’χει, η Αργεντινή αποδεικνύει ότι δεν ξέρει μόνο από μπάλα…

Galletas con chochitos: μεξικάνικα μπισκότα βουτύρου

Παραδοσιακά, τα μπισκότα αυτά δεν έχουν γλάσο, αλλά μπορούμε να παραδεχτούμε ότι τους προσθέτει μια πιο όμορφη διακοσμητική χροιά. Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζονται ακριβά υλικά και κόπο –αν και το πασπάλισμά τους με διάφορα υλικά έχει μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα.

www.wikipedia.org
Besitos de coco: «φιλιά» καρύδας από το Πουέρτο Ρίκο

Τα besitos de coco είναι γλυκά της Καραϊβικής, τα οποία είναι επίσης διαδεδομένα στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, πασπαλισμένα με σοκολάτα και φουλ λαχταριστά. Η παραδοσιακή συνταγή, βέβαια, αναφέρει μόνο νιφάδες καρύδας, καστανή ζάχαρη, βούτυρο, κρόκους αβγών και εκχύλισμα βανίλιας για την παρασκευή τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι αφράτο, γλυκό και εξωτικό. Και η εκδοχή με τη σοκολάτα, όμως, δεν ακούγεται καθόλου άσχημη.

Kueh Tarts: μαλαισιανά ταρτάκια ανανά

Φρουτώδη, με αίσθηση βουτύρου, τα Kueh Tarts είναι γιορτινά ταρτάκια στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Αποτελούνται από κουλουράκια με βούτυρο και μπάλες σπιτικής μαρμελάδας ανανά, τα οποία κάνουν θραύση στα πάρτι.

Polvoron: κουλουράκι βουτύρου από τις Φιλιππίνες

Τα Polvorónes είναι η φιλιππινέζικη βερσιόν των κουλουριών βουτύρου και φτιάχνονται με αλεύρι, ζάχαρη, γάλα και καρύδια. Μπορεί να μην έχουν και την καλύτερη όψη, αλλά θρυμματίζονται ευχάριστα στο στόμα με την πρώτη μπουκιά και έχουν μια ωραία γαλακτώδη γεύση που εξισορροπεί τη γλυκύτητά τους.

Sequilhos: βραζιλιάνικα μπισκότα με αλεύρι καλαμποκιού

Γλυκά, ελαφριά και σχετικά υγιεινά, τα βραζιλιάνικα sequilhos φτιάχνονται με αλεύρι καλαμποκιού, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι άκρως απολαυστικά. Θρυμματίζονται εύκολα, γι’ αυτό και ψήνονται σε μικρές μερίδες στο μέγεθος μπουκιάς, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο γευστικά μετά από 1-2 ημέρες, όπου η γεύση τους έχει αναπτυχθεί πλήρως.