Μπύρα σε μπυροσωλήνα; Όχι, ευχαριστώ!

mpurosolinas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο Αλέξανδρος Σεϊντάνης, διαχειριστής του beer.gr και ένας από τους πρωτοπόρους στην παρασκευή σπιτικής μπύρας στην Ελλάδα, εξηγεί γιατί οι πύργοι μπύρας είναι κάτι που δεν πρέπει να μας δελεάζει.

Τους μπυροσωλήνες -ή πύργους μπύρας- τους συνάντησα πρώτη φορά στη γιορτή μπύρας πριν αρκετά χρόνια. Όλοι αυτοί οι κύλινδροι με το χρυσαφένιο περιεχόμενο και το λευκό καπέλο ήταν εντυπωσιακό θέαμα, όπως εξείχαν επιδεικτικά πάνω από το καθισμένο πλήθος.

Μια ματιά στις ατελείωτες ουρές μπροστά από τα περίπτερα των μπυραριών αρκούσε για να αντιληφθεί κανείς την άμεση χρησιμότητα των μπυροσωλήνων στη συγκεκριμένη περίπτωση: ή παίρνεις την μπύρα ολόκληρης της παρέας σε σωλήνα ή κάθεσαι στην ουρά για 20+ λεπτά κάθε φορά που αδειάζει το ποτήρι σου. Fair enough.

Τους συνάντησα, όμως, και σε μπυραρίες, και τους συναντώ ακόμα. Γιατί; Ποια η χρησιμότητά τους στη μπυραρία; Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα. Ίσως είναι η ευχάριστη αίσθηση που σου δίνει η δυνατότητα να σερβίρεις μόνος σου τη μπύρα σου από την κάνουλα. Αξίζει όμως τον κόπο; Ας το δούμε.

Αναλογιστείτε τη διαδρομή που ακολουθεί η μπύρα ως το ποτήρι σας. Αφού παραγγείλετε, η μπύρα σερβίρεται (συνήθως από βαρέλι, όχι πάντα όμως) σε ένα δοχείο που έχει αρκετό ύψος, ώστε πέφτοντας μέσα η μπύρα να χάσει αρκετό από το ανθρακικό της. Αν, μάλιστα, ο μπυροσωλήνας δεν διαθέτει και τον εσωτερικό κύλινδρο πάγου, η μπύρα στο σημείο αυτό ξεκινά να ζεσταίνεται.

Έπειτα, ο μπυροσωλήνας έρχεται στο τραπέζι σας και τα πρώτα ποτήρια γεμίζουν. Δεύτερο σερβίρισμα, δηλαδή, και δεύτερη απώλεια ανθρακικού. Πόση ώρα θα κάνετε να πιείτε το ποτήρι σας μέχρι να το ξαναγεμίσετε; 15 λεπτά; Στο διάστημα αυτό η μπύρα στο σωλήνα ξεθυμαίνει περιμένοντας. Δεν σας έπεισα; Ας το δούμε διαφορετικά.

Είστε σπίτι. Ανοίγετε το ψυγείο και βγάζετε μια ωραία, δροσερή μπύρα. Τη σερβίρετε σε ένα ποτήρι και την αφήνετε εκεί να περιμένει 15 λεπτά. Στη συνέχεια την αδειάζετε σε ένα δεύτερο ποτήρι και μόνο τότε αρχίζετε να πίνετε. Δεν ακούγεται πολύ δελεαστικό, έτσι; Ποια η διαφορά με το μπυροσωλήνα;

Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα μπυροσωλήνων, κάποιοι είναι φωτιζόμενοι, κάποιοι περιστρεφόμενοι, κάποιοι ίσως να παίζουν και την αγαπημένη σας μουσική την ώρα που σερβίρετε, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η μπύρα σερβίρεται δύο φορές πριν την πιείτε και στο μεσοδιάστημα είναι εκτεθειμένη και χάνει ανθρακικό.

Συμπέρασμα: αν σας αρέσει η μπύρα και δεν πίνετε για να πίνετε, μη χρησιμοποιείτε μπυροσωλήνες. Καλύτερα να παραγγέλνετε φρέσκια μπύρα κάθε φορά που αδειάζει το ποτήρι σας και να έχει όλο της τον αφρό, τη θερμοκρασία και το ανθρακικό που πρέπει. Αν θέλετε ξανθό ζουμί χωρίς αφρό και ανθρακικό, πάρτε καλύτερα μια μπλε πορτοκαλάδα.

Αλέξανδρος Σεϊντάνης

beer.gr