Kavatza: Βουτιά στην κατσαρόλα της μαμάς
Αν η κοιλιά σας γουργουρίζει για καλό –και προ παντός οικονομικό- μαγειρευτό φαγητό, σας έχουμε τη λύση που μυρίζει… μανούλα!
Κάπου στη μέση της οδού Σπευσίππου, στο κέντρο του Κολωνακίου, έκανε την εμφάνισή του πριν δύο περίπου χρόνια μια Kavatza. «Καβάτζα» με τα όλα της αφού εκτός από το οικείο περιβάλλον και τις εξαιρετικές μαγειρευτές γεύσεις που αλλάζει μεσημέρι-βράδυ, φροντίζει και για την τσέπη μας.
Σε έναν χαλαρό χώρο με κυρίαρχη την πέτρα και τις πρασινωπές αποχρώσεις στους τοίχους, οι δημιουργοί του οινομαγειρείου Kavatza είχαν μεγάλη έμπνευση, αλλά και τόλμη. Ποιος θα ρίσκαρε να ανοίξει έναν χώρο με μαγειρευτά ανάμεσα στα δεκάδες εστιατόρια με τους ονομαστούς chef, τους πολυτελείς χώρους και τους απλησίαστους καταλόγους;
Κι όμως, ανάμεσά τους η Kavatza κάνει τη διαφορά απευθυνόμενη τόσο στο εργαζόμενο κοινό που θέλει να κάνει ένα νόστιμο διάλειμμα με καλό φαγητό το μεσημέρι, όσο και σε εκείνους που αγαπούν τη βραδινή έξοδο για φαγητό, αλλά σκέφτονται τα οικονομικά τους.
Έτσι λοιπόν, στηριζόμενη στην νόστιμη και παραδοσιακή κουζίνα, με γεύσεις που αλλάζουν από μέρα σε μέρα, η Kavatza καθιερώθηκε ως ένας χώρος οικείος και προσιτός.
Η λογική της «βιτρίνας» είναι πολύ έξυπνη γιατί υπογραμμίζει τον χαρακτήρα του οινομαγειρείου, αλλά ταυτόχρονα, ανοίγει την κουζίνα στον επισκέπτη και δίνει αέρα στον χώρο.
Αντί για shopping, εσείς κοιτάξτε τις βιτρίνες και επιλέξτε τα ορεκτικά και τα μαγειρευτά του σεφ Σωτήρη Παξιμαδά, που σας κάνουν κλικ και παραγγείλετέ τα. Ρεβύθια με ταχίνι, τονοσαλάτα, φακές σαλάτα, πατατοσαλάτα, «καυτερή» τυροκαυτερή, μαυρομάτικα, πιπεριές ψητές είναι μερικά μόνο από τα ορεκτικά που σας παρουσιάζονται πίσω από το τζάμι.
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την γευστικότατη πορτοκαλί καροτοσαλάτα, τον «στεγνό» γαύρο μαρινάτο που αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να κολυμπάει το ψάρι στο λαδόξυδο για να είναι νόστιμο, αλλά και την επιτυχημένη φάβα με ξερό κρεμμύδι που ποτέ δεν έχετε όρεξη να φτιάξετε στο σπίτι.
Και αφού, τελειώσετε με τα ορεκτικά, έρχεται η ώρα για τη βιτρίνα των «κυρίως πιάτων». Κάθε μέρα μια σούπα αχνίζει μέσα από τη βαθιά κατσαρόλα κι εγώ πέτυχα φακές. Εξαιρετικά χυλωμένες και ιδιαίτερα νόστιμες με την ιδανική ποσότητα ξυδιού. Ένα ζυμαρικό «παίζει» επίσης, κάθε μέρα και σε εμένα έτυχαν τα λαζάνια με κιμά στον φούρνο, νόστιμα και κρεμώδη.
Από τα υπόλοιπα μαγειρευτά ξεχώρισαν το χοιρινό γάστρας που ήταν εξαιρετικά μαλακό και νόστιμο χωρίς να το βαραίνει το σκόρδο, αλλά και το λαχανόρυζο που στην Kavatza το προτιμούν λευκό, χωρίς ντομάτα. Το σοφρίτο και το κατσικάκι με θυμάρι αν και γευστικά, δεν εκπλήσσουν τον ουρανίσκο.
Στα γλυκά τώρα, σπιτικά κι αυτά, η κρεμ καραμελέ ήταν πεντανόστιμη, καθώς και η σοκολατόπιτα, αν και λίγο αταίριαστη με το υπόλοιπο «σπιτικό» μενού. Τα γλυκά του κουταλιού, όλα χειροποίητα, έδιναν ρεσιτάλ, με πρώτα πρώτα το τραγανό μελιτζανάκι και τη γλυκύτατη φράουλα, ενώ ο χαλβάς ήταν φτιαγμένος με πορτοκάλι, το οποίο όμως, είχε παραπέσει, κερδίζοντας στη μάχη των γεύσεων, το σιμιγδάλι.
Στη μάχη των τιμών πάντως, η Kavatza κερδίζει κατά κράτος! Εδώ έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μαγειρευτά πιάτα από 4 ευρώ, ορεκτικά από 2 και γλυκό με μόλις 2,50 ευρώ. Θα το χάσετε;
Πληροφορίες: Kavatza, Σπευσίππου 30, 210 7241862, www.kavatza.info , 10-14 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






